,

Η θνησιμότητα και η αρτηριακή πίεση είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ποιότητα των προσωπικών σχέσεων

Αν και υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι το άγχος και η αρνητική ατμόσφαιρα στον γάμο επηρεάζουν τη θνησιμότητα και την πίεση του αίματος,

Αν και υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι το άγχος και η αρνητική ατμόσφαιρα στον γάμο επηρεάζουν τη θνησιμότητα και την πίεση του αίματος, δεν έχουν γίνει έρευνες για το πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα παντρεμένα ζευγάρια με το πέρασμα του χρόνου. Χρησιμοποιώντας τη συστολική πίεση του αίματος ως μετρητή, οι ερευνητές εξέτασαν αν η αρτηριακή πίεση των ανθρώπων επηρεάζεται από το δικό τους χρόνιο στρες αλλά και αυτό του συντρόφου τους καθώς και αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα 2 φύλα.

Το περιοδικό «Journals of Gerontology» σειρά Β: Psychological Sciences δημοσίευσε τα παραπάνω ευρήματα σε ένα άρθρο με τίτλο «Το άγχος και οι αρνητικές σχέσεις στα ηλικιωμένα ζευγάρια : οι συνέπειες στην αρτηριακή πίεση». Στο άρθρο εξετάζονται διάφορα ερωτήματα:

Advertisment

-Το χρόνιο στρες επηρεάζει την πίεση του αίματος;

-Η σχέση ανάμεσα στη χρόνια κόπωση και την αρτηριακή πίεση είναι διαφορετική ανάμεσα στους συζύγους;

-Οι αρνητικές σχέσεις επηρεάζουν την πίεση του αίματος;

Advertisment

-Η σύνδεση ανάμεσα στις αρνητικές σχέσεις και την αρτηριακή πίεση διαφέρει ανάλογα με το φύλο;

-Οι αρνητικές συζυγικές σχέσεις ρυθμίζουν τη σύνδεση άγχους-πίεσης αίματος;

-Η επίδραση των αρνητικών σχέσεων μέσα στον γάμο είναι διαφορετική στις γυναίκες και στους άντρες;

Τα ευρήματα ενισχύουν παλαιότερες έρευνες που υποστηρίζουν ότι το στρες και η ποιότητα των σχέσεων έχουν τόσο άμεσες όσο και μέτριες επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Επομένως, η έρευνα αυτή δείχνει ότι είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη το ζευγάρι ως σύνολο και όχι ο κάθε σύντροφος ξεχωριστά κατά την εξέταση του γάμου και της υγείας. Το πιο σημαντικό που αποκάλυψε αυτή η μελέτη είναι ότι το άγχος των γυναικών έχει σημαντικές συνέπειες στην αρτηριακή πίεση των συζύγων τους, ιδιαίτερα στις αρνητικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, εξετάζοντας τις επιπτώσεις των αρνητικών σχέσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα δεν είχαν εντοπιστεί κατά την εξέταση των ατόμων ξεχωριστά, εντοπίστηκαν όμως κατά την εξέταση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους 2 συντρόφους.

Η επικεφαλής συγγραφέας Kira S. Birditt δηλώνει τα εξής: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα διότι δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του στρες και των αρνητικών σχέσεων είναι δυαδικά στη φύση. Η φυσιολογία των ατόμων συνδέεται στενά όχι μόνο με τις δικές τους εμπειρίες αλλά και με τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις των συζύγων τους. Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι οι άντρες είναι πιο ευάλωτοι στο στρες των συζύγων τους κι όχι το αντίστροφο, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους οικογενειακούς δεσμούς. Εικάζουμε ότι αυτό το εύρημα οφείλεται στο γεγονός ότι οι άντρες βασίζονται περισσότερο στις γυναίκες τους, οι οποίες όταν είναι στρεσαρισμένες δεν τους στηρίζουν».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση