4 άγνωστα οφέλη του βαλσάμικου ξυδιού

Το βαλσάμικο ξύδι, όπως φανερώνει και η ονομασία του, εφευρέθηκε ως φαρμακευτικό βάλσαμο και το χρησιμοποιούσαν μόνο βασιλείς και άτομα με οικονομική επιφάνεια. Πλέον,

Το βαλσάμικο ξύδι, όπως φανερώνει και η ονομασία του, εφευρέθηκε ως φαρμακευτικό βάλσαμο και το χρησιμοποιούσαν μόνο βασιλείς και άτομα με οικονομική επιφάνεια. Πλέον, βρίσκεται σε κάθε νοικοκυριό, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα οφέλη αυτού για την υγεία.

Αυτού του είδους ξύδι κατάγεται από την Ιταλία και παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Trebbiano. Επειδή, προέρχεται από τα σταφύλια, δεν είναι έκπληξη πως κάνει καλό στον ανθρώπινο οργανισμό.

Advertisment

«Σύμμαχος» στην απώλεια βάρους

Αν βρίσκεστε σε φάση διατροφής, το βαλσάμικο είναι ο νέος «σύμμαχός» σας. Είναι πηγή σιδήρου, μαγγανίου και καλίου, στοιχεία που βοηθούν στη ρύθμιση της απώλειας βάρους μέσω της βελτίωσης των βιολογικών διεργασιών του σώματος. Οι ελάχιστες θερμίδες που περιέχει, το καθιστά μια εξαιρετική εναλλακτική λύση ως συνοδευτικό σαλάτας αντί για σάλτσες και μαγιονέζα. Επιπλέον, η οξύτητά του περιορίζει την υπερκατανάλωση τροφών.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Advertisment

Οι πολυφαινόλες, που περιέχει, είναι αντιοξειδωτικά που κρατούν την καρδιά υγιή. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Παράλληλα, ενεργοποιεί την αναγέννηση των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα. Η αναζωογόνηση τους βοηθά την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντικό για την απόκρουση ιογενών και των βακτηριακών μολύνσεων, όπως η γρίπη, ο βήχας και τα κοινά κρυολογήματα. Η τακτική κατανάλωση βαλσάμικου βοηθά τη λειτουργία του.

Βοηθάει την πέψη

Το βαλσάμικο ξύδι προκαλεί την απελευθέρωση της πεψίνης. Η πεψίνη είναι ένα ένζυμο που διασπά τις πρωτεΐνες σε μικρότερα αμινοξέα. Όταν οι πρωτεΐνες διασπώνται, το σώμα μπορεί να απορροφήσει περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα που τρώτε. Η πεψίνη βοηθά επίσης στη ρύθμιση του μεταβολικού συστήματος. Το σωστό επίπεδο πεψίνης θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε!

www.iefimerida.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σταφύλια: Το φρούτο που «θωρακίζει» τον οργανισμό μας απέναντι στις καλοκαιρινές λοιμώξεις
Είναι ασφαλές να υπερβαίνουμε την ημερομηνία λήξης των τροφίμων;
Σκέφτεστε να κόψετε το κρέας; Ρωτήστε πρώτα τα γονίδιά σας
Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ολόκληρα ή να πίνουμε τον χυμό τους;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση