,

Κρυολόγημα, ίωση και γρίπη: Κοινές και λανθασμένες αντιλήψεις

1. Η αναπνευστική ίωση είναι ένα ελαφρό κρυολόγημα Κάθε αναπνευστικός παθογόνος ιός προσπαθεί να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα παραβιάζοντας τις γραμμές άμυνάς του. Εάν

Κρυολόγημα, ίωση και γρίπη: Κοινές και λανθασμένες αντιλήψεις

1. Η αναπνευστική ίωση είναι ένα ελαφρό κρυολόγημα

Κάθε αναπνευστικός παθογόνος ιός προσπαθεί να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα παραβιάζοντας τις γραμμές άμυνάς του. Εάν ο οργανισμός καταφέρει να περιχαρακώσει τον ιό στο επίπεδο του ρινικού βλεννογόνου εμποδίζοντας την επέκταση της λοίμωξης προκαλείται ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μπούκωμα, ρινικές εκκρίσεις, βήχα και αποκαλείται κοινό κρυολόγημα. Το κοινό κρυολόγημα είναι μια συμπωματική διάγνωση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που προεξάρχουν. Πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός ενδέχεται να συνυπάρχουν.

Η ίωση, αντίθετα, ανάλογα με την αντίδραση του οργανισμού προκαλεί ευρύτερο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων ανάλογα με το αν ο οργανισμός καταφέρει ή όχι να περιχαρακώσει τον ιό στο επίπεδο του ρινικού βλεννογόνου, εάν πρόκειται για γενικευμένη ίωση ή όχι κ.λπ.
Στην τυπική τους μορφή οι ιώσεις ενδέχεται να εκδηλωθούν ως:

Advertisment

• Κοινό κρυολόγημα με συμπτώματα που περιγράφονται ανωτέρω

• Φαρυγγίτιδα: Στην περίπτωση αυτή προεξάρχει η προσβολή του φάρυγγα με έντονο πονόλαιμο, δυσκαταποσία

• Αμυγδαλίτιδα: Στην περίπτωση αυτή προεξάρχει η προσβολή των αμυγδαλών με έντονο πονόλαιμο, δυσκαταποσία, οίδημα αμυγδαλών

Advertisment

• Συστηματικό σύνδρομο με μπούκωμα, πονόλαιμο κοιλιακά άλγη ναυτία εμετό διάρροια

Εάν δεν υπάρξουν επιπλοκές τόσο οι ιώσεις όσο και το κοινό κρυολόγημα λύονται εντός τριών – επτά ημερών, αν και περιστασιακά η λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει πάνω από δεκαήμερο. Τόσο οι ιώσεις όσο και το απλό κρυολόγημα ενδέχεται να εμφανίσουν επιπλοκές, όταν η άμυνα του οργανισμού εξασθενίσει και η λοίμωξη επεκταθεί.

2. Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται πάντα σε απλούς αναπνευστικούς ιούς

Το κρυολόγημα είναι μια συμπτωματική διάγνωση. Πάνω από δέκα γένη ιών και παθογόνα μικρόβια εμπλέκονται στην παθογένεια του κρυολογήματος (π.χ. ρινοιοί, γρίπη, πνευμονιόκοκος, αιμόφιλος).

3. Το κρυολόγημα εμφανίζεται όταν ο οργανισμός εκτίθεται στο κρύο

Το κρυολόγημα οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς και δεν αποτελεί συνέπεια της έκθεσης του οργανισμού στο κρύο. Αν και με βάση ορισμένες μελέτες η έκθεση στο κρύο δυσχεραίνει την άμυνα του οργανισμού και τον καθιστά πιο ευπρόσβλητο, οι κλειστοί ζεστοί χώροι με συνωστισμό και ανεπαρκή ανανέωση του αέρα αποτελούν ιδανικές εστίες μετάδοσης ιών και μικροβίων. Φαίνεται ότι το κρυολόγημα έλαβε το όνομά του από το γεγονός ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που το προκαλούν ενδημούν κατά την διάρκεια των ψυχρότερων μηνών του έτους.

4. Γρίπη και κρυολόγημα είναι το ίδιο

Η γρίπη έχει ως αίτιο τον ιό της γρίπης και στην τυπική της μορφή χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38-41 βαθμούς, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, κακουχία. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα εμφανίζουν την εικόνα που προαναφέρεται, το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι ευρύ και κυμαίνεται από κρυολόγημα έως υψηλό πυρετό με σοβαρή εξάντληση. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Η νόσος γενικά λύεται εντός δύο πέντε ημερών. Οι επιδημίες γρίπης εμφανίζουν κορυφώσεις τον χειμώνα, σε αντίθεση με τις αναπνευστικές ιώσεις που εμφανίζουν κορυφώσεις από Σεπτέμβριο έως Μάιο.

5. Αναπνευστικές ιώσεις και γρίπη επιβάλλουν ριζικώς διαφορετικά μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα πρόληψης είναι κοινά διότι αναπνευστικές ιώσεις και γρίπη μεταδίδονται μέσω της αναπνοής. Πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος, πρέπει να υπάρχει ανανέωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, πρέπει τα μάτια η μύτη και το στόμα που αποτελούν πύλες εισόδου να μην έρχονται σε επαφή με ακάθαρτα χέρια, να πλένονται συχνά και σωστά τα χέρια.Η διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης με την αποφυγή του καπνίσματος, τη σωστή διατροφή, τη σωστή θεραπεία των χρόνιων νοσημάτων είναι σημαντικά. Για την γρίπη υπάρχει επιπρόσθετα εμβόλιο που χορηγείται κάθε Φθινόπωρο σε ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές (π.χ. μωρά ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι, έγκυες) και σε ανθρώπους που ευρίσκονται σε στενή επαφή με ομάδες υψηλού κινδύνου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση