, ,

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ζώων | Τα οφέλη των κατοικιδίων στη ζωή των παιδιών με αυτισμό!

Ένα κατοικίδιο βοηθά στο να παραμένουν τα παιδιά δραστήρια, να δημιουργήσουν συναισθήματα αποδοχής και κατανόησης προς τους άλλους (ενσυναίσθηση).

Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδα, προσοχή και προστασία από τον άνθρωπο.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά όμως. Όταν τα ζώα χρησιμοποιούνται για την προστασία των ανθρώπων και συγκεκριμένα για τα παιδιά.

Advertisment

Ένα κατοικίδιο μέσα στην οικογένεια βοηθά στο να παραμένουν τα παιδιά δραστήρια, να δημιουργήσουν συναισθήματα αποδοχής και κατανόησης προς τους άλλους (ενσυναίσθηση), χτίζει την αυτοπεποίθηση και καλλιεργεί το συναίσθημα της υπευθυνότητας.

Ειδικά για τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό, τα σκυλιά μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα «κοινωνικό μπαστουνάκι» που βοηθά το παιδί να γίνει πιο κοινωνικό  και να έχει αυτοπεποίθηση όταν συναναστρέφεται με τους γύρω του.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μισούρι η συνύπαρξη των δύο, συμβάλουν στην συντροφικότητα, την ανακούφιση από το στρες και την εκμάθηση της υπευθυνότητας.

Advertisment

“Όταν συγκρίνω τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών με αυτισμό που έζησαν με σκύλους σε σχέση με όσους δεν το έκαναν, τα παιδιά με σκυλιά εμφανίζονταν να έχουν μεγαλύτερες κοινωνικές δεξιότητες”, δήλωσε η επικεφαλής , ερευνήτρια στο Research Center for Human-Animal Interaction (ReCHAI).

“Πιο σημαντικά, όμως, είναι τα στοιχεία που αποκάλυψαν ότι τα παιδιά με οποιοδήποτε κατοικίδιο στο σπίτι, ήταν πιο πιθανό να συμμετάσχουν κοινωνικά σε μία ομάδα, ζητώντας πληροφορίες ή απαντώντας σε ερωτήσεις άλλων ανθρώπων. Αυτά τα είδη κοινωνικών δεξιοτήτων είναι συνήθως δύσκολα για τα παιδιά με αυτισμό, αλλά αυτή η μελέτη έδειξε ότι η αλληλεπίδραση των παιδιών με τους άλλους, ήταν μεγαλύτερη αν ζούσαν με ένα κατοικίδιο ζώο”, αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 70 οικογένειες. Τo 60% αυτών είχαν σκύλο για κατοικίδιο. Οι γονείς των παιδιών παραδέχτηκαν πως με την παρουσία σκύλου στο σπίτι οι αλλαγές στην συμπεριφορά των παιδιών είναι μεγάλες.

Επίσης, παρατηρείται ότι τα παιδιά είναι πιο κοινωνικά και μιλούν περισσότερο μεταξύ τους, όταν υπάρχει κάποιο κατοικίδιο στην σχολική τάξη. Αυτό είναι κάτι το οποίο φαίνεται να ισχύει και για τα παιδιά με αυτισμό και θα μπορούσε να εξηγήσει την αυξημένη εξωστρέφειά τους. Ωστόσο οι γονείς θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, γιατί το παιδί μπορεί να είναι ευαίσθητο στους δυνατούς ήχους, όπως το γάβγισμα και να διαταραχθεί η ηρεμία του.

Ο 76χρονος Φρανσουά Μπεζέρ εθνολόγος και ψυχοθεραπευτής είναι πρωτοπόρος της ζωοθεραπείας, μεθόδου μέσω της οποίας ένα ζώο (σκύλος, γάτα, κουνέλι, γαϊδούρι, άλογο) λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, μαζί με έναν επαγγελματία (συνήθως ψυχολόγο, ψυχίατρο, ειδικό παιδαγωγό, εργοθεραπευτή, νοσηλευτή, φυσιοθεραπευτή) σε περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών, αναπτυξιακών δυσκολιών ή αυτισμού, σε παιδιά και ενηλίκους. Επίσης έχει γράψει πολλά βιβλία και έχει πολυετές ερευνητικό και κλινικό έργο.

Σε μια παλιότερη επίσκεψή του στην Αθήνα και σε συνέντευξη του στην Καθημερινή είχε αναφέρει πως: Η πιο δύσκολη περίπτωση που έχει αντιμετωπίσει ήταν ένα επτάχρονο αγόρι στο φάσμα του αυτισμού, ο Γιαν. Δεν μπορούσε καν να μιλήσει. Χρειάστηκαν επτά χρόνια σκληρής και επίμονης δουλειάς του Φρανσουά Μπεζέρ, μαζί με τον σκύλο του, όμως το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: ο μικρός όχι μόνο έμαθε δεκάδες λέξεις αλλά και άρχισε να σχηματίζει φράσεις.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)
Το προσδόκιμο ζωής των κατοικιδίων αυξάνεται. Και υπάρχει λόγος για αυτό...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση