,

Παράκελσος: Εσωτερικοί και εξωτερικοί κόσμοι

Κείμενο του μεγάλου Αλχημιστή Παράκελσου για τη σχέση του μέσα με το έξω

Δεν είναι θέληση του θεού να παραμείνουν κρυμμένα όσα δημιούργησε και παρείχε στον άνθρωπο για το καλό του. Ακόμη και αν κρύβει ορισμένα πράγματα δεν αφήνει τίποτε χωρίς να το σημαδέψει. Αντίθετα, σημάδεψε όλες τις εκδηλώσεις με ιδιαίτερα εξωτερικά, ορατά σημάδια —όπως κάποιος που θάβει ένα θησαυρό και σημαδεύει τον τόπο για να τον ξαναβρεί.

Οι άνθρωποι ανακαλύπτουν όλα όσα βρίσκονται κρυμμένα στα βουνά, από τα εξωτερικά σημάδια και τις αντιστοιχίες, όπως βρίσκουν όλες τις ιδιότητες των βοτάνων και όλα όσα κρύβονται στα ορυκτά. Δεν υπάρχει τίποτε στα βάθη των θαλασσών, τίποτε στα ύψη του στερεώματος που να μην μπορεί να ανακαλύψει ο άνθρωπος. Κανένα βουνό, κανένας βράχος δεν είναι τόσο απέραντος ώστε να κρύψει ό,τι βρίσκεται μέσα του από τα ανθρώπινα μάτια. Όλα αποκαλύπτονται από τα αντίστοιχα σημάδια… Γιατί κάθε καρπός είναι ένα σημάδι. Από αυτόν ανακαλύπτουμε τι περιέχεται μέσα του. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν υπάρχει κάτι στον άνθρωπο που να μην είναι σημαδεμένο εξωτερικά.

Advertisment

Από το εξωτερικό να μπορεί να ανακαλύψει κανείς τι κρύβεται μέσα στο άτομο… Υπάρχουν τέσσερις τρόποι με τους οποίους μπορεί να αποκαλυφθεί η ανθρώπινη φύση και η ουσία όλων των ζωντανών εκδηλώσεων…

Η χειρομαντεία που αφορά τα άκρα, δηλαδή τα χέρια και τα πόδια.

Η φυσιογνωμική που αφορά το πρόσωπο και ολόκληρο το κεφάλι.

Advertisment

Η Substanina , η οποία αφορά το όλο σχήμα του σώματος.

Τα έθιμα και οι συνήθειες, δηλαδή οι τρόποι και οι χειρονομίες που χαρακτηρίζουν την παρουσία του ατόμου.

Αυτά τα τέσσερα πάνε μαζί. Μας παρέχουν πλήρη γνώση του κρυμμένου, εσωτερικού ανθρώπου και όλων όσων αναπτύσσονται μέσα στη φύση… Η φύση είναι ένας γλύπτης… Προικίζει τα πάντα με μορφή που είναι και ουσία. Έτσι η μορφή αποκαλύπτει την ουσία.

Δεν υπάρχει τίποτε που να μη σημάδεψε η φύση έτσι, ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να ανακαλύπτει την ουσία του… Τα άστρα γνωρίζονται από τις τροχιές τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τον άνθρωπο. Όπως βλέπετε, κάθε βότανο έχει τη μορφή που ταιριάζει στη φύση του. Κατά τον ίδιο τρόπο ο άνθρωπος είναι προικισμένος με μια μορφή που αντιστοιχεί στην εσωτερική του φύση. Και όπως ακριβώς δείχνει η μορφή τι είναι ένα δεδομένο βότανο, έτσι και το ανθρώπινο σχήμα είναι ένα σημάδι που δείχνει τι αντιπροσωπεύει ένας συγκεκριμένος άνθρωπος.

Δεν αναφέρομαι στο όνομα, το φύλο ή παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά στις έμφυτες δυνατότητες. Η τέχνη των σημείων μας διδάσκει να δίνουμε στον καθένα το αληθινό του όνομα συμφωνά με τη φύση του. Ο λύκος δεν μπορεί να ονομάζεται πρόβατο, ούτε το περιστέρι αλεπού. Σε κάθε ον πρέπει να δίνεται το όνομα που του ανήκει ουσιαστικά… Καθώς τίποτε δεν είναι τόσο κρυμμένο που να μην μπορεί να αποκαλυφθεί, όλα εξαρτώνται από την ανακάλυψη εκείνων των στοιχείων που υποδηλώνουν το κρυμμένο… Η φύση της ψυχής κάθε ανθρώπου συμφωνεί με το σχέδιο των χαρακτηριστικών και των αρτηριών του. Το ίδιο αληθεύει για το πρόσωπο, που σχηματίζεται και μορφοποιείται σύμφωνα με το περιεχόμενο του νου και της ψυχής του.

Το ίδιο ισχύει και για τις αναλογίες του σώματος. Ο γλύπτης φύσης είναι τόσο έξυπνος που δεν καλουπώνει την ψυχή ώστε να ταιριάζει στη μορφή, αλλά τη μορφή για να ταιριάζει στην ψυχή. Με άλλα λόγια το σχήμα ενός ανθρώπου μορφοποιείται ανάλογα με την καρδιά του… Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και οι γλύπτες… Όσο καλύτερος είναι ένας καλλιτέχνης, τόσο περισσότερο απαιτείται να γνωρίζει την τέχνη των σημείων… Κανείς δεν μπορεί να ζωγραφίσει, να σκαλίσει ή να φτιάξει ένα τέλειο έργο χωρίς τέτοια γνώση… Μόνον εκείνος που γνώριζει τα σημάδια μπορεί να είναι ολοκληρωμένος καλλιτέχνης.

Ο Αλχημιστής, Θεόφραστος Παράκελσος, Εκδόσεις Ιάμβλιχος 1992

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση