Για τουλάχιστον μια 30ετία, ερευνητές υγείες, εναλλακτικοί θεραπευτές και ακτιβιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως για τις καταστροφικές συνέπειες της κατάχρησης των αντιβιοτικών. Πριν μόλις λίγα χρόνια, ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε επίσης σχετική προειδοποίηση… η οποία όμως πήγε κι αυτή … στο βρόντο! Σε πολλά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει, έχει επισημανθεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουμε σαν ανθρωπότητα είναι ο “Φαρμαγεδών”, όπου τα “επιτεύγματα” της ιατρικής δεν θα μπορούν, στο μέλλον, να αντιμετωπίσουν μία απλή λοίμωξη.
Διαβάστε:
Advertisment
Σταματήστε την κατάχρηση των χημικών φαρμάκων για το καλό των παιδιών σας,
Το τέλος των «θαυματουργών αντιβιοτικών» και η επιστροφή στα φυσικά αντιβιοτικά
Έρευνα αποκαλύπτει την ανατριχιαστική αλήθεια για τις αντιβιώσεις στην Ελλάδα
Advertisment
Τώρα, ένα γονίδιο που επιτρέπει σε κοινά βακτήρια να αντιστέκονται στα αντιβιοτικά τελευταίας καταφυγής ανιχνεύθηκε στην Ευρώπη μόλις ένα μήνα μετά την ανακάλυψή του στην Κίνα.
Το επικίνδυνο γονίδιο, με την ονομασία mcr-1, μπορεί να διαδίδεται ανάμεσα σε διαφορετικά είδη βακτηρίων και να τους προσδίδει ανθεκτικότητα στις πολυμυξίνες, μια ομάδα αντιβιοτικών που χρησιμοποιείται όταν όλες οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει. Αυτό σημαίνει ότι πολυανθεκτικά βακτήρια που προκαλούν γαστρεντερίτιδες, ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις του αίματος μπορούν πλέον να γίνουν ανθεκτικά σε όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά, καθιστώντας τις λοιμώξεις αυτές πρακτικά ανίατες.
Στα μέσα Νοεμβρίου, ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νότιας Κίνας ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το mcr-1 σε βακτήρια που απομονώθηκαν από εκτρεφόμενα ζώα, από δείγματα κρέατος και από ασθενείς. Προειδοποιούσαν τότε ότι το γονίδιο μπορεί να μεταφερθεί σχετικά εύκολα από ένα είδος βακτηρίου σε άλλα είδη και να κατακτήσει έτσι ολόκληρο τον κόσμο.
Όπως αποκαλύπτεται τώρα, οι φόβοι των κινέζων ερευνητών έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα. Όπως αναφέρει το περιοδικό New Scientist, ο Δρ Φρανκ Άρεστρουπ στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας αναζήτησε την αλληλουχία του γονιδίου σε βάση δεδομένων με βακτηριακές αλληλουχίες DNA που απομονώνονται από ασθενείς, εκτρεφόμενα ζώα και τρόφιμα.
Ένα δείγμα από ασθενή και πέντε δείγματα από εισαγόμενα πουλερικά βρέθηκαν θετικά στο γονίδιο. Και το χειρότερο είναι ότι τα ίδια δείγματα ήταν θετικά σε γονίδια που προσδίδουν ανθεκτικότητα σε άλλα αντιβιοτικά όπως οι πενικιλίνες. Η προέλευση του mcr-1 παραμένει ασαφής, είναι όμως πιθανό ότι το γονίδιο εμφανίστηκε σε κινεζικά κτηνοτροφεία που χορηγούν μαζικά στα ζώα πολυμυξίνες, προσφέροντας έτσι στα βακτήρια την ευκαιρία να αναπτύξουν ανθεκτικότητα.
Οι ερευνητές που ανακάλυψαν το γονίδιο απηύθυναν έκκληση για διακοπή ή έστω μείωση της χορήγησης αντιβιοτικών σε εκτρεφόμενα ζώα.