, ,

Τα 9 καλύτερα oμοιοπαθητικά για τη γαστρεντερίτιδα στα παιδιά

Πάλι αυτή η γαστρεντερίτιδα… και τώρα; Για να περάσει πιο ανώδυνα, πάρτε μια βαθιά ανάσα, τυλίξτε και βάλτε στην άκρη το αγαπημένο χαλί της

Τα 9 καλύτερα oμοιοπαθητικά για τη γαστρεντερίτιδα στα παιδιά

Πάλι αυτή η γαστρεντερίτιδα… και τώρα;

Για να περάσει πιο ανώδυνα, πάρτε μια βαθιά ανάσα, τυλίξτε και βάλτε στην άκρη το αγαπημένο χαλί της γιαγιάς της και σκεπάστε με πετσέτες ή 2-3 παλιά καθαρά σεντόνια τον καναπέ ή το κρεβάτι – για να μην έχετε και δυσάρεστες αναμνήσεις! Φροντίστε για τακτική ενυδάτωση με συχνές αλλά μικρές ποσότητες παραδοσιακού ζωμού και φυσικών ροφημάτων.

Advertisment

Αν έχετε στο σπίτι ομοιοπαθητικό φαρμακείο, παρατηρήστε καλά το παιδί σας και επιλέξτε από τα εξής σκευάσματα:

1. Arsenicum album

To κατ’ εξοχήν ομοιοπαθητικό σκεύασμα για τη γαστρεντερίτιδα. Θα βοηθήσει ιδιαίτερα αν οι εμετοί ξεκίνησαν ξαφνικά και είναι επίμονοι. Το παιδί σας αισθάνεται χάλια, δείχνει χλωμό, εξαντλημένο και αγχωμένο. Ζητάει επίμονα νερό, πίνει όμως μόνο μικρές γουλιές κάθε φορά. Το Arsenicum album βοηθά επίσης πολύ καλά στην τροφική δηλητηρίαση.

2. Bryonia

Η Bryonia θα βοηθήσει πολύ καλά αν έχει το παιδί διάρροιες σε μάλλον ζεστές θερμοκρασίες και θέλει μόνο να ξαπλώνει. Είναι κακοδιάθετο, νιώθει πόνους σαν σουβλιές στην κοιλιά, διψά πολύ για κρύο νερό και αισθάνεται καλύτερα στη δροσιά. Χειροτερεύει με κάθε κίνηση και βελτιώνεται σε απόλυτη ηρεμία.

3. Carbo vegetabilis

Το Carbo vegetabilis δίνεται σε προχωρημένες γαστρεντερίτιδες με στοιχεία αφυδάτωσης: το παιδί δείχνει χλωμό, εξαντλημένο και έχει κρύα χέρια και πόδια. Ζαλίζεται, σχεδόν λιποθυμά και έχει κρύο ιδρώτα, αναζητά καθαρό αέρα (π.χ. θέλει να είναι κοντά στο παράθυρο ή θέλει να του κάνουν αέρα). Έχει έντονο φούσκωμα που το πιέζει και προσπαθεί να ρευτεί.

Advertisment

4. China

Επίσης για προχωρημένη γαστρεντερίτιδα με στοιχεία αφυδάτωσης: και στην περίπτωση του China το παιδί φαίνεται χλωμό και εξαντλημένο με κρύο ιδρώτα. Έχει έντονο φούσκωμα που το ενοχλεί επίμονα. Αντί όμως να αναζητά καθαρό δροσερό αέρα (βλ. Carbo vegetabilis), αισθάνεται καλύτερα όταν είναι ξαπλωμένο στη ζεστασιά και σκεπασμένο με κουβέρτες.

5. Colocynthis

Το βασικό στοιχείο που θα σας οδηγήσει στο Colocynthis είναι ο πόνος: το παιδί νιώθει ξανά και ξανά έντονους πόνους στην κοιλιά και έχει πολλά αέρια. Μαζεύει τα πόδια στην κοιλιά για να ανακουφιστεί ή κουλουριάζεται σε εμβρυική στάση. Αισθάνεται καλύτερα με σφιχτά ζεστά επιθέματα. Συχνά μιλάμε για γαστρεντερίτιδες την άνοιξη ή το φθινόπωρο, χωρίς αυτό το στοιχείο να είναι απαραίτητο.

6. Phosphorus

Το Phosphorus δεν χρησιμοποιείται συχνά στην γαστρεντερίτιδα, είναι όμως ανεκτίμητο αν έχετε πολλές διάρροιες χωρίς πόνο. Το παιδί διψά πολύ για δροσερό νερό και δείχνει γενική βελτίωση όταν πίνει δροσερά ή κρύα υγρά.

7. Pulsatilla

Σκεφτείτε την Pulsatilla αν προηγήθηκε της γαστρεντερίτιδας ένα παιδικό πάρτι ή υπερβολική κατανάλωση φρούτων, παγωτού ή λιπαρού φαγητού. Συνήθως βλέπουμε αρκετές ώρες μετά διάρροιες και εμετούς, με έντονο γουργουρητό στην κοιλιά και αέρια. Χαρακτηριστικό είναι πως το παιδί σας κλαίει πολύ και αναζητά επίμονα την αγκαλιά σας, στην οποία φαίνεται να είναι αισθητά καλύτερα.

8. Mercurius solubilis

Ο Mercurius solubilis είναι ιδιαίτερα χρήσιμος όταν υπάρχει δύσοσμη, βλεννώδης διάρροια με πόνους πριν, κατά τη διάρκεια και ιδιαίτερα ΜΕΤΑ την αφόδευση. Ίσως παρατηρήσετε και αίμα στα κόπρανα. Συχνά το παιδί έχει δύσοσμο ιδρώτα ή/και δύσοσμη αναπνοή και ιδρώνει ιδιαίτερα τη νύχτα.

9. Nux vomica

Επιλέξτε Nux vomica αν προηγήθηκαν της γαστρεντερίτιδας υπερβολές στο φαγητό όπως π.χ. όταν το παιδί έφαγε υπερβολικά λαίμαργα φαγητά με πολλά μπαχαρικά ή καρυκεύματα. Χαρακτηριστικά βλέπετε να κάνει μεγάλη προσπάθεια να κάνει εμετό ή να αφοδεύσει, αλλά χωρίς επιτυχία. Οι πόνοι στην κοιλιά είναι έντονοι.

Ο οδηγός αυτός δεν είναι με σειρά «σπουδαιότητας», αλλά απλά αλφαβητική σειρά. Κάτω από το κάθε σκεύασμα βλέπετε και τα συμπτώματα ή αλλιώς την «ομοιοπαθητική εικόνα» που υποστηρίζει ιδανικά την εκάστοτε επιλογή. Επιλέξτε αυτό που μοιάζει περισσότερο με την εικόνα του παιδιού σας!

Σουζάννα Kemper-Μαργαρίτη, Ολιστική παιδίατρος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση