, ,

Η κακή ψυχολογική κατάσταση ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν διαθέτει πληθυσμιακό έλεγχο των γυναικών με μαστογραφία για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.

Όπως είναι γνωστό, η ψυχολογική κατάσταση παίζει θεμελιώδη ρόλο στην εμφάνιση λιγότερο ή περισσότερο σοβαρών παθήσεων. Ιατροί, όπως ο Δρ Χάμερ ισχυρίστηκαν ακόμη, ότι ο καρκίνος είναι, τις περισσότερες φορές, αποκλειστικά αποτέλεσμα της ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου. Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο, σύγχρονες έρευνες και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, αποκαλύπτουν τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν τον άνθρωπο. Και η μόνη ελπίδα να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά την ασθένεια, όποια ταμπέλα κι αν έχει, είναι να δούμε τον άνθρωπο ολιστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος,  η επίκουρος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαστολόγος-Ογκολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα επισημαίνει σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι η παρατεταμένη κακή ψυχολογική κατάσταση μιας γυναίκας από ένα σύνολο επιβαρυντικών στρεσογόνων αιτίων, «υποθάλπει» την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Advertisment

Η κ. Μουζάκα εξέφρασε τον φόβο της για την πιθανή αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα εξ αιτίας της παρατεταμένης ψυχολογικής φόρτισης που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες στην πατρίδα μας, βασιζόμενη στην αποδεκτή διεθνώς άποψη ότι η παρατεταμένη ψυχική ένταση στη γυναίκα ευοδώνει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Έχοντας δημοσιεύσει από το 1986, –εποχή όπου αντίστοιχη άποψη ήταν τρομερά περιορισμένη, για να μην πούμε έως ανύπαρκτη– μελέτη με 2.000 περίπου περιπτώσεις γυναικών –καρκινοπαθών και μη- διαπίστωσε και υποστήριξε τη σύνδεση της ψυχολογικής φόρτισης με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Παράγοντες οι οποίοι ενοχοποιούνται ότι η παρατεταμένη τους επίδραση προκαλεί ψυχική ένταση είναι η κακή συμπεριφορά συζύγου ή άλλων μελών της οικογενείας, απροσδόκητη αλλαγή στον τρόπο ζωής, παιδιά με προβλήματα υγείας, θάνατος αγαπημένου προσώπου, οικονομικά προβλήματα, καθώς και ελλιπής ή ανύπαρκτη σεξουαλική ζωή.

Όσον αφορά την τακτική αυτοεξέταση των γυναικών, η κ. Μουζάκα επισημαίνει πως «από τη διεθνή εμπειρία φαίνεται ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε τακτική αυτοεξέταση –δηλαδή μηνιαία εξέταση και ψηλάφηση των μαστών από τις ίδιες– βοηθούνται σημαντικά στην ευαισθητοποίηση τους απέναντι στις παθήσεις του μαστού και κατά συνέπεια και στον καρκίνο». «Οι γυναίκες», συνεχίζει, « θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε ψηλαφητό ογκίδιο στον μαστό δεν συνεπάγεται ότι είναι και καρκίνος. Εννέα στις δέκα περιπτώσεις που η ψηλάφηση αναδείξει ογκίδιο, ΔΕΝ είναι καρκίνος».

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δεσμοί προσκόλλησης και η διαμόρφωση της προσωπικότητας
Αντικαταθλιπτικά: Το μεγάλο άλμα της κατανάλωσης
Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας: Συμπτώματα, αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης
Hikikomori, το σύνδρομο που δημιουργεί γενιές απομονωμένων ανθρώπων και πώς να το αναγνωρίσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση