,

Γιατί πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με τις στατίνες

Άρθρο του δρος Frank Lipman Οι στατίνες συνταγογραφούνται για σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού των Αμερικανών ενηλίκων με βάση την ξεπερασμένη αντίληψη ότι η

Άρθρο του δρος Frank Lipman

Οι στατίνες συνταγογραφούνται για σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού των Αμερικανών ενηλίκων με βάση την ξεπερασμένη αντίληψη ότι η μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης αποτελεί τρόπο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δυστυχώς, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που λαμβάνουν στατίνες τα φάρμακα δεν μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά αντιθέτως μπορεί να ενισχύσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ασθενειών, πολλές από τις οποίες στη συνέχεια θα χρειαστούν επιπλέον φάρμακα για να ελεγχθούν, αφού οδηγούν σε καινούριους κινδύνους και παρενέργειες. Έτσι λοιπόν, οι στατίνες μόνο θεραπευτικό μέσο δεν θεωρούνται.

Advertisment

Τι μπορείτε να κάνετε όταν ο γιατρός σας θέλει να σας χορηγήσει στατίνες; Αν οι εξετάσεις σας είναι οριακές ή δεν υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, δεν θα πρέπει να βιαστείτε. Αν δεν έχετε διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο, δεν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό πρόωρης καρδιακής προσβολής ή θανάτου, τότε μάλλον δεν χρειάζεστε καθόλου στατίνες. Έτσι, μην αφήνετε το γιατρό να σας δώσει φάρμακα μόνο και μόνο για να είναι ο ίδιος καλυμμένος, διότι οι στατίνες σίγουρα δεν θα καλύψουν εσάς.

Να θυμάστε πάντα ότι εσείς είστε ο πελάτης και το σώμα σας σας ανήκει. Γι’ αυτό λοιπόν μην δεχτείτε αμέσως να πάρετε ένα φάρμακο που μπορεί να είναι περιττό, αναποτελεσματικό και ενδεχομένως επικίνδυνο για ένα πρόβλημα που δεν έχετε. Παρακάτω εξηγούμε τους λόγους:

Οι στατίνες σας κάνουν να νιώθετε πιο γερασμένοι και κουρασμένοι απ’ ό,τι είστε στην πραγματικότητα

Advertisment

Ορισμένες παρενέργειες είναι οι μυϊκοί πόνοι, η αδυναμία συγκέντρωσης, τα προβλήματα μνήμης και η εγκεφαλική ομίχλη, για τις οποίες πολλοί γιατροί θα σας πουν ότι πρόκειται για «φυσιολογικές» συνέπειες από τη χρήση στατινών. Φυσικά γι’ αυτούς είναι εύκολο να το λένε! Και σαν να μην έφταναν τα προβλήματα στους μυς και τον εγκέφαλο, οι στατίνες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, έτσι ώστε αυτά τα 3 χρόνια ζητήματα που συνήθως αποδίδουμε στη γήρανση – πόνοι, νοητική φθορά και διαβήτης – μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλονται στις στατίνες! Ποιές άλλες «αναμενόμενες» παρενέργειες μπορεί να σας παρουσιαστούν; Δείτε παρακάτω:

• Μειωμένη ενέργεια
• Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες
• Αυξημένη κόπωση μετά την άσκηση
• Στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη ικανότητα επίτευξης οργασμού
• Απώλεια ή / και σύγχυση μνήμης, συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νόσου Αλτσχάιμερ
• Ηπατική δυσλειτουργία
• Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα: ναυτία, αέρια, διάρροια, δυσκοιλιότητα
• Εξάνθημα ή έξαψη
• Αίσθημα πείνας
• Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καταρράκτη

Οι στατίνες ουσιαστικά δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ούτε τις επικίνδυνες ή θανατηφόρες ασθένειες

Εκτός από τα νοητικά προβλήματα, τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και τους μυϊκούς πόνους, να έχετε υπόψη ότι οι στατίνες δεν αποτελούν καν μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Φυσικά, πράγματι μειώνουν την LDL χοληστερίνη. Η χοληστερίνη όμως από μόνη της δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πρόκληση καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Από τη στιγμή που ο εγκέφαλος όπως και κάθε μέρος του σώματός σας εξαρτάται από τη χοληστερίνη για να λειτουργήσει, η δραστική μείωσή της μπορεί πραγματικά να είναι βλαπτική για την υγεία.

Οι στατίνες προσφέρουν ελάχιστα οφέλη μόνο σε 1 στους 140 ασθενείς

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να λαμβάνει κάποιος στατίνες. Όταν ανέλυσαν τις μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε 140 ασθενείς που ακλουθούσαν θεραπεία με στατίνες, μόνο ο 1 επωφελήθηκε, αλλά ακόμα κι έτσι δεν υπήρξε συνολική μείωση των θανατηφόρων ασθενειών. Ωστόσο, για τους άντρες άνω των 50 ετών που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, οι στατίνες παρουσίασαν μείωση των πιθανοτήτων μιας δεύτερης καρδιακής προσβολής. Και πάλι όμως, αυτό το αποτέλεσμα ίσως δεν οφείλεται στη μείωση της χοληστερίνης αλλά στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα με τις αλλαγές στη διατροφή, τα συμπληρώματα και τον τρόπο ζωής.

Οι στατίνες αποφέρουν τεράστια εταιρικά κέρδη

Αν μη τι άλλο, οι στατίνες γεμίζουν τα ταμεία των φαρμακευτικών εταιρειών και για όσο διάστημα συνεχίσουν να περνούν το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να τις καταναλώνουν σαν καραμέλες, θα συνεχίσουν να καρπώνονται τα οικονομικά οφέλη. Αλλά από πλευράς υγείας, πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος για τους περισσότερους ανθρώπους να λαμβάνουν στατίνες. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί:

• Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι στατίνες μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης μιας καρδιακής προσβολής ή ότι μειώνουν τη θνησιμότητα.

• Τα 3/4 των ανθρώπων που παθαίνουν καρδιακή προσβολή για πρώτη φορά έχουν τιμές χοληστερίνης από χαμηλές ως φυσιολογικές.

• Κάποιες εξετάσεις δίνουν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα των σωματιδίων της LDL χοληστερίνης αλλά δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να δείχνει ότι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να προβλέψουν την εμφάνιση καρδιακών προσβολών σε μεγαλύτερο βαθμό από τις συνήθεις εξετάσεις.

Σε μια μελέτη βάσης δεδομένων από σχεδόν 26.000 δικαιούχους Tricare, δηλαδή του στρατιωτικού συστήματος υγείας, βρέθηκε ότι όσοι έπαιρναν στατίνες είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη.

• 1 στους 10 ανθρώπους που λαμβάνει στατίνες παρουσιάζει μυϊκούς πόνους.

• Ολοένα και περισσότερες έρευνες συνδέουν τις στατίνες με βίαιους θανάτους, όπως για παράδειγμα, αυτοκτονίες και ανθρωποκτονίες πιθανώς επειδή η μείωση της χοληστερίνης επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν τη σκέψη και το συναίσθημα.

Συμπέρασμα

Σε περίπτωση που ο γιατρός σας πιέζει να πάρετε στατίνες, θυμίστε του όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα και ζητήστε μια δεύτερη γνώμη. Συζητήστε την προτίμησή σας για μια θεραπεία λιγότερο κουραστική και χωρίς φάρμακα. Αν ο γιατρός σας δεν συνεργαστεί μαζί σας, ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό ολιστικής προσέγγισης προκειμένου να σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε την υγεία σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ChatGPT: Πόσο ικανό είναι να σχεδιάσει αποτελεσματικά νέα φάρμακα;
Φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο ενέσιμο φάρμακο για την πρόληψη από τον HIV
Αντικαταθλιπτικό φάρμακο αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό για το άγχος παρά για την κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση