Τι χρειάζεται να προσέχουν όσοι πάνε διακοπές με το κατοικίδιό τους

Της  Κατερίνας Νανοπούλου Έχετε αποφασίσει να πάρετε μαζί σας τον σκύλο ή την γάτα σας στις καλοκαιρινές σας διακοπές και πολύ καλά κάνετε, αφού

Της  Κατερίνας Νανοπούλου

Έχετε αποφασίσει να πάρετε μαζί σας τον σκύλο ή την γάτα σας στις καλοκαιρινές σας διακοπές και πολύ καλά κάνετε, αφού δεν θα χρειαστεί να το αποχωριστείτε και να το πάτε σε ξενοδοχείο σκύλων. Παρ΄ολ’ αυτά, υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να προσέξετε, ώστε να περάσετε και οι δύο καλά και η Νάνσυ Μπλέτσα, κτηνίατρος, μας εξηγεί ποια είναι αυτά.

Advertisment

Όπως και στους ανθρώπους, η ανάγκη των κατοικίδιων για νερό αυξάνει τους καλοκαιρινούς μήνες. Οφείλουμε να έχουμε πάντα φρέσκο, δροσερό νερό στη διάθεσή μας και ενδεχομένως να προσθέσουμε παγάκια για να το κάνουμε πιο δελεαστικό. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα αδέσποτα. Μπορούμε σε σκιερά μέρη να τοποθετήσουμε μπολ ή ποτίστρες τις οποίες θα ανεφοδιάζουμε συχνά με καθαρό νερό.

Δεν αφήνουμε ΠΟΤΕ ούτε για πέντε λεπτά το σκύλο δεμένο στον ήλιο ή μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν έχουμε ανοιχτά παράθυρα. Κινδυνεύει όπως εμείς από ηλίαση, εγκαύματα και θερμοπληξία, Προσέχουμε να μην περπατάει για ώρα σε καυτή άσφαλτο ή άμμο, διατρέχει κίνδυνο εγκαύματος στα πέλματα.

Αν επιλέξουμε να ταξιδέψουμε με το κατοικίδιο μας καλό θα είναι να έχουμε φροντίσει για την ασφαλή και ήρεμη μεταφορά του. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ώστε να έχετε όλα τα απαραίτητα επικυρωμένα έγγραφα και διαβατήρια. Να γνωρίζετε ότι ο νόμος πλέον για τον αντιλυσσικό εμβολιασμό και οι έλεγχοι που γίνονται είναι πολύ αυστηροί. Ρωτήστε επίσης τον κτηνίατρό σας αν θα χρειαστεί κάποιο ειδικό κτηνιατρικό σκεύασμα ώστε να παραμείνει το ζώο ήρεμο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Advertisment

Φτάνοντας στον προορισμό μας έχουμε προνοήσει εκ των προτέρων για την διαμονή του ζώου. Πολλά ξενοδοχεία και οργανωμένες παραλίες δεν δέχονται κατοικίδια. Σε όλες τις υπόλοιπες, καλό θα είναι να είμαστε διακριτικοί και με το σκύλο πάντα δεμένο δίπλα μας για να αποφύγουμε διενέξεις με τους γύρω μας που, είτε από άγνοια, είτε από φόβο δυσανασχετούν με την παρουσία του ζώου, αν και δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει την είσοδο των ζώων στη θάλασσα. Φυσικά πάντα μαζεύουμε τυχόν ακαθαρσίες του ζώου μας, όπως ακριβώς κάνουμε και στην πόλη.

www.huffingtonpost.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σκύλος και άνθρωπος συγχρονίζονται εγκεφαλικά όταν κοιτάζονται στα μάτια
Νέα έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλός μας “συνδέεται” με αυτόν του σκύλου μας
Παγκόσμια ημέρα Σκύλων: Η 26η Αυγούστου είναι αφιερωμένη στον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου
10 πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε τον σκύλο σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση