, , ,

Που οφείλεται η δυσοσμία στόματος στα κατοικίδια;

Η δυσοσμία μπορεί να υποδηλώνει πολλά πιθανά προβλήματα υγείας του σκύλου ή της γάτας σας

Η δυσοσμία του στόματος του σκύλου ή της γάτας, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες κατοικιδίων. Είναι αποτέλεσμα διαφόρων αιτιών, που σχετίζονται συνήθως με το στόμα και σπάνια συνδέονται με άλλα προβλήματα υγείας.

Διαβάστε: Πως να σώσετε έναν σκύλο από πνιγμό

Advertisment

Πώς προκαλείται

Η πιο συχνή αιτία είναι η περιοδοντική νόσος, που προκαλείται από την πλάκα. Τα βακτήρια προσελκύονται στην επιφάνεια των δοντιών και μέσα σε λίγες μέρες, η πλάκα μετατρέπεται σε ένα ανοργανοποιημένο υλικό, την πέτρα. Σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως στις μεγάλες, τα ζώα που παρουσιάζουν πλάκα, πέτρα και ουλίτιδα, εξελικτικά εμφανίζουν περιοδοντική νόσο (απώλεια των οστών). Αυτή η απώλεια των οστών μαζί με τις αλλαγές των φορτίων των βακτηριδίων έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή υδροθείου, που προκαλεί τη δυσοσμία του στόματος.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

Advertisment

-Μεταβολικά νοσήματα (διαβήτης, ουραιμία).

-Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος

-Γαστρεντερικά νοσήματα

-Δερματολογικά νοσήματα

-Διατροφικές παρεκτροπές (δυσώδη τρόφιμα, όταν το ζώο τρώει κόπρανα).

-Στοματικά προβλήματα που δεν σχετίζονται με περιοδοντική νόσο (φαρυγγίτιδα, νεοπλασίες, ύπαρξη ξένων σωμάτων, τραύματα, μολυσματικοί παράγοντες όπως τα βακτηρίδια, μύκητες και ιοί, αυτοάνοσα νοσήματα…)

Διαβάστε: Τι ασθένειες δηλώνουν τα συμπτώματα στον σκύλο σας

Τι να κάνετε

Αυτό που πρέπει αρχικά να κάνετε, είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο ώστε να κάνει ακριβή διάγνωση των αιτιών, διότι ο τρόπος αντιμετώπισης διαφέρει ανάλογα με την αιτία. Μπορεί να χρειάζεται έναν απλό καθαρισμό ή και εξαγωγή του δοντιού, σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι μόνοι σας, όπως το βούρτσισμα των δοντιών και οι στοματικές πλύσεις, αλλά το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να σας καθοδηγήσει σωστά ανάλογα τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση