, ,

Έρευνα: Η ταχύτητα βάδισης συνδέθηκε με τις γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου

Η αλλαγή στον τρόπο βάδισης σίγουρα δηλώνει κάποια αλλαγή στον οργανισμό μας. Πρόσφατη έρευνα όμως εστίασε στην αλλαγή προς ένα αργό βάδισμα και τι

Έρευνα: Η ταχύτητα βάδισης συνδέθηκε με τις γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου

Η αλλαγή στον τρόπο βάδισης σίγουρα δηλώνει κάποια αλλαγή στον οργανισμό μας. Πρόσφατη έρευνα όμως εστίασε στην αλλαγή προς ένα αργό βάδισμα και τι μπορεί αυτό να δείχνει για την υγεία του εγκεφάλου μας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Geriatric Psychiatry. Οι επιστήμονες θέλησαν να καταγράψουν την ταχύτητα βάδισης και την γνωστική υγεία 370 συμμετεχόντων που ήταν ήδη καταγεγραμμένοι στην Μακροχρόνια Μελέτη για τη Γήρανση στο Σαν Αντόνιο (SALSA).

Advertisment

Κατέγραψαν τα στοιχεία που ήθελαν και το follow up έγινε μετά από 10 χρόνια ώστε να διαπιστωθούν τυχόν αλλαγές και συνδέσεις. Αυτό που παρατήρησαν ήταν μια σχεδόν άμεση σχέση ανάμεσα στη χαμηλότερη ταχύτητα και στη χαμηλότερη επίδοση σε γνωστικά τεστ.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως όσοι συμμετέχοντες παρουσίαζαν από την αρχή χαμηλή βαθμολογία στα γνωστικά τεστ, αλλά περπατούσαν και αργά, παρουσίασαν την μεγαλύτερη πτώση. Όμως, όσοι δεν σημείωσαν αλλαγές στην ταχύτητα που βάδιζαν όλα εκείνα τα χρόνια, είχαν και καλύτερη βαθμολογία στα γνωστικά τεστ.

Οι επιστήμονες εξήγησαν στη συνέχεια ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να εμπλέκονται σε αυτή την ομολογουμένως περίεργη σχέση. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει αθηροσκλήρωση ή ανωμαλίες στα αποθέματα της β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης Τ στον εγκέφαλο. Τα δύο τελευταία σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ επίσης.

Advertisment

Από αυτή την έρευνα χρειάζεται να κρατήσουμε δύο δεδομένα κατά νου: Πρώτον, η γενικά αργή βάδιση δεν σημαίνει απαραιτήτως κάποια σύνδεση με γνωστική έκπτωση. Δεύτερον, αν παρατηρήσετε με τα χρόνια πως το βάδισμά σας έχει αλλάξει αρκετά, και συγκεκριμένα έχει άθελά σας επιβραδυνθεί, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν γιατρό και να μοιραστείτε μαζί του τις ανησυχίες σας.

Το πιθανότερο είναι ότι θα υποβληθείτε σε κάποιες εξετάσεις και τεστ, τα οποία άλλωστε πολλές φορές γίνονται σε μεγάλες ηλικίες. Η γνωστική εξασθένιση αφορά κυρίως σε προβλήματα που σχετίζονται με την ικανότητα της μνήμης, τον βαθμό προσοχής και συγκέντρωσης, αλλά και με άλλες νοητικές δυνατότητες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
15 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση