Πως η τηλεόραση βλάπτει την υγεία σας

Πρώτα απ’ όλα η τηλεόραση βλάπτει τη νοημοσύνη και την ελεύθερη βούλησή σας, αφού είναι το κατεξοχήν μέσο χειραγώγησης του σύγχρονού ανθρώπου. Πέρα από

Πρώτα απ’ όλα η τηλεόραση βλάπτει τη νοημοσύνη και την ελεύθερη βούλησή σας, αφού είναι το κατεξοχήν μέσο χειραγώγησης του σύγχρονού ανθρώπου. Πέρα από αυτό όμως, όπως δημοσιεύτηκε στο U.S. News & World Report και μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Huffpost Greece, η τηλεόραση σας παχαίνει, σας οδηγεί στη διάλυση των σχέσεων σας, μειώνει το προσδόκιμο ζωής σας και πολλά άλλα…

1. Μπορεί να αυξήσει την περιφέρειά σας

Advertisment

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάποιος παίρνει κιλά επειδή κάθεται μπροστά στην τηλεόραση και δεν κάνει τίποτε άλλο, αλλά την πιο σημαντική επίπτωση στην υγεία και το σώμα την έχουν οι διαφημίσει που έχουν την τάση να αυξάνουν την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων», αναφέρει ο Steve Gortmaker, καθηγητής στο Harvard.

2. Η πολλή τηλεόραση αυξάνει το ρίσκο για εμφάνιση διαβήτη

Έρευνα που έγινε σε ανθρώπους που είχαν αυξημένη προδιάθεση για να εμφανίσουν διαβήτη διαπίστωσε ότι για κάθε μία ώρα τηλεόρασης την ημέρα, η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη αυξάνεται κατά 3,4%.

Advertisment

3. Μπορεί να βλάψει την αναπαραγωγική διαδικασία

Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Harvard, διαπίστωσε ότι οι άντρες που βλέπουν παραπάνω από 20 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα είχαν 44% πιο αδύναμο σπέρμα σε σχέση με εκείνους που δεν βλέπουν τηλεόραση. Αντίστοιχα, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με πιο δυνατό σπέρμα.

4. Μπορεί να βλάψει τη σχέση σας

Όσο περισσότερο πιστεύετε σε αυτές τις ρομαντικές σχέσεις που βλέπετε στην τηλεόραση, τόσο λιγότερο θα νιώθετε συνδεδεμένοι με την ίδια την σχέση σας. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε αρκετά χρόνια πριν στο επιστημονικό περιοδικό Mass Communication and Society. Κάτι τέτοιο οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι δημιουργούμε προσδοκίες που δεν είναι ρεαλιστικές, όσο και στο ότι χάνουμε τον χρόνο μας μπροστά από μία οθόνη.

5. Μπορεί να καθυστερήσει ένα νήπιο από το να πει τις πρώτες του λέξεις

Πλέον τα παιδιά κάθονται μπροστά από την τηλεόραση και παίζουν με κινητά τηλέφωνα από μικρή ηλικία. Αν και ένα βίντεο με μακρινούς συγγενείς μπορεί να κάνει καλό στο παιδί, η τηλεόραση δεν είναι τόσο ευεργετική. «Η τηλεόραση πριν από τα 2 χρόνια μπορεί να επηρεάσουν τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού», αναφέρει ο παιδίατρος, David L. Hill.

6. Μπορεί να αυξήσει την επιθετικότητα

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να αυξήσουν την επιθετικότητα και να κάνουν τη σχέση του ατόμου με την βία όλο και πιο δυνατή. Φυσικά, δεν επηρεάζονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο, αλλά η έκθεση στην βία κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα στο να την αποδεχτούν και να την κάνουν κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

7. Απομονώνει

Τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε φέτος στο ετήσιο συνέδριο του International Communication Association στο Σαν Χουάν, διαπίστωσε ότι τα συναισθήματα της μοναξιάς και της κατάθλιψης συνδέονται με την τηλεόραση. Αν και η έρευνα δεν έκανε άμεση σύνδεση ανάμεσα στην τηλεόραση και τα παραπάνω θέματα, ο ερευνητής Yoon Hi Sung ανέφερε σε δήλωσή του ότι το να βλέπει κάποιος υπερβολικά πολλή τηλεόραση δεν είναι άκακο, ενώ άλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να απομονώσει το άτομο.

8. Επηρεάζει τον ύπνο

Οι τηλεοπτικές σειρές που είμαστε προσκολλημένοι μας κάνουν πιο δύσκολο να κλείσουμε την τηλεόραση και να αποφασίσουμε να πέσουμε για ύπνο. Η λύση είναι απλή: βγάλτε την τηλεόραση έξω από το υπνοδωμάτιο.

9. Μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Έρευνα που έγινε σε ένα δείγμα υγιών ενήλικων, διαπίστωσε ότι η πολλή τηλεόραση συνδέεται με τον πρόωρο θάνατο, ειδικά για εκείνους που παρακολουθούν πάνω από μία ώρα τηλεόραση την ημέρα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ifs-interview
Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Ύπνος: Το κοινό λάθος που κάνουμε όταν κοιμόμαστε στο πλάι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση