, ,

Ζούμε την έκτη μαζική εξαφάνιση των ειδών

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Advances, μαρτυρά τον ανησυχητικό ρυθμό εξαφάνισης των ειδών του πλανήτη μας. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βασίστηκαν στις μετρήσεις

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Advances, μαρτυρά τον ανησυχητικό ρυθμό εξαφάνισης των ειδών του πλανήτη μας. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βασίστηκαν στις μετρήσεις των πληθυσμών των σπονδυλωτών ζώων και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο κόσμος μπαίνει σε μια εποχή μαζικής εξαφάνισης ειδών.

Μάλιστα, αναφέρουν χαρακτηριστικά, πως ο ρυθμός μπορεί να είναι και 100 φορές μεγαλύτερος από ότι αν δεν υπήρχε η μεσολάβηση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που άντλησαν οι ερευνητές από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), τον οργανισμό που εκδίδει την επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, όλα συνηγορούν πως οδεύουμε σταδιακά προς το έκτο κύμα μαζικής εξαφάνισης. Σημειωτέον, πως το πέμπτο ήταν αυτό που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Advertisment

Οι επιστημονική κοινότητα από τη μία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα μπορεί να αποδειχθούν ακόμα πιο απειλητικά, λόγω της αμείωτης επέμβασης του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον των ζώων. Από την άλλη, επισημαίνουν πως ακόμη υπάρχει ελπίδα αν η ανθρωπότητα αναθεωρήσει τις τακτικές εκμετάλλευσης που έχει υιοθετήσει, και στραφεί σε μια λογική πιο φιλική προς τη Φύση και τη προστασία των βιοτόπων του πλανήτη Γη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άνοια: Το μεσογειακό ελιξίριο που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου
Πίνουν απαστερίωτο γάλα μολυσμένο με H5N1 για να αποκτήσουν ανοσία στον ιό
Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση
Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση