Οι 15 εταιρίες που ελέγχουν σχεδόν όλη την παγκόσμια αγορά

Σχεδόν το 100% των προϊόντων που αγοράζει καθημερινά ο άνθρωπος σε όλο τον πλανήτη προέρχεται από 15 συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες έχουν γιγαντωθεί τα

Σχεδόν το 100% των προϊόντων που αγοράζει καθημερινά ο άνθρωπος σε όλο τον πλανήτη προέρχεται από 15 συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες έχουν γιγαντωθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ελέγχουν ουσιαστικά όλο το εμπόριο και φυσικά… και εμάς. Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που προωθείται η περίφημη διατλαντική συμφωνία TTIP, ώστε πλέον αυτές οι εταιρείες να μην μπορούν να περιορίζονται ούτε από τις νομοθεσίες των κρατών.

Ο Μάριος Δαμουλιάνος έχει γράψει ένα καταπληκτικό άρθρο στο περιοδικό Ζενίθ, το οποίο μπορείτε να το βρείτε εδώ, με τίτλο “Καταναλώνω σημαίνει Ψηφίζω” και εξηγεί γιατί η πραγματική δύναμη του πολίτη δεν είναι οι εκλογές αλλά ο τρόπος που διαθέτει τα χρήματά του.

Είναι απαραίτητο να αντισταθούμε σε αυτό το μονοπώλιο για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε το δικό μας μέλλον αλλά και αυτό των επόμενων γενεών. Στηρίζουμε Ελληνικά προϊόντα και προτιμάμε να στηρίξουμε τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς μας. Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε από το iefimerida.gr, αναφέρονται ποιες είναι αυτές οι 15 εταιρείες που  ελέγχουν σχεδόν το 100% του εμπορίου.

1. Procter and Gamble (Υπάλληλοι: 118.000)

Διαθέτει ορισμένα από τα μεγαλύτερα brands στην κατοχή της, τα οποία δείχνουν απαραίτητα στην καθημερινότητά μας όπως το Tide, τα Pampers, η Gillete αλλά και κάποια άλλα όπως το Head and Shoulders, η Crest και το Swiffer.

2. CVS (Υπάλληλοι: 200.000)

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με περισσότερα από 2,000 υποκαταστήματα.

3. eBay (Υπάλληλοι:34.600)

Συμπληρώνει 20 χρόνια στην online αγορά προϊόντων και έχει εξαπλώνει τη δράση της σε 203 χώρες.

4. Costco (Υπάλληλοι:195.000)

Πρόκειται για την εταιρεία, η οποία πουλά φαγητό, ρούχα και είδη σπιτιού σε πολύ χαμηλές τιμές ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στο χώρο του αυτοκινήτου.

5. Starbucks (Υπάλληλοι:191.000)

Διαθέτει 22.000 καταστήματα σε 66 χώρες και απολαμβάνει την 5η θέση στη λίστα με τις πιο αγαπητές εταιρείες από τον κόσμο σύμφωνα με το Fortune. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να προσφέρει φαγητό και κρασί, παραμένει στην κορυφή λόγω του ξεχωριστού καφέ.

6. Nike (Υπάλληλοι:56.500)

Είναι η Νο1 εταιρεία αθλητικής ένδυσης. Μόνο για το 2014, ο τζίρος της ξεπέρασε τα 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

7. Kroger (Υπάλληλοι:400.000)

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλυσίδα super market στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αριθμεί περισσότερα από 2.500 καταστήματα ενώ τα τελευταία χρόνια λανσάρει και δική της σειρά κοσμημάτων.

8. Coca-Cola (Υπάλληλοι:129.200)

Στην κατοχή της εταιρείας βρίσκονται το Powerade, η Sprite, η Fanta και άλλα ροφήματα, τα οποία έστω μια φορά έχει δοκιμάσει ένας άνθρωπος πάνω στον πλανήτη.

9. Disney (Υπάλληλοι:180.000)

Το όνομα της Disney βρίσκεται παντού σε ότι αφορά παιδικά παιχνίδια, γεγονός που την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο είδος της. Η είσοδός της στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο την εκτόξευσε καθώς μόνο τα έσοδα από την τελευταία επιτυχία «Inside Out» έφτασαν τα 7,4 δισ.

10. McDonald’s (Υπάλληλοι:420.000)

Διαθέτει 36.258 καταστήματα σε όλο τον κόσμο για γρήγορο φαγητό ενώ στη λίστα της έχει οκτώ χώρες ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες εκτοξεύουν τα έσοδά της στα ύψη.

11. PepsiCo (Υπάλληλοι: 271.000)

Ο μεγάλος αντίπαλος της Coca-Cola. Διαθέτει στην κατοχή της το Gatorade, τα Doritos, τα Cheetos, τα Lipton ενώ ετοιμάζεται να συνεργαστεί με τα Starbucks για τα δικά της έτοιμα ροφήματα.

12. Johnson and Johnson (Υπάλληλοι:126.500)

Διαθέτει προϊόντα καθημερινής χρήσης και είδη σπιτιού. Ορισμένα από τα πιο γνωστά είναι το Listerine, το Neutrogena και το Lactaid.

13. Apple (Υπάλληλοι:92.600)

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes είναι η πιο αναγνωρίσιμη εταιρεία παγκοσμίως. Τα προϊόντα της με το iPhone φυσικά στην κορυφή βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη ενώ η online πωλήσεις την εκτόξευσαν σε κέρδη.

14. Amazon (Υπάλληλοι:154.100)

Η εταιρεία Amazon είναι πρώτη στην κατηγορία της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο αλλά κατέχει μια εκ των κορυφαίων θέσων και στη γενική λίστα με την παροχή αγαθών.

15. Walmart (Υπάλληλοι: 2,2 εκατ.)

Μόνο και μόνο από τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολεί, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθός της. Είναι η Νο1 εταιρεία λιανικού εμπορίου στον κόσμο, η οποία παρέχει τις υπηρεσίες της σε 28 χώρες και ανακοίνωσε πρόσφατα συνολικές αυξήσεις στους εργαζόμενούς της ύψους 70%.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε