,

Το αγκάλιασμα των δέντρων βοηθά στην καλύτερη υγεία του ανθρώπου

Η επαφή με τη φύση μπορεί να έχει μόνο ευεργετικά αποτελέσματα για τη φυσική και ψυχική μας υγεία. Και εάν το σκεφτείτε, είναι λογικό,

Η επαφή με τη φύση μπορεί να έχει μόνο ευεργετικά αποτελέσματα για τη φυσική και ψυχική μας υγεία. Και εάν το σκεφτείτε, είναι λογικό, διότι η φύση είναι το πραγματικό μας σπίτι. Ο Richard Ryan, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, αναφέρει τα εξής: «Η φύση αναζωογονεί την ψυχή. Συχνά, όταν αισθανόμαστε εξαντλημένοι, φτιάχνουμε ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά η έρευνα δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να γεμίσουμε ενέργεια είναι να έρθουμε σε επαφή με τη φύση. Σύμφωνα με την ερευνήτρια στον τομέα περιβάλλοντος και συμπεριφοράς Frances “Ming” Kuo από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, αποτελεί έναν ουσιαστικό παράγοντα για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Η ίδια αναφέρει τα εξής: «Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που πέρασαν, υπήρξαν διάφοροι δικηγόροι, αρχιτέκτονες, καθώς και δημοφιλείς συγγραφείς που υποστήριξαν ότι η φύση διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες. Μέχρι και πρόσφατα όμως, οι ισχυρισμοί τους δεν έχουν υποβληθεί σε αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση». Η ενέργεια που προέρχεται από τη φύση – τη γη, τον ήλιο, τον ουρανό, το τοπίο, το χρώμα και τον χρόνο επηρεάζει τους ανθρώπους, τα ζώα και πιθανόν κάποιες καταστάσεις. Αυτό προωθεί την αρμονία και βοηθά την αντιμετώπιση ή μερικές φορές την παρεμπόδιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Advertisment

Πέρα όμως από τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να έχει γενικά η επαφή με τη φύση, πριν λίγα χρόνια η Εναλλακτική Δράση δημοσίευσε μια σειρά από έρευνες για τις ευεργετικές ιδιότητες της γείωσης. Της διαδικασίας δηλαδή του να στεκόμαστε με γυμνά πόδια στο χώμα. Πρόσφατες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της Γείωσης έδειξαν ότι προκαλεί αύξηση της δραστηριότητας του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και μειώνει τη δραστηριότητα του συμπαθητικού. Μια και οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υπερλειτουργίας του συμπαθητικού μας συστήματος, οτιδήποτε ενθαρρύνει τη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού είναι ευεργετικό.

Επιπλέον, περαιτέρω έρευνες σε άλλες παραμέτρους του στρες έδειξαν ότι η Γείωση ομαλοποιεί άμεσα την έκκριση κορτιζόλης, σήμα κατατεθέν του στρες στον οργανισμό καθώς και την έκκριση μελατονίνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για έναν καλό ύπνο και, ενδεχομένως, για πολλά περισσότερα. Καταπολεμά τις φλεγμονές και ενισχύει τη ροή του αίματος. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Τώρα, σε πρόσφατη έρευνα την οποία διαβάσαμε από το back-to-nature.gr, αποδεικνύεται ότι και το αγκάλιασμα των δέντρων έχει επίσης πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Υπενθυμίζουμε ότι η πρακτική του αγκαλιάσματος των δέντρων αποτελεί και μια αρχαία πρακτική διαλογισμού.

Advertisment

Ο όρος «treehugger» πρόκειται για προσβολή που χρησιμοποιείται εναντίον των οικολόγων την οποία όμως οι ίδιοι υιοθέτησαν με προθυμία. Είναι ένας τρόπος να δείξει ένα άτομο ότι ενδιαφέρεται για τα δέντρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αγκάλιασμα των δέντρων αξίζει πολλά περισσότερα.

Το βιβλίο του Matthew Silverstone, Blinded by Science, αποδεικνύει ότι τα δέντρα πράγματι μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου σε προβλήματα όπως είναι η κατάθλιψη, η συγκέντρωση, το άγχος και ορισμένες ψυχικές ασθένειες. Ανακάλυψε, ακόμη, ότι όταν αφιερώνουμε χρόνο κοντά σε δέντρα − όπως και όταν τα αγκαλιάζουμε − μπορεί επίσης να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους μας.

Πολυάριθμες μελέτες σε παιδιά έχουν δείξει σημαντική βελτίωση στην ψυχολογία και τη φυσιολογία τους όταν ασχολούνται με φυτά και δέντρα. Μια έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα υπό συνθήκες πρασίνου και είναι περισσότερο δημιουργικά όταν βρίσκονται σε φυσικό, πράσινο περιβάλλον.

Ο Silverstone διευκρινίζει ότι δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πράσινο περιβάλλον αλλά και με το ότι οι ιδιότητες δόνησης των δέντρων και των φυτών είναι αυτές που στην πραγματικότητα επιφέρουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ένα πείραμα έδειξε ότι ένα ποτήρι νερό στο οποίο έχει γίνει επεξεργασία με δόνηση 10Hz έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα ποσοστά θρόμβωσης στο αίμα μας σχεδόν αμέσως. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δέντρα, τα οποία έχουν διαφορετικά μοτίβα δόνησης από εμάς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση