Πέραν της Κρίσης

Η ανθρωπότητα ακόμη σκέφτεται και προβληματίζεται για την επερχόμενη ημέρα της Κρίσης. Οι άνθρωποι προσπαθούν να είναι καλοί ούτως ώστε όταν αυτή η ημέρα

Η ανθρωπότητα ακόμη σκέφτεται και προβληματίζεται για την επερχόμενη ημέρα της Κρίσης. Οι άνθρωποι προσπαθούν να είναι καλοί ούτως ώστε όταν αυτή η ημέρα φτάσει να πάνε στον Παράδεισο, πιστεύοντας ότι όταν έρθει εκείνη η ώρα θα τα φτιάξουν όλα, ότι όλα θα αλλάξουν εκείνη τη στιγμή και θα δουν το φως.
Αυτό που πολύς κόσμος δεν αντιλαμβάνεται είναι ότι η Κρίση είναι εδώ και τώρα. Η Κρίση δεν θα γίνει από κάποιον άλλο, όπως τον «Θεό» ή όπως διαφορετικά θέλετε να τον/την/το αποκαλέσετε. Η Κρίση θα είναι από εσάς. Εσείς κρίνετε τον εαυτό σας, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο και κάθε στιγμή. Δεν σταματάτε στιγμή να κρίνετε τον εαυτό σας ή τους άλλους, δεν μπορείτε!

Όποιο μονοπάτι και να έχετε επιλέξει στην ζωή σας, μια καριέρα σε κάποια επιχείρηση, μια ζωή αφιερωμένη στην πνευματικότητα, ένα μονοπάτι αφιερωμένο στα παιδιά σας και τον/την σύντροφο σας. Οτιδήποτε και να έχετε επιλέξει να κάνετε, συνεχίζετε να κρίνετε. Είναι στο αίμα σας, στο υποσυνείδητο σας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχωρίζετε το ένα από το άλλο, ο τρόπος με τον οποίο έχετε διδαχθεί να ξεχωρίζετε το καλό από το κακό, το σωστό από το λάθος. Γνωρίζοντας τι είναι ωραίο και τι δυσάρεστο, κρίνοντας σύμφωνα με την αντίληψη σας τι είναι αποδεχτό και τι όχι.

Advertisment

Η κριτική δεν είναι αναγκαία κάτι κακό ή καταδικαστέο, είναι απλά κάτι το οποίο εάν δεν μάθετε να αντιμετωπίσετε και να αντιληφθείτε καθοδηγεί την ζωή σας με ένα ασυνείδητο τρόπο αφού το μόνο πράγμα που κάνει η κριτική, όσο αφορά τον εαυτό σας, είναι να δημιουργεί ενοχές. Και η ενοχή είναι εμπόδιο της ανάπτυξης, δεν σου επιτρέπει να μεγαλώσεις, καθώς όταν είσαι έτοιμος να πετάξεις σε φέρνει πίσω και σου λέει ότι όχι, δεν μπορείς, δεν είσαι έτοιμος ακόμη, δεν είσαι αυτό, όχι, όχι, όχι τώρα…
Η κριτική συνοδευόμενη με συναισθήματα κυριεύει το σύστημα σας, μένει εκεί και σας τρώει, σας κατασπαράζει. Από την άλλη η παρατήρηση σας βοηθά να αντιληφθείτε, να μαζέψετε πληροφορίες και σας απελευθερώνει από τα εμπόδια.

Η παρατήρηση είναι ένας τρόπος παρακολούθησης των γεγονότων χωρίς προσάρτηση συναισθημάτων ή ενέργειας σε αυτά. Απλά παρακολουθείτε, κοιτάζετε τους χαρακτήρες και παρατηρείτε τα συναισθήματα. Δεν σας επηρεάζει, δεν έχετε δεύτερες σκέψεις για το γεγονός ή την πράξη και δεν τα χαρακτηρίζετε με κάποιο τρόπο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δείτε το εύκολο μονοπάτι ή το εμπόδιο το οποίο υπάρχει στο συγκεκριμένο γεγονός. Απλά δεν επικεντρώνεστε ή δεν συνδέεστε με αυτό, δεν σας πληγώνει και δεν σας χαροποιεί. Απλά είναι.

Μέσω παρατήρησης μπορείτε να αναγνωρίσετε μοτίβα και να μάθετε να μην τα επαναλαμβάνετε. Μπορείτε να μάθετε να μην τα «χρειάζεστε» πλέον στην ζωή σας, να τα ξεπεράσετε.
Δεν είναι δύσκολο να περάσετε από την κριτική στην παρατήρηση. Απλά χρειάζεται θέληση και προετοιμασία. Πρέπει να προετοιμάσετε τον εαυτό σας να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα σας, τις σκέψεις σας. Να ακούσετε τον εαυτό σας, να αναγνωρίσετε τις αντιδράσεις σας χωρίς να τις κρίνετε σωστές ή λάθος, χωρίς να τις κατηγοριοποιήσετε. Ελευθερώνοντας τον εαυτό σας από τα πιστεύω σας, από τα μοτίβα των σκέψεων σας, μπορεί να σας βοηθήσει να το πραγματοποιήσετε. Εάν αποδεχθούμε ότι τα πάντα είναι πιθανά και δυνατά και ότι όλα προέρχονται από Μία Συνειδητότητα, από Ένα Θεό, από το Όλο.

Advertisment

Το καλό και το κακό είναι ψευδαισθήσεις, το σωστό και το λάθος είναι αντιλήψεις και όλα προέρχονται από εσάς, από την δική σας κατανόηση, από τον τρόπο που έχετε μάθει να σκέφτεστε, από τα παραδείγματα που σας έχει δώσει η κοινωνία, από τα πράγματα που σας έχουν κληρονομήσει οι γονείς σας.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι να χαλαρώσετε και να δείτε τον κόσμο όπως ένα νεογέννητο, χωρίς προκαθορισμένες ιδέες, απλά γεμάτο ενθουσιασμό για να εξερευνήσει και να επεκταθεί μέσω διαφόρων εμπειριών.

Η δυσκολία είναι απλά μια σκέψη και τη στιγμή που θα αφήσετε αυτή τη σκέψη να φύγει, τα πάντα ρέουν, αφού τίποτα δεν είναι δύσκολο πέραν από τις σκέψεις σας. Η αλλαγή είναι κάτι σταθερό και καθώς αρνούμαστε να το δεχτούμε και να ρέουμε μαζί της, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να κρατήσουμε τα πάντα τα ίδια, καθώς δεν μπορούν ποτέ να παραμείνουν τα ίδια.

Τη στιγμή που θα κατανοήσουμε ειλικρινά πόσο εύκολο είναι να αφήσουμε όλες τις προκαθορισμένες μας ιδέες για το ποιοι είμαστε και τι είναι ο κόσμος, τις δομημένες δημιουργίες της κοινωνίας, τότε θα επιτρέψουμε στην φυσική συνοχή να κυλήσει και να αλλάξει ομαλά τα πάντα, βοηθώντας μας να επεκταθούμε και να εναρμονιστούμε με την πραγματική μας φύση. Η Γη αλλάζει τόσο όμορφα με τις εποχές, δεν αρνείται να έχει καλοκαίρι ή φθινόπωρο ή χειμώνα ή άνοιξη, απλά αλλάζει αναλόγως. Και τόσο όμορφα!

Ας αποδεχτούμε τον ονειρικό μας κόσμο, την ονειρική μας ύπαρξη και ας προσπαθήσουμε να δούμε την ομορφιά γύρω μας, σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε ον, σε κάθε ποτάμι, σε κάθε πέτρα.

Ας αφήσουμε το 2015 να μας φωτίσει και να μας βοηθήσει να δούμε το θαύμα το οποίο είναι η δημιουργία και η ζωή.

—-

AgathiΗ Αγάθη είναι πνευματική οδηγός, αρθρογράφος και παράλληλα δικηγόρος και νομικός σύμβουλος. Διδάσκει πνευματικά σεμινάρια των οποίων βασικός σκοπός είναι η επανένωση του ατόμου με το αληθινό του «Ον» και η ευθυγράμμιση του συναισθηματικού, νοητικού και πνευματικού σώματος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση