Βότανα για ενίσχυση και ενδυνάμωση των ατόμων της τρίτης ηλικίας

Ορισμένα από τα πλέον κατάλληλα βότανα για την αντιμετώπιση των αναπόφευκτων συνεπειών των γηρατειών.

Καθώς γερνάμε, η “φωτιά” μέσα μας λάμπει λιγότερο έντονα και η ζωτικότητά μας εξασθενεί σιγά σιγά. Πολλά φαρμακευτικά βότανα είναι, κατά ιδανικό τρόπο, κατάλληλα για τη θεραπεία προβλημάτων που αρχίζουν να εμφανίζονται όταν οι άνθρωποι πλησιάζουν τα 50-60 έτη της ηλικίας τους, όπως προβλήματα του κυκλοφορικού, εξασθένηση της πεπτικής λειτουργίας και κακή μνήμη.

Τα βότανα που συνιστώνται, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής υγείας, προλαμβάνοντας ή μειώνοντας τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τα οποία συχνά αποδεχόμαστε ως αναπόφευκτη συνέπεια των γηρατειών.

Advertisment

Σημαντική σημείωση

• Εάν ακολουθείτε συμβατική φαρμακευτική αγωγή ενημερώστε το γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο βοτανολογικό γιατρικό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους.

• Όλα τα γιατρικά που αναφέρονται θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συνεχώς το πολύ για 3 μήνες.

Advertisment

• Εάν είστε πάνω από 70 ετών, πάρτε τα 3/4 της καθορισμένης δόσης για τα γιατρικά που αναγράφονται.

Διατήρηση της ζωτικότητας

Υπάρχουν πολλά βότανα τα οποία συντελούν στη διατήρηση της ζωτικότητας.

Το θυμάρι έχει αντιγηραντικές και τονωτικές ιδιότητες οι οποίες συντελούν στη διατήρηση τής ζωτικότητας και μειώνουν την πιθανότητα να αρπάξετε κρυολόγημα, γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η βιθανία είναι εναλλακτικό του τζίνσενγκ και θεωρείται ότι αποτρέπει ή καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην επανάκτηση του σφρίγους μετά από μακροχρόνια ασθένεια και έχει τη φήμη ότι αποτρέπει το άσπρισμα των μαλλιών.

Το τζίνσενγκ λαμβάνεται από τους ηλικιωμένους στην Κίνα για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τους σκληρούς χειμώνες. Είναι ένα εξαίρετο τονωτικό για το γήρας, αυξάνοντας τη ζωτικότητα και την αντίσταση του οργανισμού στο στρες και τις λοιμώξεις. Πάρτε το για μακροχρόνιο στρες και ανάρρωση.

Γενικό γιατρικό

Βότανο: Θυμάρι (Thymus vulgaris).

Γιατρικό: Φτιάξτε το σαν έγχυμα. Πίνετε 1- 2 φλιτζάνια την ημέρα.

Άγχος ή ανάρρωση

Βότανο: Βιθανία (Withania somnifera).
Γιατρικό: Πάρτε 1 g της ρίζας 2-3 φορές την ημέρα είτε μασώντας το είτε ψιλοκόβοντάς το και αναμιγνύοντάς το με λίγο νερό.

Βότανο: Τζίνσενγκ (Panax ginseng). Γιατρικό: Πάρτε 1 g 2-3 φορές την ημέρα για 3 μήνες το πολύ. Μασάτε τη νωπή ή αποξηραμένη ρίζα, μαγειρέψτε την σε σούπα ή πάρτε το υπό μορφή δισκίων. Περιμένετε 3-4 εβδομάδες πριν το χρησιμοποιήσετε πάλι.

Προφυλάξεις: Μην καταναλώνετε καφεΐνη στο διάστημα που παίρνετε τζίνσενγκ.

Εναλλακτική δυνατότητα: Εάν το τζίνσενγκ είναι πολύ διεγερτικό, πάρτε 3 g κωδωνόψιδος (Codonopsis pilosula) την ημέρα, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και το τζίνσενγκ. Έχει ηπιότερη, αλλά παρ’ όλα αυτά τονωτική και δυναμωτική, επίδραση.

Νευρική εξάντληση και στρες

Βότανο: Βρόμη (Avena sativa).

Γιατρικό: Τρώτε 25 g βρόμης κάθε ημέρα (για παράδειγμα, χυλό). Εναλλακτικά, πάρτε 1/2 κττ βάμματος δύο φορές την ημέρα

Γενικές παθήσεις

Οι παθήσεις που σχετίζονται με το γήρας απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία.

– Το γκίνγκο είναι το αρχαιότερο δένδρο του πλανήτη. Τα φύλλα του συντελούν στη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας του αίματος προς το κεφάλι και τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τα ενεργειακά επίπεδα. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

– Το σκόρδο έχει μεγάλη αξία ως συμπλήρωμα διατροφής για μακροχρόνια χρήση, βοηθώντας στη διατήρηση της υγιούς κυκλοφορίας του αίματος, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην ελάττωση της υψηλής πίεσης του αίματος και των επιπέδων των λιπών στο αίμα και στην ενίσχυση της αντίστασης του οργανισμού στις λοιμώξεις, όπως η βρογχίτιδα.

– Η ρεμανία εμφανίζεται να ελαττώνει την πίεση του αίματος και τα επίπεδα λιπών στο αίμα. Είναι κατάλληλη για ανθρώπους που έχουν εξασθενημένη ηπατική λειτουργία και μεταβολισμό.

– Η γεντιανή βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών με το να ρυθμίζει τις πεπτικές εκκρίσεις, οι οποίες ελαττώνονται κατά το γήρας. Τα απεριτίφ, στα οποία συνήθως δίνουν τη γεύση τα πικρά βότανα, όπως η γεντιανή, είναι ο παραδοσιακός τρόπος προετοιμασίας της εξασθενημένης πεπτικής λειτουργίας για ένα βαρύ ή πλούσιο γεύμα.

Απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης

Βότανο: Γκίνγκο (Gingko biloba).

Γιατρικό: Πάρτε δισκία γκίνγκο. Χρειάζεται να τα παίρνετε τακτικά για 3 τουλάχιστον μήνες πριν παρουσιασθεί κάποια εμφανής βελτίωση.

Κακή κυκλοφορία και υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση)

Βότανο: Σκόρδο (Allium sativum). Γιατρικό: Τρώτε 1-2 ωμές σκελίδες σκόρδο με το φαγητό ή πάρτε δισκία ή κάψουλες σκόρδου σε τακτική βάση.

Βότανο: Φαγόπυρο (Fagopyrum esculentum). Γιατρικό: Φτιάξτε πρότυπο έγχυμα και πίνετε έως και 2 φλιτζάνια την ημέρα.

Χρόνιες λοιμώξεις

Βότανα: Σκόρδο (Allium sativum), εχινάτσεα (Echinacea).

Γιατρικό: Τρώτε 1-2 ωμές σκελίδες σκόρδο κάθε ημέρα με το φαγητό ή πάρτε ένα από τα δύο βότανα σε δισκία ή κάψουλες σε τακτική βάση.

Εξασθενημένο συκώτι και μεταβολισμός

Βότανο: Ρεμανία (Rehmannia glutinosa).

Γιατρικό: Μασήστε 5 g ρίζας 1-3 φορές την ημέρα ή φτιάξτε αφέψημα με 5 g ρίζας σε 250 ml νερό και πιείτε το 1-3 φορές την ημέρα.

Εξασθενημένη πεπτική λειτουργία

Βότανο: Γεντιανή (Gentiana lutea). Γιατρικό: Πάρτε 5-10 σταγόνες βάμματος με νερό 30 λεπτά πριν το φαγητό, 3 φορές την ημέρα.

Προφυλάξεις: Μη χρησιμοποιείτε γεντιανή αν πάσχετε από όξινη δυσπεψία ή πεπτικά έλκη.

Σημείωση

Πάρτε ένα από τα γιατρικά για 2-3 εβδομάδες το πολύ. Εάν δεν υπάρξει βελτίωση, συμβουλευθείτε ειδικό βοτανοθεραπευτή.

Προφυλάξεις

Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

www.ftiaxno.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Μήπως γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι; Το μυστήριο των εγκεφάλων που συρρικνώνονται
Η μετατροπή των δεδομένων σε μουσική μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν τη φύση
Μπορούν οι μεγαδομές να επιβραδύνουν την περιστροφή της Γης; Να τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση