Η σημασία του να εκτιμάτε την προσπάθεια του παιδιού σας και όχι απλά τα ταλέντα του

«Ουάου! Είσαι τόσο υπέροχος καλλιτέχνης!» «Είσαι τόσο έξυπνη!» «Είσαι γεννημένος/η για να τραγουδάς!» Με την πρώτη ματιά θα νομίζετε πως αυτά τα κοπλιμέντα δίνουν

«Ουάου! Είσαι τόσο υπέροχος καλλιτέχνης!»

«Είσαι τόσο έξυπνη!» «Είσαι γεννημένος/η για να τραγουδάς!»

Με την πρώτη ματιά θα νομίζετε πως αυτά τα κοπλιμέντα δίνουν το κίνητρο στα παιδιά να ανταγωνιστούν και να ανταπεξέλθουν σε όποια δραστηριότητα και να έχουν να κάνουν. Όμως είναι πραγματικές επιβραβεύσεις;

Μπορείτε να τα συγκρίνετε με τα παρακάτω:

«Μου αρέσει που χρησιμοποίησες διάφορα πινέλα σε αυτό τον πίνακα!» «Κατάφερες να λύσεις το πρόβλημα. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο!» «Η φωνή σου γίνεται καλύτερη μέρα με την μέρα!»

Η διαφορά είναι προφανής: Οι πρώτες εκφράσεις λένε στα παιδιά πως είναι καλά σε κάτι ενώ οι δεύτερες επιβραβεύουν την σκληρή δουλειά και τις ικανότητες σε πολλά πράγματα. Να τους λέτε πως έχουν μόνο ένα συγκεκριμένο ταλέντο σε κάτι είναι σαν να τους δίνετε κίνητρο να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα ενώ αν εκτιμήσετε την συνολική προσπάθεια τους βοηθάτε να προσπαθούν σε όλα.

Εκτιμήστε την σκληρή δουλειά και την συνολική προσπάθεια σε ότι κάνει. Με αυτό τον τρόπο θα του δώσετε την ευκαιρία να καταπιαστεί και να δοκιμάσει και άλλα πράγματα και δεν θα ασχολείται μόνο με αυτά που του είπε ο μπαμπάς και η μαμά ότι είναι καλός και επειδή χρειάζεται την επιβεβαίωση και την έγκρισή σας.

babyradio.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε