Πιθανόν να έχετε ακούσει συμβουλές όπως αυτή: «Βάλτε πρώτα τις δικές σας ανάγκες», ή «να βεβαιωθείτε ότι έχετε ό,τι χρειάζεστε, και στη συνέχεια, ανησυχείστε για τους άλλους». Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτός δεν μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος αν θέλετε να πετύχετε μία ζωή με νόημα.
Δεν εννοείται βέβαια η αυτο-ταπεινωτική παραμέληση ή να στερήσετε από τον εαυτό σας σχέδια και αγαθά που απειλούν την ευημερία σας. Αντίθετα, όταν ένας άνθρωπος ενεργεί συνεχώς με άξονα τα δικά του εγωιστικά κίνητρα, πάνω στα οποία ιεραρχεί τις ανάγκες του πριν από τους άλλους, δεν είναι είναι η καλύτερη επιλογή για μια ουσιαστική ζωή με νόημα.
Advertisment
Οι καθημερινές ηθικές πράξεις μεταφράζονται σε μια ζωή γεμάτη νόημα
Μια ευρεία ποικιλία ερευνών προτείνει τα ακόλουθα: η τοποθέτηση των αναγκών των άλλων πριν από τις προσωπικές, παρέχει στους ανθρώπους μια αίσθηση νοήματος και σκοπού.
Κατ΄αρχάς, ερευνητές, όπως ο Στέγκερ και οι συνεργάτες του, έχουν βρει ερευνητικές αποδείξεις σε μια μελέτη που ονομάζεται «Κάνε το Καλό- Νιώσε Καλά». Όταν οι άνθρωποι βοηθούν τους άλλους, αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι. Επίσης, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο εξυπηρετικοί (Steger, Kashdan, & Oishi, 2008). Έτσι, υπάρχει ένας κύκλος μεταξύ της αλληλεγγύης και της ευτυχίας. Ωστόσο, η ευτυχία είναι διαφορετική από το νόημα της ζωής, αλλά μια τέτοια έρευνα δεν παύει να είναι ελπιδοφόρα.
Advertisment
Δεύτερον, μια μελέτη μεγάλης κλίμακας, υπό τον Χόφμαν, μελέτησε περισσότερους από χίλιους ενήλικες και διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι ενεργούν ηθικά, όχι μόνο αισθάνονται στιγμιαία περισσότερο ικανοποιημένοι, αλλά στην πραγματικότητα αναφέρουν ότι αισθάνονται μια μεγαλύτερη αίσθηση νοήματος στη ζωή τους (Hoffman, Wisneski, Brandt, και Skitka, 2014). Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τα ηθικά υποδείγματα ανθρώπων των οποίων η ζωή είναι αξιοσημείωτη και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική λόγω της ανιδιοτελούς εισφοράς τους στον κόσμο.
Τέλος, μία άλλη έρευνα, όπως αυτή που ηγείται η Πατρίτσια Φράζιερ, έχει βρει ότι σε χρονικές περιόδους όπου το νόημα της ζωής είναι αβέβαιο ή απειλείται, όπως οι φυσικές καταστροφές, οι άνθρωποι ασχολούνται με χρήσιμες ή βοηθητικές δραστηριότητες υπέρ της κοινωνίας, οι οποίες μπορεί να τους βοηθήσουν να ανακτήσουν νόημα στη ζωή τους (Frazieretal., 2012 ). Δηλαδή, όταν οι άνθρωποι βιώνουν ψυχολογικές αναταραχές στη ζωή τους, θα μπορούσαν να στραφούν προς την ικανοποίηση των αναγκών των άλλων, ως ένας τρόπος για να ανακτήσουν την ψυχολογική τους ηρεμία.
Σε έναν εγωιστικό πολιτισμό και «εγώ-επικέντρωσης», βλέπουμε επίσης μια λαχτάρα για νόημα, σκοπό και σημασία. Αν και βέβαια η ηθική δεν είναι πανάκεια που θα χορηγήσει ξαφνικά διαρκές νόημα σε όλους όσους την ασκούν, η ψυχολογική επιστήμη δείχνει ότι βάζοντας τις ανάγκες των άλλων πριν από τις δικές μας, μπορεί να μας βοηθήσει κάνοντας τη δική μας ζωή λίγο πιο ουσιαστική.