,

9 λόγοι για να το σκεφτείτε δύο φορές πριν πάρετε αντιβιοτικά

Οι επικίνδυνες παρενέργειες των αντιβιοτικών απειλούν μακροπρόθεσμα την υγεία μας και την υγεία ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Άρθρο του Lori Alton

Έχοντας αποκτήσει τη φήμη των φαρμάκων-θαύμα ξεκινώντας από την ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928, τα αντιβιοτικά εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συμβατική ιατρική. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τουλάχιστον 150 εκατομμύρια συνταγές αντιβιοτικών χορηγούνται μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο και πολλές από αυτές προορίζονται για βρέφη και παιδιά. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις!

Advertisment

Παρά τη φήμη τους ως «πανάκεια», υπάρχει και μια πιο σκοτεινή πλευρά που αφορά τη χρήση αντιβιοτικών και η οποία έχει αρχίσει σιγά-σιγά να αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τα προβλήματα που σχετίζονται με την αντίσταση στα αντιβιοτικά, ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός αντιβιοτικών προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Οι επικίνδυνες παρενέργειες των αντιβιοτικών αποκαλύπτονται

Παρ’ όλο που τα αντιβιοτικά σχετίζονται με διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας, οι γιατροί συνεχίζουν να τα συνταγογραφούν με ρυθμούς που ορισμένοι ειδικοί έχουν περιγράψει ως «ανησυχητικούς». Εκτιμάται ότι οι παιδίατροι συνταγογραφούν αντιβιοτικά αξίας πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως μόνο για τη θεραπεία της ωτίτιδας. Μπορείτε να το πιστέψετε;!

Advertisment

Παρακάτω περιγράφονται 9 λόγοι για να αποφύγετε τη χρήση αντιβιοτικών:

1. Τα αντιβιοτικά θεραπεύουν τα συμπτώματα και όχι τις αιτίες. Όταν τα αντιβιοτικά χορηγούνται για να αντιμετωπιστεί μια βακτηριακή λοίμωξη, οι φυσικοί μηχανισμοί άμυνας του σώματος όπως ο πυρετός διακόπτονται. Αυτό αποτρέπει διαδικασίες όπως τον πυρετό να απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα κι έτσι επηρεάζεται μακροπρόθεσμα η υγεία.

2. Η χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με τον καρκίνο. Το περιοδικό «International Journal of Cancer» έχει δημοσιεύσει μια μελέτη στην οποία 3 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθήθηκαν για 6 χρόνια. Όσοι είχαν αναφέρει λήψη αντιβιοτικών από 2 ως 5 φορές κατά τη διάρκεια των 2 ετών πριν από τη μελέτη είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με όσους δεν είχαν λάβει αντιβιοτικά. Όσοι είχαν αναφέρει ότι έλαβαν αντιβιοτικά 6 ή περισσότερες φορές παρουσίασαν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο. Μια μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of American Medical Association» έδειξε παρόμοια αποτελέσματα.

3. Θανατηφόρες αλλεργικές αντιδράσεις. Οι θανατηφόρες αντιδράσεις σε αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη δεν είναι σπάνιες, ενώ άλλες αλλεργικές αντιδράσεις σε ολόκληρες ομάδες αντιβιοτικών είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες και πολλές από αυτές οδηγούν σε συμπτώματα που μπορεί να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή του ασθενή. Εκτός από τις αλλεργικές αντιδράσεις στα ίδια τα φάρμακα, τα περισσότερα αντιβιοτικά περιέχουν προσμίξεις, όπως χρωματικούς παράγοντες, που μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

4. Ανάπτυξη «υπερ-ιών» ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Δεδομένου ότι αποκαλύφθηκε από ένα άρθρο του 1992 στο περιοδικό «Science», η ανάπτυξη βακτηριακών λοιμώξεων ανθεκτικών στα φάρμακα που κυμαίνονται από σταφυλόκοκκο μέχρι πνευμονία μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη χρήση αντιβιοτικών. Αυτοί οι καινούριοι «υπερ-ιοί» είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να δράσουν ως αντιοξειδωτικά στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

5. Υπερανάπτυξη του μύκητα Κάντιντα. Αυτός ο κοινός μύκητας συνήθως υπάρχει στο έντερο και σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν όμως τα αντιβιοτικά παρεμβαίνουν στην εντερική χλωρίδα που διατηρεί τον μύκητα υπό έλεγχο, μπορεί να αναπτυχθεί υπερβολικά με αποτέλεσμα προβλήματα όπως διάρροια ή η μυκητιασική λοίμωξη. Οι χρόνιες μορφές βλεννογονοδερματικής μυκητιασικής λοίμωξης μπορεί να αποδειχτούν σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες.

6. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Αυτή η προσφάτως αναγνωρισμένη παρενέργεια εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και των χρόνιων ιογενών ασθενειών. Η επαναλαμβανόμενη χρήση αντιβιοτικών αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την κατάσταση αυτή.

7. Διαταραχή των εντερικών βακτηρίων. Το ανθρώπινο έντερο διαθέτει ένα ποσοστό ωφέλιμων μικροβίων με ευαίσθητη ισορροπία που εμπλέκεται σε όλες τις διαδικασίες, από την πέψη μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αντιμικροβιακά φάρμακα και ιδιαίτερα τα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος πιθανόν έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου αφήνοντας τον οργανισμό ευάλωτο στις λοιμώξεις, την ανεπάρκεια βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, τη φλεγμονή των εντέρων, την κακή απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και τις τροφικές αλλεργίες.

8. Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά έχουν αυξημένο ποσοστό επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων. Τα αντιβιοτικά αναστέλλουν ορισμένες ενζυμικές διεργασίες των βακτηρίων και τροποποιούν την ισορροπία των μεταλλικών στοιχείων. Ωστόσο, τα φυσιολογικά κύτταρα επηρεάζονται επίσης από αυτή τη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος που παρατηρείται σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά.

9. Απώλεια θρεπτικών συστατικών και ανεπάρκεια μεταλλικών στοιχείων. Τα αντιβιοτικά προκαλούν διάρροια και κατ’ επέκταση απώλεια των βασικών μεταλλικών στοιχείων. Η καταστροφή των εντερικών βακτηρίων μπορεί επίσης να μειώσει τη σύνθεση ορισμένων βιταμινών στο έντερο. Το αποτέλεσμα είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην κακή διατροφή και την αποδυνάμωση της χημείας του σώματος.

Τα προβλήματα που προκαλούνται από την αντίσταση στα αντιβιοτικά αλλά και άλλες απειλητικές καταστάσεις που προέρχονται από τη χρήση αντιβιοτικών υπογραμμίζουν τη σημασία του να βασιζόμαστε σε εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και των ασθενειών.

[toggle title="Πηγές"]

www.drlwilson.com/articles/antibiotics.htm

www.naturalhealth365.com/c_vitamin.html

www.naturalhealth365.com/side-effects-of-antibiotics-adverse-reactions-1324.html

www.drlwilson.com/articles/antibiotics.htm

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ChatGPT: Πόσο ικανό είναι να σχεδιάσει αποτελεσματικά νέα φάρμακα;
Φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο ενέσιμο φάρμακο για την πρόληψη από τον HIV
Αντικαταθλιπτικό φάρμακο αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό για το άγχος παρά για την κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση