Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
To σύνδρομο αυτό ταλαιπωρεί μεγάλο τμήμα των συμπολιτών μας και. Οι γυναίκες είναι 3-7 φορές πιο ευπρόσβλητες από τους άνδρες ίδιας ηλικίας. Διακρίνουμε τρεις κύριες μορφές του παθολογικού αυτού συνδρόμου:
Advertisment
• Τύπος 1: Χαρακτηρίζεται από επίμονο καύσος του βλεννογόνου του στόματος που εμφανίζεται με την πάροδο της ημέρας. Δεν υπάρχουν συμπτώματα μετά την αφύπνιση ενώ η μεταβλητότητα νυχτερινών συμπτωμάτων είναι αξισημείωτη.
• Τύπος 2: Χαρακτηρίζεται από επίμονο καύσος του βλεννογόνου του στόματος που υπάρχει συνεχώς κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ συχνά εξαλείφεται κατά τη νύχτα.
• Τύπος 3: Χαρακτηρίζεται από επίμονο καύσος του βλεννογόνου του στόματος που ωστόσο εμφανίζεται σε διαλείπουσα βάση ενώ υπάρχουν ημέρες ελεύθερες συμπτωμάτων.
Advertisment
Κλασικά, τα τρία κύρια συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο, εκτός από το επίμονο καύσος του στοματικού βλεννογόνου είναι πόνος, δυσγευσία και ξηροστομία, χωρίς όμως να εμφανίζονται απαραίτητα και τα τρία αυτά συμπτώματα.
Πόνος
Ο πόνος είναι συνήθως το κύριο σύμπτωμα. Ο πόνος περιγράφεται ως κάψιμο, ζεμάτισμα, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα. Εντοπίζεται κυρίως στην γλώσσα. Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή σοβαρός. Ζεστά, όξινα ή πικάντικα φαγητά συχνά επιδεινώνουν τον πόνο.
Δυσγευσία
Δυσγευσία εμφανίζεται σε ποσοστό έως 70% των περιπτώσεων και μπορεί να λάβει την αίσθηση επίμονης γεύσης στο στόμα ή αλλαγής της αντίληψης της γεύσης. Μπορεί να υπάρχει πικρή, μεταλλική γεύση, μειωμένη ή αυξημένη αίσθηση γλυκού ή ξινού.
Ξηροστομία
Ξηροστομία εμφανίζεται σε ποσοστό έως 64% των ασθενών.
Αίτια
Το σύνδρομο μπορεί να είναι ιδιοπαθές ή να οφείλεται σε υποκείμενα παθολογικά αίτια ή παράγοντες όπως ορμονικές διαταραχές, διαβήτη, αναιμία, έλλειψη βιταμινών, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, χρήση των οδοντικών προσθέσεων, νευρολογικές διαταραχές, διαταραχές του συνδετικού ιστού, άγχος, φάρμακα, λοιμογόνα αίτια (π.χ. κάντιντα). Η παθολογική διερεύνηση των διαταραχών της γεύσης γίνεται με ειδικές εξετάσεις ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο.
Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια WHO IS WHO.
- Αναιμία: Η πιο συχνή παθολογική αιτία χρόνιας κόπωσης - 25 Δεκεμβρίου 2017
- Πονόλαιμος: Αιτίες και μέτρα αντιμετώπισης - 27 Νοεμβρίου 2017
- Κρυολόγημα, ίωση και γρίπη: Κοινές και λανθασμένες αντιλήψεις - 24 Νοεμβρίου 2017