, ,

«Σκάλα»: Το πρώτο ανεξάρτητο και αυτόνομο οικοχωριό στην Ελλάδα

«Φαντάσου, δεν μπαίνεις στην καθημερινότητα αλλά στη δημιουργία». Μ’ αυτή την επιγραφή υποδέχονται τους επισκέπτες οι κάτοικοι του οικοχωριού «Σκάλα», που βρίσκεται περίπου 50

«Φαντάσου, δεν μπαίνεις στην καθημερινότητα αλλά στη δημιουργία». Μ’ αυτή την επιγραφή υποδέχονται τους επισκέπτες οι κάτοικοι του οικοχωριού «Σκάλα», που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, κοντά στο Ζαγκλιβέρι, στις παρυφές ενός δάσους από βελανιδιές.

Το οικοχωριό «Σκάλα», όπως δηλώνουν στο ΑΠΕ οι ίδιοι οι δημιουργοί του, είναι μια προσπάθεια διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός οικολογικού και κοινοτικού τρόπου ζωής. Αυτή τη στιγμή στον χώρο, έκτασης 20 στρεμμάτων, ζουν μόνιμα, σε δύο σπιτάκια και δύο τροχόσπιτα, 7 ενήλικες και 4 παιδιά, οι οποίοι χρησιμοποιούν για τις ομαδικές συγκεντρώσεις τους, ένα τρίτο σπίτι – πυρήνα, όπου μαγειρεύουν σε κοινή κουζίνα και τρώνε, συνήθως, όλοι μαζί.

Advertisment

Το οικοχωριό, συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων, είναι ανεξάρτητο ενεργειακά καθώς ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκά πάνελς, χρησιμοποιεί πόσιμο νερό από πηγές και βρόχινο για τις αρδεύσεις, έχει δημιουργήσει αγωγούς νερού και φυτά έχουν αναλάβει τον ρόλο του βιολογικού καθαρισμού. Οι κατασκευές γίνονται με υλικά φιλικά στο περιβάλλον και με ελάχιστες ενεργειακές ανάγκες.

Η προμήθεια των τροφίμων γίνεται μόνο από τοπικούς παραγωγούς, εκτός φυσικά από τα προϊόντα που παράγονται στο οικοχωριό όπως μήλα, φράουλες, κυδώνια, βερίκοκα, ροδάκινα και λαχανικά.

Στο οικοχωριό «Σκάλα», ως μέλος του Global Eco Village Network, έχουν φιλοξενηθεί δεκάδες εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο που θέλησαν να μάθουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του και να βοηθήσουν στη δημιουργία διαφόρων υποδομών.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να προφυλάξουμε τα κατοικίδιά μας από την υπερβολική ζέστη
Ιστορικό χρυσό μετάλλιο για την Εθνική ομάδα στην καλλιτεχνική κολύμβηση
Ζόρκος: Η εξωτική παραλία της Άνδρου με την άγρια ομορφιά (βίντεο)
The Tavros Project: Η πρώτη πολυκατοικία στην Ελλάδα με μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση