Η ιδανική διάρκεια και τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου για τον εγκέφαλό σας

Ένας σύντομος υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ιδιαίτερα απολαυστικός! Μερικές φορές όμως, όταν ξυπνάτε νιώθετε ζαλισμένοι και σχεδόν πιο κουρασμένοι απ’ ό,τι

Ένας σύντομος υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ιδιαίτερα απολαυστικός! Μερικές φορές όμως, όταν ξυπνάτε νιώθετε ζαλισμένοι και σχεδόν πιο κουρασμένοι απ’ ό,τι ήσασταν πριν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο δρ Michael Breus αναφέρει τα εξής: «Αν κοιμηθείτε περισσότερο από 30 λεπτά, θα καταλήξετε σε βαθύ ύπνο. Έχετε ποτέ πάρει έναν υπνάκο και νιώθατε χειρότερα όταν ξυπνήσατε; Αυτό συνέβη διότι όταν κοιμάστε πάρα πολύ μπαίνετε σε ένα στάδιο ύπνου από το οποίο είναι πολύ δύσκολο να βγείτε» [1].

Τα οφέλη των σύντομων ύπνων

Advertisment

Ποιος είναι λοιπόν ο ιδανικός τρόπος για να πάρετε έναν υπνάκο; Ο ύπνος μπορεί να θεωρηθεί ως μια γρήγορη επανεκκίνηση ή ενίσχυση για τον εγκέφαλο. Σκεφτείτε τον υπολογιστής σας όταν αρχίζει να λειτουργεί αργά και να μην ανταποκρίνεται στις λειτουργίες του και αφού τον κλείσετε και κάνετε επανεκκίνηση, αποκτά ξανά ταχύτητα. Ο εγκέφαλος λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και όταν παίρνετε έναν υπνάκο, ακόμη και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχουν πολλά οφέλη.

Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου προτείνουν έναν σύντομο ύπνο από 10 έως 20 λεπτά προκειμένου να αυξήσετε την εγρήγορση και την πνευματική σας διαύγεια όταν δεν έχετε πολύ χρόνο. Αυτό μπορεί να γίνει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αργά το βράδυ, πριν από κάτι σημαντικό ή πριν προσπαθήσετε να νικήσετε τον τελικό αντίπαλό σας σε ένα βιντεοπαιχνίδι που παίζετε όλη τη νύχτα και ξέρετε ότι θα χρειαστείτε επιπλέον ταχύτητα.

Όταν προσπαθούσα να αυξήσω όσο περισσότερο γινόταν τον χρόνο που έμενα ξύπνιος (το οποίο εξακολουθώ να προσπαθώ, αλλά όχι πολύ τώρα τελευταία), έκανα μια έρευνα σε θέματα ύπνου και τους τρόπους για να ελαχιστοποιήσω τις ώρες ύπνου που χρειαζόμουν εξακολουθώντας όμως να είμαι σε θέση να λειτουργώ καλά. Κατέληξα να επιλέξω μια μέθοδο η οποία περιείχε τον κύριο ύπνο και, στη συνέχεια, πολλούς σύντομους υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας που διαρκούσαν περίπου 20 λεπτά. Βρήκα ότι μετά από τα 20 λεπτά ένιωθα εξαιρετικά. Ήμουν σε μεγάλη εγρήγορση, η πνευματική μου διαύγεια ήταν υψηλή και ήμουν έτοιμος να συνεχίσω για τις επόμενες 3 ή 4 ώρες εύκολα [2].

Advertisment

Παρ’ όλα αυτά όμως, ανακάλυψα ότι κοντά στην αρχή του πειράματός μου με τις μεθόδους, άρχισα να χάνω την πνευματική μου διαύγεια προς το τέλος της ημέρας. Αν και αυτό αποτελούσε μέρος της μεταβατικής φάσης της μεθόδου, κατάλαβα τι σημαίνει να μην λαμβάνει ο εγκέφαλος αρκετό βαθύ ύπνο. Σύμφωνα με τον δρα Mednick, τα περίπου 60 λεπτά ύπνου είναι ωφέλιμα για την αύξηση της πνευματικής ισχύος. [1]. Ο δρ Mednick αναφέρει επίσης ότι τα 90 λεπτά ύπνου πιθανώς περιλαμβάνουν έναν πλήρη κύκλο ύπνου, γεγονός που βοηθά τη δημιουργικότητα και τη συναισθηματική και διαδικαστική μνήμη, όπως για παράδειγμα την εκμάθηση ποδηλάτου. Το ξύπνημα μετά από τον ύπνο REM συνήθως σημαίνει ένα ελάχιστο ποσοστό αδράνειας ύπνου.

Περίληψη

Σε μια μελέτη στην οποία αξιολογήθηκαν τα θεραπευτικά αποτελέσματα των σύντομων και πολύ σύντομων ύπνων διαπιστώθηκε ότι ο ύπνος 5-10 λεπτών μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα εγρήγορσης και να αυξήσει τη γνωστική ικανότητα σε σύγκριση με τον καθόλου ύπνο.

Αν θέλετε γρήγορη ξεκούραση: κοιμηθείτε για 5-20 λεπτά.

Αν θέλετε βαθύτερη αναζωογόνηση: κοιμηθείτε για 60-90 λεπτά.

Συμβουλή

Όταν κοιμάστε για λίγο, να είστε ελαφρώς ανασηκωμένοι, διότι αυτό θα σας εμποδίσει να πέσετε σε βαθύτερο ύπνο. Αν ονειρευτείτε κατά τη διάρκεια αυτών των σύντομων υπνάκων, ίσως είναι σημάδι ότι γενικώς δεν κοιμάστε αρκετά.

[1]. www.wsj.com/news/articles

[2]. www.collective-evolution.com

www.spiritscienceandmetaphysics.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι οι άνθρωποι που στολίζουν για τα Χριστούγεννα πιο ευτυχισμένοι;
WISDOM OF HAPPINESS fb cover 851x360 px2 (1)
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
EULEXIA: The Gift of Reading για την αποκατάσταση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών 

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση