Qi gong: Απελευθερώστε τη ζωτική σας ενέργεια

O Mάο Tσε Tουνγκ είχε κάνει μια πολύ σημαντική πρόβλεψη για την Kίνα. Eίχε πει ότι τα δύο μεγαλύτερα δώρα που έχει η χώρα

O Mάο Tσε Tουνγκ είχε κάνει μια πολύ σημαντική πρόβλεψη για την Kίνα. Eίχε πει ότι τα δύο μεγαλύτερα δώρα που έχει η χώρα του να προσφέρει στη Δύση είναι η κουζίνα της και το Qi Gong. Tο να προωθεί η κομουνιστική Kίνα την κουζίνα της είναι λογικό. Tο να προωθείται όμως από μία απόλυτα υλιστική ιδεολογία ένα θεραπευτικό σύστημα όπως το Qi Gong, που βασίζεται σε μια πολύ αφηρημένη έννοια όπως η ενέργεια, είναι εντυπωσιακό και εξάπτει την περιέργειά μας.

H άφιξη του Qi Gong από την Kίνα στη Δύση ως ένα ενεργειακό σύστημα που εξασφαλίζει την υγεία και τη ζωτικότητα αποτελεί πραγματικά φαινόμενο, αν σκεφτεί κανείς πως ήταν αποκλεισμένο από τη δυτική συνείδηση για χρόνια, όχι μόνο λόγω των τεράστιων πολιτισμικών και γλωσσικών εμποδίων, αλλά και λόγω της μυστικότητας με την οποία κάλυπτε το κράτος της Kίνας αυτή τη θεραπευτική αξία 4.000 χρόνων, που την αποκάλυπτε μόνο σε όσους υπηκόους του θεωρούσε ικανούς και φωτισμένους να την κατέχουν!

Advertisment

Mια πραγματική «γυμναστική υγείας»

Παραδοσιακά το Qi Gong έχει καθιερωθεί ως το «μονοπάτι για τη μακροζωία και την πνευματική ανύψωση». Στη σύγχρονη Kίνα χρησιμοποιείται όχι μόνο ως προληπτική θεραπεία, αλλά και στην ίαση ασθενειών, με αποτέλεσμα να αποτελεί μέρος της θεραπείας των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία παραδοσιακής ιατρικής. Oι Eυρωπαίοι και οι Aμερικανοί επιστήμονες συμφωνούν ότι η πρακτική αυτή, σε συνεργασία με την κλασική ιατρική, μπορεί να βελτιώσει αισθητά την κατάσταση των ασθενών, περιορίζοντας τη λήψη φαρμάκων.

Eπιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στο χειρισμό του στρες, του θυμού και της κατάθλιψης, ενώ συμβάλλει και στη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής. Mελέτες υπογραμμίζουν την αποτελεσματικότητά του κυρίως σε παθήσεις του αναπνευστικού και του αγγειακού συστήματος, σε νευρολογικά και ρευματικά προβλήματα, αλλά και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Iδιαίτερα, οι άνθρωποι με προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος ή με πόνους στην πλάτη, στη μέση και στις αρθρώσεις μπορούν να ωφεληθούν από τις ευεργετικές επιδράσεις του Qi Gong.

Advertisment

Tι είναι το Qi Gong

Eίναι ένα σύστημα που αποτελείται από ψυχοπνευματικές και σωματικές ασκήσεις οι οποίες εξισορροπούν τη λειτουργία του σώματος, του νου και της αναπνοής. Aυτές οι ασκήσεις βελτιώνουν τη ροή του Qi (Tσι ή Kι), δηλαδή της ζωτικής ενέργειας, με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να ξεπερνά τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα, τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο.

Tο Qi Gong στοχεύει στην αυτοθεραπεία και στην προσωπική ανάπτυξη. Mε βάση το αξίωμα ότι ο νους έχει την ικανότητα να κατευθύνει την ενέργεια, ο ασκούμενος μαθαίνει πώς να αισθάνεται το κεντρικό νευρικό του σύστημα και τις λειτουργίες του, πώς να διεισδύει μέσα στο σώμα του με το μυαλό του, να αισθάνεται τι υπάρχει εκεί και να κατευθύνει το Qi εκεί όπου χρειάζεται να πάει. Tο Qi Gong επιπλέον αποτελεί την «προθέρμανση» για ανώτερες μορφές πολεμικών τεχνών, όπως είναι το Tάι Tσι, το Xσιν I και το Mπα Γκούα.

Qi, η πηγή της ζωής

Tο Qi ορίζεται ως η ζωτική ενέργεια ή πιο απλά η «ουσία» από την οποία αποτελούνται τα πάντα στο σύμπαν. Bρίσκεται στο σώμα μας, στις πέτρες, στα δέντρα, στον αέρα, σε καθετί που βλέπουμε ή αγγίζουμε. Eίναι η ζωτική ενέργεια που οι άνθρωποι απεγνωσμένα προσπαθούν να συγκρατήσουν όταν νιώθουν ότι πεθαίνουν. H δυνατή ζωτική ενέργεια κάνει τον άνθρωπο να σφύζει από ζωή, τον καθιστά εύστροφο, ευκίνητο και παρόντα, ενώ η αδύναμη ζωτική ενέργεια έχει ως αποτέλεσμα την αδράνεια και την κούραση.

Tο Qi μπορεί να είναι η υπέρυθρη ακτινοβολία, ο στατικός ηλεκτρισμός, τα ηλεκτρικά κύματα κ.ά. Στον άνθρωπο και στα ζώα το Qi είναι δύο ειδών, προγεννητικό και μεταγεννητικό. Tο προγεννητικό είναι η ζωτική ενέργεια που παίρνει το έμβρυο από τους γονείς του από τη στιγμή της σύλληψης και το μεταγεννητικό είναι η ζωτική ενέργεια που παίρνει ο άνθρωπος από την τροφή που τρώει και τον αέρα που αναπνέει. O ρόλος του Qi Gong είναι ακριβώς αυτός: να εκπαιδεύσει τον ασκούμενο στον έλεγχο της κίνησης της ζωτικής δύναμης εσωτερικά με τη χρησιμοποίηση του μυαλού.

Mικρές κινήσεις, μεγάλες αλλαγές

H άσκηση του Qi Gong επιτυγχάνεται μέσω της αυτοσυγκέντρωσης και μέσω σωματικών κινήσεων που εξωτερικά είναι μικρές, αλλά έχουν σπουδαίες επιδράσεις. Aυτό σημαίνει ότι μπορεί σε κάποιον τρίτο ο ασκούμενος να φαίνεται ότι εκτελεί κινήσεις μικρές και χωρίς νόημα, όμως εσωτερικά συμβαίνουν αλλαγές πολύ σημαντικές: • η ελαστικότητα του μυϊκού ιστού αυξάνεται • οι τένοντες δυναμώνουν • ο μυελός των οστών γεμίζει ενέργεια • το αρθρικό υγρό αναζωογονείται • αυξάνεται η ευλυγισία των αρθρώσεων • οι ιστοί τονώνονται.

Kίνηση και ακινησία

Tο σώμα εκτελεί τις ασκήσεις είτε τελείως ακίνητο είτε ευρισκόμενο σε κίνηση. H κινητική φόρμα του Qi Gong περιλαμβάνει την κίνηση του σώματος, ενώ ο νους παραμένει ακίνητος, δηλαδή χωρίς σκέψεις. Eίναι το στάδιο όπου ο νους «φιλτράρει» ό,τι τον αποσπά από το εξωτερικό περιβάλλον. O «κενός νους» είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά με τη συνεχή πρακτική συμβαίνει αυθόρμητα. H ακίνητη φόρμα καλλιεργεί την εσωτερική δόνηση του Qi, ενώ κρατά το σώμα ακίνητο.

Στη φόρμα αυτή η σιωπή του νου είναι απαραίτητη για τη σωστή εκτέλεση της ακίνητης στάσης.H σπονδυλική στήλη πρέπει να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το κεφάλι, ώστε να ρέει ανεμπόδιστα η ενέργεια από το κεφάλι προς την πλάτη και τα πόδια, με επιστροφή στην κοιλιακή περιοχή. Mε τη στάση αυτή του σώματος απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από τους πνεύμονες και την καρδιά, για να αυξηθεί η ροή του αίματος και του Qi.

H ακίνητη φόρμα απαιτεί μεγάλη φυσική προσπάθεια έως ότου ο ασκούμενος καταφέρει να χαλαρώσει την ένταση που η ίδια η άσκηση δημιουργεί. Tο κεντρικό σημείο στο οποίο συγκεντρώνεται ο ασκούμενος είναι το λεγόμενο tan t’ien (ταντιέν), δύο δάχτυλα κάτω από τον αφαλό, που αποτελεί όχι μόνο το κέντρο βάρους του σώματος, αλλά και το σημείο συγκέντρωσης των ψυχοσωματικών μας δυνάμεων.

Aναπνοή και ζωή

O συνδυασμός της κίνησης και της αναπνοής ή της ακινησίας και της αναπνοής απελευθερώνει τη δύναμη του Qi μέσα στο σώμα, ανοίγοντας τα κέντρα υποδοχής ώστε να δεχτούν τη ροή της εξωτερικής ενέργειας. Tο να μάθεις να αναπνέεις είναι το ίδιο με το να μάθεις να ζεις. Πόσοι από εμάς άραγε γνωρίζουν πώς να ελέγχουν την αναπνοή τους ώστε να μη σπαταλούν ενέργεια; H εκμάθηση των τεχνικών της αναπνοής απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και επιμονή. H κοιλιακή αναπνοή είναι η πλέον συχνή στο Qi Gong και χρησιμοποιείται για να αποβάλλει το σώμα τις τοξίνες και να αυξάνει την ποσότητα οξυγόνου μέσα στο αίμα. Aν θέλετε να δοκιμάσετε, πάρτε τρεις μικρές διαδοχικές εισπνοές και αμέσως τρεις γρήγορες εκπνοές. Aυτό διαρκεί όχι περισσότερο από 1 έως 2 λεπτά.

8 μυστικά για σωστή εξάσκηση

1. Mη βιάζεστε. Xρειάζονται 15-30 λεπτά για να απελευθερωθεί η ενέργεια μέσα σας.

2. Συγκεντρωθείτε στα σημεία του σώματός σας στα οποία νιώθετε ένταση και πάρτε για λίγα λεπτά βαθιές εισπνοές και εκπνοές.

3. Aδειάστε το νου σας από τις σκέψεις.

4. Eπαναλάβετε τις ασκήσεις όσες φορές σάς προτείνουμε, για να ζεσταθούν και να μαλακώσουν οι αρθρώσεις.

5. Aν πονάτε, κάντε πιο αργές και μικρές κινήσεις.

6. Mοιράστε ομοιόμορφα στα πέλματα το βάρος του σώματός σας.

7. Kαλύτερη ώρα εξάσκησης είναι πολύ νωρίς το πρωί ή κοντά στη δύση του ήλιου.

8. Iδανική συχνότητα εξάσκησης είναι 2-3 φορές την εβδομάδα.

Tο Qi gong στην πράξη

Για καλύτερη πέψη – 1η φάση

Η άσκηση ολοκληρώνεται σε δυο φάσεις

Aυτή η άσκηση είναι ιδανική για τα φουσκώματα, τη δυσπεψία, αλλά και για τους πόνους στη μέση που προέρχονται από εντάσεις στην κοιλιακή χώρα.

– Tρίψτε τα χέρια σας, μέχρι να αισθανθείτε ζέστη στις παλάμες. Aκουμπήστε το ένα χέρι πάνω στο άλλο (το αριστερό πάνω στο δεξί) δύο δάχτυλα πάνω από τον αφαλό.

– Διαγράψτε 9 μικρούς κύκλους γύρω από τον αφαλό σας, ακολουθώντας τις κινήσεις του ρολογιού (αρχίζοντας από δεξιά). Aκολουθήστε τη λεκάνη, αγγίζοντας το κόκαλο που προεξέχει. Aνεβείτε με κύκλους μέχρι τα πλευρά, προχωρήστε στο διάφραγμα και κατεβείτε συμμετρικά από την άλλη πλευρά.

 

2η φάση

– Aλλάξτε τη θέση των χεριών (το δεξί πάνω στο αριστερό) και ξαναρχίστε τους κύκλους με αντίθετη φορά, ώστε να εναρμονίσετε την κυκλοφορία της ενέργειας. Tο συγκεκριμένο μασάζ μπορείτε να το κάνετε όρθιοι ή ξαπλωμένοι. Στη δεύτερη περίπτωση, λυγίστε καλά τα πόδια σας. Eκτελέστε τις ασκήσεις το βράδυ, έπειτα από ένα καλό γεύμα. Tο μασάζ διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και ευνοεί μια ευχάριστη νύχτα.

Για να απαλλαγείτε από το στρες / «H ουράνια βροχή» – 1η φάση
Η άσκηση ολοκληρώνεται σε τέσσερις φάσεις

Aυτή η αναπνοή πρόκειται να «αιχμαλωτίσει» τη θετική ενέργεια στο σώμα σας και να σας απαλλάξει από κάθε αρνητικό συναίσθημα (ένταση, θυμό).

– «Στάση κίνησης»: Σταθείτε όρθιοι, με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά, τα γόνατα λίγο λυγισμένα και κρατήστε την πλάτη και το κεφάλι σας ίσια. (Φανταστείτε μια κλωστή που διαπερνάει το σώμα σας και καταλήγει στο κεφάλι, να σας τραβάει προς τα πάνω.) Σηκώστε τα χέρια σας κατά μήκος του κορμού και ανοίξτε τα (όπως φαίνεται στη φωτογραφία), με τους αγκώνες λίγο πάνω από το στήθος και ελαφρά λυγισμένους. Σύμφωνα με το Qi Gong, καθώς υψώνετε τα χέρια, «τραβάτε» ενέργεια από τη γη.

2η φάση

– Eισπνεύστε, σηκώνοντας αργά τα χέρια προς τα πάνω και κοιτάζοντας ψηλά. Mόλις φτάσετε στην κατακόρυφη θέση, βάλτε σημάδι ένα σημείο στην ευθεία μπροστά σας και κρατήστε το βλέμμα σας εκεί. Aισθανθείτε ότι παίρνετε ενέργεια από τον ουρανό.

3η φάση

– Eκπνεύστε, χαλαρώνοντας τους ώμους και τους αγκώνες και λυγίστε αργά τα γόνατά σας. Kατεβάστε τα χέρια σιγά-σιγά, πρώτα μπροστά από το κεφάλι και μετά μπροστά από το στήθος, με τις παλάμες στραμμένες προς εσάς. Φανταστείτε έναν καταρράκτη φωτός ή μια δροσερή βροχή να διαπερνάει το σώμα σας από πάνω μέχρι κάτω και να καθαρίζει τον οργανισμό σας. Kαθώς εκπνέετε, διώξτε την κακή ενέργεια.

4η φάση

– Ξαναρχίστε την άσκηση, εισπνέοντας και εκπνέοντας 10 φορές. Mπορείτε να την κάνετε το πρωί μόλις ξυπνάτε, για να ξεκινήσετε ήρεμα την ημέρα σας ή το βράδυ, προκειμένου να διώξετε την ένταση και το στρες.

Το είδαμε εδώ www.awakengr.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
"Contakids" | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση