,

Έχω ένα Όνειρο

Γράφει η Αγάθη Χριστοδουλίδη “Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος, όπου δε θα κριθούν από

Γράφει η Αγάθη Χριστοδουλίδη

“Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος, όπου δε θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους. Έχω ένα όνειρο, σήμερα” – Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Advertisment

Όλοι ονειρευόμαστε και όλοι ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε κάποια μέρα να ζήσουμε το όνειρο μας. Κάποιοι έχουν όνειρα που αφορούν τον εαυτό τους, ίσως κάποια υλικά αγαθά, ίσως μια καλύτερη θέση εργασίας, ίσως τον τέλειο σύντροφο, ίσως μια οικογένεια. Άλλοι έχουν διαφορετικά όνειρα, όπως μια δημοκρατική κοινωνία, βασισμένη σε αρχές και όχι στην διαφθορά, καλύτερες κυβερνήσεις, καλύτερα άτομα σε θέσεις εξουσίας, χαρούμενα άτομα γύρω μας.

Μια μέρα καθώς ήμουν σε διαλογισμό είχα, επίσης, ένα όνειρο. Δεν είχε σχέση με υλικά αγαθά, ούτε με καριέρα ή περισσότερα χρήματα, δεν ήταν για μια καλύτερη κοινωνία. Το όνειρο μου ήταν απλό: Είχα δει τον εαυτό μου να στέκεται στην άκρη ενός μεγάλου γκρεμού και ο άνεμος με χάιδευε. Σε αυτό το όνειρο δεν είχα πρόσωπο, δεν είδα τον εαυτό μου ή κάποιο χαρακτηριστικό δικό μου το οποίο θα με έκανε να αναγνωρίσω ότι ήμουν εγώ, το σώμα μου. Αυτό που με είχε κυριεύσει ήταν η αίσθηση του ονείρου, το αίσθημα μου. Ήμουν σε απόλυτη ηρεμία, σε αρμονία, σε απόλυτη ισορροπία. Ένιωθα ευδαιμονία χωρίς να έχω οτιδήποτε γύρω μου, ήμουν σε απόλυτη ηρεμία μόνη μου.

Όσο περισσότερο ενώνομαι με αυτό το όνειρο τόσο περισσότερο το νιώθω στο κέντρο μου, στον πυρήνα, το νιώθω στο σώμα μου. Νιώθω την ηρεμία και το μέγεθος της ζωής και της ύπαρξης μας. Όλα τα άλλα είναι ασήμαντα. Όλα τα άλλα δεν υπάρχουν. Όλοι έχουμε δημιουργήσει τις πραγματικότητες μας βασιζόμενοι σε αυτό που βλέπουμε έξω, σε αυτό που πιστεύουμε ότι υπάρχει. Η αλήθεια είναι ότι η πραγματικότητα μας δημιουργείται από αυτό που έχουμε μέσα μας, από αυτό που νιώθουμε, από τον εσωτερικό μας κόσμο. Τα πράγματα δεν υπάρχουν με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε εμείς ότι υπάρχουν. Υπάρχουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, για να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία που έχουμε, που έχει ο συν-δημιουργός. Η ικανοποίηση μας είναι άμεση.

Advertisment

Εάν φοβάστε τους σκύλους, ο σκύλος που θα γνωρίσετε θα είναι επιθετικός απέναντι σας και μπορεί ακόμη να προσπαθήσει να σας δαγκώσει. Εάν νιώθετε αγάπη και νοιάζεστε για τους σκύλους, τότε ο ίδιος σκύλος θα έρθει σε εσάς και θα σας ζητήσει ένα χάδι, ένα φιλί. Τα πάντα ανταποκρίνονται στον εσωτερικό σας κόσμο, τα πάντα αλλάζουν σύμφωνα με την εσωτερική σας κατάσταση. Μην με παρεξηγήσετε, πιστεύω ότι το όνειρο για μια καλύτερη κοινωνία είναι όμορφο.

Ακόμη και τα όνειρα για μια καλύτερη θέση ή για κάποια υλικά αγαθά είναι όνειρα επιβράβευσης και οδηγούνται από την θέληση μας να νιώσουμε ικανοποίηση, είτε με τον εαυτό μας είτε με τα κατορθώματα μας. Όμως πάντα υπάρχει ακόμη ένα όνειρο, το όνειρο που μπορεί και θα αλλάξει την ζωή σας, την ύπαρξη σας, την αντίληψη που έχετε για αυτή την τρισδιάστατη πραγματικότητα. Το όνειρο του εαυτού σας σε απόλυτη ηρεμία και αρμονία. Η εικόνα του εαυτού σας στην ολότητα, βυθισμένη και λουσμένη στην αγάπη. Αυτό είναι το μόνο όνειρο που μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα σας, το μέλλον σας, ακόμη και το παρελθόν σας.

Ο Γκάντι είχε πει: “Γίνετε εσείς η αλλαγή που επιθυμείτε να δείτε στον κόσμο”.

Κάποιες φορές απλά το επαναλαμβάνουμε, ή απλά το γράφουμε κάπου χωρίς να αφιερώσουμε μια στιγμή και να αντιληφθούμε τι εννοούσε, ή την σημασία αυτής της πρότασης. Εάν θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο, να είστε ο καλύτερος που μπορείτε να είστε. Λάμψτε την αγάπη και το φως σας στον κόσμο και αφήστε τα υπόλοιπα να αλλάξουν χωρίς κόπο και να φτάσουν την δυνητική σας συχνότητα. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τους ανθρώπους και τα πράγματα γύρω σας. Δεν είναι έτοιμα να αλλάξουν, δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία. Μπορούν μόνο να αλλάξουν με αγάπη, με αποδοχή. Μόνο με αγάπη άνευ όρων επιτρέπετε στην αλλαγή να λάβει χώρα.

-Θέλω να αλλάξω τον κόσμο; Όχι! Αγαπώ τον κόσμο μου, μπορώ να δω απερίγραπτη ομορφιά στον κόσμο μου. Δεν ζω στον ίδιο κόσμο με τον δικό σας. Ζω σε ένα διαφορετικό κόσμο, στην δική μου δημιουργία, στο δικό μου μικρό κλάσμα της τρισδιάστατης πραγματικότητας. Ζω το όνειρο μου και ταυτόχρονα δεν το ζω. Όταν βρίσκομαι σε ισορροπία και αρμονία ζω το πιο τρελό μου όνειρο. Το πιο μαγικό όνειρο που θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ζει. Ταυτόχρονα όταν δεν βρίσκομαι σε αρμονία ζω τον εφιάλτη μου. Τα πάντα μοιάζουν διαφορετικά, μη ικανοποιητικά, τίποτα δεν είναι αρκετό.

Έτσι κάθε φορά που νιώθετε ότι η ζωή σας σας έχει κατακλύσει, κάθε φορά που νιώθετε χαμένοι, απλά δώστε μια στιγμή στον εαυτό σας. Μόνοι σας, χωρίς κανένα άλλο, χωρίς φίλους, χωρίς γονείς, χωρίς συντρόφους. Απλά με τον εαυτό σας. Και πραγματικά ενωθείτε με αυτό που νιώθετε, με το πως αντιλαμβάνεστε την περίσταση, με αυτό που σας θυμώνει, με αυτό που σας κάνει να νιώθετε εκτός κέντρου. Δείτε το, νιώστε το, αγαπήστε το. Αποδεχτείτε το. Μην έρθετε σε αντιπαράθεση μαζί του, μην κλείσετε τα μάτια σας σε αυτό. Και ξαφνικά θα δείτε ότι χάνεται, ότι εξαφανίζεται και η αλήθεια, το μονοπάτι σας, η αληθινή σας ουσία είναι εκεί και λάμπει για να την δείτε, σας καθοδηγεί, σας μιλά.

Μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις, μην βιαστείτε να πράξετε. Απλά σταματήστε και μείνετε ακίνητοι για λίγο. Μείνετε με τον εαυτό σας και αφήστε την εσωτερική σας ουσία να σας δείξει τον δρόμο. Είναι πάντα ο καλύτερος δρόμος, είναι πάντα ο σωστός δρόμος για εσάς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση