Μια ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακάλυψε ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στη φυλακή να γίνουν καλύτεροι πατεράδες.
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την εκπαιδευτικό Jennifer Crawford του WSU Extension διαπιστώθηκε ότι η γιόγκα, η οποία βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία, μπορεί επίσης να βοηθήσει τους πατεράδες που βρίσκονται στη φυλακή να βελτιώσουν τις ικανότητές τους ως γονείς.
Advertisment
Η Crawford δήλωσε τα εξής: «Πραγματοποιήθηκαν μαθήματα με συγκεκριμένο θέμα, όπως η ανάπτυξη του παιδιού ή θέση ορίων. Τα μαθήματα είχαν διάρκεια περίπου 1 ώρα και στη συνέχεια ένας δάσκαλος γιόγκα έκανε οργανωμένες συνεδρίες γιόγκα».
Η μελέτη διεξήχθη στη φυλακή Χέλαν στην πόλη Γουενάτσι των ΗΠΑ, και διήρκεσε πάνω από 3 χρόνια με τη συμμετοχή 14 διαφορετικών ομάδων κρατουμένων. Το πρόγραμμα διαφημίστηκε στη φυλακή και έλαβαν μέρος εθελοντές οι οποίοι ήταν γονείς μικρών παιδιών και οι οποίοι πέρασαν από έλεγχο ασφαλείας.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού «California Journal of Health Promotion» και έδειξαν ότι οι κρατούμενοι αποδείχτηκε μεταξύ άλλων ότι ήταν περισσότερο συνειδητοποιημένοι όσον αφορά τη δεκτικότητά τους απέναντι στα παιδιά τους.
Advertisment
Το πρόγραμμα που ονομάζεται «Σωστοί πατεράδες κι επιτυχημένες οικογένειες μέσα και έξω από τη φυλακή» είχε στόχο την παρεμπόδιση της κακοποίησης των παιδιών και τη μείωση της υποτροπής μέσω της βελτίωσης της προσαρμοστικότητας των γονέων.
«Η γιόγκα είναι σωματικά απαιτητική και οι αρχικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων το επιβεβαίωσαν», αναφέρει η Crawford. «Πιστεύω ότι η πρακτική της γιόγκα βοήθησε τους συμμετέχοντες να προετοιμαστούν προκειμένου να μάθουν και να δοκιμάσουν καινούριες ιδέες, να απορροφήσουν καινούριες πληροφορίες και να αρχίσουν να τις εφαρμόζουν στη ζωή τους».
Παρά το γεγονός ότι ο δάσκαλος της γιόγκα δεν επιτρεπόταν να αγγίξει τους συμμετέχοντες λόγω των κανονισμών της φυλακής, η Crawford δήλωσε ότι οι στις συνεδρίες δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα.
«Ήταν παρόμοιο με ό,τι θα έβλεπε κάποιος σε ένα κανονικό στούντιο γιόγκα με εξαίρεση τους φρουρούς ασφαλείας που έμπαιναν και έβγαιναν από την αίθουσα».
Ο δάσκαλος ξεκινούσε κάθε συνεδρία με μια κεντρική άσκηση και στη συνέχεια δίδασκε απλές ακολουθίες που επικεντρώνονταν στις όρθιες στάσεις. Πιο περίπλοκες στάσεις δεν εφαρμόστηκαν λόγω πιθανών προβλημάτων υγείας των κρατουμένων.
Έξω από το περιβάλλον της τάξης οι κρατούμενοι έκαναν καταγραφή των δραστηριοτήτων τους, όπως καταγραφή της δικής τους ανατροφής ή των τρόπων με τους οποίους επικοινωνούσαν με τα παιδιά τους.
Τα μαθήματα γιόγκα έγιναν υπόδειγμα και για άλλα προγράμματα σε όλη τη χώρα. Μετά τα μαθήματα ανατροφής των παιδιών ακολούθησε ένα πρόγραμμα βασισμένο σε έναν καθιερωμένο κύκλο μαθημάτων που διδάσκεται σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα και ονομάζεται «Fit2bFathers» και δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.