,

10 πανέμορφα και γραφικά χωριά της Ιταλίας

Μια χούφτα κάτοικοι σκαρφαλωμένοι σε εκατοντάδες μέτρα σε πεδιάδες και πλαγιές στη σκιά επιβλητικών βουνών, ξύλινα σπιτάκια, ανέγγιχτη φύση και μπόλικο απάτητο χιόνι. Στα

Μια χούφτα κάτοικοι σκαρφαλωμένοι σε εκατοντάδες μέτρα σε πεδιάδες και πλαγιές στη σκιά επιβλητικών βουνών, ξύλινα σπιτάκια, ανέγγιχτη φύση και μπόλικο απάτητο χιόνι. Στα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ιταλίας η ζωή είναι ωραία, φοράει χιονοπέδιλα και πίνει πηχτή σοκολάτα.

Madonna di Campiglio

Advertisment

Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.500 μέτρων στους Δολομίτες, το χωριό των 1.000 κατοίκων αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του σκι αφού διαθέτει 57 lifts και 150 χιλιόμετρα χιονισμένων πλαγιών. Μάλιστα, εδώ φιλοξενούνται συχνά παγκόσμια κύπελλα αλπικού σκι ενώ εδώ κάθε Ιανουάριο δίνουν το ετήσιο ραντεβού τους με τα media οι ομάδες της Scuderia Ferrari Formula One και της Ducati Corse MotoGP.

Pietrapertosa

Advertisment

Το άγνωστο στους περισσότερους χωριό της φτωχικής επαρχίας Μπαζιλικάτα, είναι κρεμασμένο στα απότομα βράχια σε υψόμετρο 1088 μέτρων και ανήκει επισήμως στην ένωση των πιο όμορφων χωριών της Ιταλίας.

Montone

Το μεσαιωνικό χωριό των 1600 κατοίκων είναι χτισμένο σε λόφο, 35 χλμ. από την Περούτζια και ανήκει επισήμως στην ένωση των “πιο όμορφων χωριών της Ιταλίας”. Ψηλά τείχη περικυκλώνουν το χωριό, στο εσωτερικό του οποίου θα βρείτε πέτρινα, φιδογυριστά καλντερίμια, επιβλητικές εκκλησίες και καμπαναριά, όμορφα κτίρια και, κυρίως, απόλυτη ηρεμία. Με εξαίρεση το ετήσιο μεσαιωνικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στα μέσα Αυγούστου, το χωριό είναι ήσυχο κι αποτελεί το ιδανικό καταφύγιο μακριά από οποιαδήποτε έγνοια.

Castelmezzano

Σκαρφαλωμένο στους λόφους του ιταλικού νότου, το χωριό των 1.000 κατοίκων προσφέρει την πιο αυθεντική εμπειρία: εκλεκτά τοπικά κρασιά, φρέσκα φαγητά με προϊόντα από τις γύρω φάρμες και ήσυχα, στενά δρομάκια γεμάτα με ιστορία και παραδόσεις. Η ιστορία του αρχικού χωριού ξεκινά τον 6ο-5ο π.Χ. αιώνα όταν εγκαταστάθηκαν Έλληνες στην περιοχή. Το 10ο αιώνα, οι κάτοικοι για να γλιτώσουν από τις επιδρομές Σαρακηνών μετέφεραν το χωριό από την κοιλάδα πάνω στις απότομες πλαγιές του βουνού. Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια Λομβαρδών, Νορμανδών και Ισπανών ενώ τον 19ο αιώνα αιώνα υπέφερε από ληστές, οι οποίοι λόγω της δύσβατης τοποθεσία του έβρισκαν καταφύγιο στο χωριό.

Castelluccio

Βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα 1452 μέτρα υψόμετρο και αποτελεί τον υψηλότερο οικισμό των Απέννινων Ορέων, της οροσειράς-ραχοκοκαλιά της Ιταλίας. Φημίζεται για τις φακές που καλλιεργούνται εκεί ενώ την άνοιξη τα χωράφια στρώνονται με ένα κόκκινο χαλί από παπαρούνες και ένα κίτρινο από ελαιοκράμβη. Δέχεται πολλούς τουρίστες για σκι και πεζοπορία.

Cortina d’Ampezzo

H κοσμική Cortina d’ Ampezzo, στην σκιά βράχων Tre Cime (Τρείς Αιχμές) στους Δολομίτες, είναι μια πόλη βγαλμένη από μεσαιωνικό παραμύθι. Περπατείστε τη το απόγευμα, περνώντας κάτω από τις ξύλινες βεράντες των σπιτιών με τις ροζ, κίτρινες και πορτοκαλί ζαρντινιέρες, και τις ψηλές αιχμηρές στέγες με τις κουκλίστικες σοφίτες. Φροντίστε να σας βρει το δειλινό στη λίμνη Allegne για να δείτε καδραρισμένους στα νερά της τους απόκρημνους βράχους που λούζονται στο ημίφως σε ένα γλυκό ροζ, αποτέλεσμα της κατάρας που κάποτε έδωσε ένας νάνος βασιλιάς στους ανθρώπους να μην ξαναδούν το χρώμα των ρόδων μέρα και νύχτα, ξεχνώντας ευτυχώς το μεταίχμιο του δειλινού.

San Cassiano

Το μικροσκοπικό San Cassiano είναι ένα από τα παγωμένα χωριά που βρίσκονται σκορπισμένα στις κοιλάδες και στις παρυφές των αλπικών δασών στους Δολομίτες. Εδώ, η διάλεκτος Ladine διδάσκεται ακόμα στα σχολεία και η ξυλογλυπτική ανθεί. Επιλέξτε το ξενοδοχείο που προτιμούν ο Τζόρτζ Κλούνεϊ και το αφεντικό της Renault, Φλάβιο Μπριατόρε, το Rosa Alpina. Από εδώ ξεκινά μια υπέροχη “γλυκιά” πίστα για όλη την οικογένεια.

Courmayeur

Κανείς δεν κάνει σκι την ώρα του μεσημεριανού γεύματος στη νοτιοανατολική πλευρά του Mont Blanc, την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης στα 4.800 μ. Spa προορισμός ήδη από τις αρχές του 17ου αιώνα, το πέτρινο Courmayeur έχει café, πιτσαρίες και μπαρ αραδιασμένα σαν πέρλες στον κεντρικό δρόμο του. Tο φαγητό μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή, αλλά η πλαγιές θα σας χαρίσουν ανεπανάληπτα ρίγη συγκίνησης. Όσοι είστε αρχάριοι στο σκι, μπορείτε να κατηφορίσετε τις απαλές πλαγιές του ηλιόλουστου Plan Checrouit, ενώ εσείς που θέλετε περιπέτεια θα τη συναντήσετε στις εκτός πίστας επιλογές του Mont Blanc – ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία και το Chamonix.

Livigno

Σκαρφαλωμένο στις ιταλικές Άλπεις, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, το χωριό αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις του σκι και του snowboard αφού διαθέτει πάνω από 70 πίστες συνολικού μήκους 110 χιλιομέτρων. Στο κέντρο του, τα ξύλινα σπιτάκια στεγάζουν μπαρ και εστιατόρια αλλά και πολλά καταστήματα αφορολόγητων ειδών.

San Vigilio di Marebe

Φωλιασμένο στα 1200 μέτρα υψόμετρο σε μια μικρή κοιλάδα της Val Badia, στην καρδιά των δολομιτικών Άλπεων, το χωριό αποτελεί αγαπημένο προορισμό όλο το χρόνο: πολύχρωμο το καλοκαίρι και ολόλευκο το χειμώνα. Τα ξύλινα σπιτάκια του είναι χτισμένα γύρω από την μπαρόκ εκκλησία ενώ η πλατεία του είναι ιδανική για χαλάρωση με ζεστή σοκολάτα.

www.travelstyle.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)
Χρήσιμα τρικ που θα κάνουν το παρκάρισμα πιο εύκολο (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση