, ,

DNA και συνειδητότητα

Το DNA μας είναι απλώς ένας εργάτης του εργοστασίου που παρασκευάζει πρωτεΐνες ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Gill Edwards «Άλλαξε τις σκέψεις σου, Άλλαξε τη ζωή σου» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Η φημισμένη εξίσωση E=mc2, του Αϊνστάιν, έδειξε ότι η ύλη μετατρέπεται σε ενέργεια και, αντίστροφα, η ενέργεια μετατρέπεται σε ύλη. Η νέα βιολογία δείχνει πώς συμβαίνει αυτή η μετατροπή μέσα στο σύστημα της δομής σώμα-νους. Οι σκέψεις είναι ενεργειακά πεδία που επηρεάζουν το σώμα μέσω της κυτταρικής μεμβράνης, ενεργοποιώντας πρωτεΐνες που ενεργοποιούν με τη σειρά τους το DNA. Αυτό είναι καθοριστικό για να κατανοήσουμε πώς επηρεάζει ο νους το σώμα.

Η νέα βιολογία δείχνει ότι η συνειδητότητά μας είναι αυτή που ελέγχει τη βιολογία μας, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας την αντίδραση στρες από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν μας ελέγχουν τα γονίδιά μας, αλλά ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον. Το DNA μας είναι απλώς ένας εργάτης του εργοστασίου που παρασκευάζει πρωτεΐνες ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Η κυτταρική μεμβράνη είναι ένας διευθυντής μέσης ιεραρχίας που παρακολουθεί τα σήματα από το περιβάλλον. (Νιώθουμε ότι είμαστε ασφαλείς ή ότι απειλούμαστε;).

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα σήματα από τις σκέψεις υπερισχύουν των βιοχημικών σημάτων από το σώμα. Ο γενικός διευθυντής του σώματος είναι η συνειδητότητά μας. Εκπληκτικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Ινστιτούτο HeartMath, έδειξαν πως όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση καρδιακής συνοχής, μπορεί να «συστρέψει» ή να «αποσυστρέψει» το DNA, ενόσω αυτό παρατηρείται στο μικροσκόπιο σε ένα κοντινό δωμάτιο ή ακόμα και σε ένα μακρινό εργαστήριο. Μερικοί, μάλιστα, μπορούν να συστρέψουν το DNA σε μόνο έναν από τρεις διαφορετικούς, αριθμημένους δοκιμαστικούς σωλήνες, ακολουθώντας ακριβείς οδηγίες.

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι συστρέφουν και αποσυστρέφουν το DNA με το νου τους! Και μπορούν να επηρεάσουν το DNA σε άλ- λους ανθρώπους, πράγμα που ανοίγει τη δυνατότητα της θεραπείας από απόσταση και της θεραπείας μέσω αντικαταστάτη (πρόκειται για μια θεραπεία κατά την οποία το άτομο Α αντικαθιστά το άρρωστο άτομο Β και δέχεται τη θεραπευτική ενέργεια για λογαριασμό του). Το DNA ανταποκρίνεται στις σκέψεις μας, ακόμα και από απόσταση. Αυτό τινάζει στον αέρα τη συμβατική ιατρική, ενώ, χάρη στην επιγενετική, έχουμε τώρα ένα επιστημονικό μοντέλο που εξηγεί πώς γίνεται.

Σε μια άλλη μελέτη του Ινστιτούτου HearthMath, έδωσαν σε είκοσι οχτώ ερευνητές ένα φιαλίδιο με ανθρώπινο DNA και τους ζήτησαν να το κρατούν στα χέρια τους και ταυτόχρονα να εστιάζουν είτε σε θετικά είτε σε αρνητικά συναισθήματα. Όταν εστίαζαν σε θετικά συναισθήματα, όπως η αγάπη, η χαρά, η ευγνωμοσύνη και η εκτίμηση, το DNA χαλάρωνε και ξετύλιγε τα νήματά του. Όταν εστίαζαν σε αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος, ο θυμός, η ενοχή ή η απογοήτευση, το DNA σφιγγόταν και συρρικνωνόταν. Μερικά από τα γονίδια απενεργοποιούνταν, περιορίζοντας το φάσμα των δυνατοτήτων από τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε.

Όσο περισσότερο στρες αντιμετωπίζουμε τόσο πιο πολύ περιορίζουμε τις επιλογές μας, επαναλαμβάνουμε παλιές συμπεριφορές από το παρελθόν και εμποδίζουμε την προσωπική μας εξέλιξη. Τα γονίδιά μας υφίστανται βλάβες και, τελικά, αρρωσταίνουμε.

Τα μόρια των συναισθημάτων

Η βιολόγος Κάντας Περτ υποστηρίζει ότι το ίδιο το σώμα είναι το υποσυνείδητό μας. Το σώμα αντικατοπτρίζει όλα όσα υπάρχουν μέσα μας σε υποσυνείδητο επίπεδο. Και αφού το σώμα και ο νους είναι αδιαχώριστα, είναι πιο λογικό να μιλάμε για μία δομή: τη δομή σώμα-νους. Ένα δυναμικό δίκτυο επικοινωνίας μέσα στη δομή σώμα-νους –που είναι γνωστό ως «ψυχοσωματικό δίκτυο»– ενώνει το νευρικό σύστημα με το ενδοκρινικό, το ανοσοποιητικό, το αναπνευστικό, το πεπτικό και άλλα συστήματα.

Η πρωτοποριακή της έρευνα έδειξε ότι αυτό το δίκτυο δημιουργείται από ουσίες που μεταφέρουν πληροφορίες -πεπτίδια, ορμόνες και νευροδιαβιβαστές-, τις οποίες ονομάζει «μόρια των συναισθημάτων». Ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών δεν φτάνει ποτέ στον συνειδητό νου μας, αλλά, παρ’ όλα αυτά, τις νιώθουμε μέσα από τα συναισθήματά μας.

Κάθε φορά που νιώθουμε τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με το στρες –όπως απογοήτευση, ενοχή, μοναξιά ή απελπισία–, η δομή σώμα-νους πλημμυρίζει από βιοχημικές ουσίες που βλάπτουν την υγεία μας. Όταν νιώθουμε θετικά συναισθήματα –όπως αγάπη, χαρά, πάθος, ελπίδα και ευγνωμοσύνη–, η δομή σώμα-νους γεμίζει υγιείς βιοχημικές ουσίες. Γι’ αυτό όταν κάποιος ερωτεύεται μπορεί να θεραπευτεί ως διά μαγείας από κάποια πάθηση – και γι’ αυτό εκείνοι που κάνουν συστηματικά διαλογισμό για πολλά χρόνια, συνήθως ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιείς.

Όταν νιώθουμε καλά, παύει η σωματιδιακή αντίδραση, και αυτό επιτρέπει στη δομή σώμα-νους να θεραπευτεί – ή να παραμείνει υγιής. Να μια άσκηση για να αρχίζετε και να τελειώνετε τη μέρα σας σε μια θετική κατάσταση επικεντρωμένη στην καρδιά, ώστε να εκλύονται στον οργανισμό σας τα υγιή «μόρια των συναισθημάτων».

Άσκηση

Ζώντας από την καρδιά

Όταν ξυπνάτε το πρωί, αφιερώστε λίγα λεπτά για να εστιάσετε σε όλα εκείνα για τα οποία νιώθετε ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη – είτε είναι οι σχέσεις σας, το σπίτι σας και η δουλειά σας είτε είναι η υγεία σας, τα κατοικίδιά σας ή οτιδήποτε άλλο. Σήμερα, μπορεί να είναι το γεγονός ότι έχετε ένα ζεστό και άνετο κρεβάτι, ότι μπορείτε να κάνετε ένα αναζωογονητικό ντους, ότι έχετε υπέροχες και θρεπτικές τροφές στην κουζίνα σας, ότι ακούτε τα πουλιά να κελαηδούν ή βλέπετε τον γαλανό ουρανό. Δεν έχει σημασία σε τι θα εστιάσετε – φτάνει να σας δημιουργεί συναισθήματα όπως αγάπη, χαρά, εκτίμηση και ευγνωμοσύνη.

Αυτά τα συναισθήματα, που πηγάζουν από την καρδιά, προετοιμάζουν τη βιοχημεία του οργανισμού για μια καλή μέρα. Έπειτα, προσδιορίστε τις προθέσεις σας για τη μέρα που ξεκινάει. Όποια κι αν είναι τα σχέδιά σας, τι ελπίζετε να βιώσετε ή να πετύχετε σήμερα; Τι είναι αυτό στο οποίο προσβλέπετε με χαρά; Τι διασκεδαστικά, ανανεωτικά, δημιουργικά ή ευχάριστα σχέδια έχετε για σήμερα; Πώς θα συνεισφέρετε στις ζωές των άλλων;

Μπορείτε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για μια ευτυχισμένη και υγιή μέρα πριν ακόμα αγγίξουν τα πόδια σας στο δάπεδο της κρεβατοκάμαρας. Πριν πάτε για ύπνο, εστιάστε στις όμορφες στιγμές αυτής της μέρας: ένα αγκάλιασμα με ένα φίλο, οι σταγόνες της βροχής στο πρόσωπό σας, τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης, τα χρώματα του ουρανού το ηλιοβασίλεμα, η εκτίμηση ενός πελάτη σας στη δουλειά… Αφήστε να φύγει οτιδήποτε σας ενοχλεί και εστιάστε μόνο σε ό,τι σας προξένησε θετικά συναισθήματα σήμερα. Αν αποκοιμηθείτε χαμογελώντας και νιώθοντας την καρδιά σας να ζεσταίνεται, είναι βέβαιο ότι το επόμενο πρωί, όταν θα ξυπνήσετε, θα αισθάνεστε καλά.

Σημείωση: Αν αντιμετωπίζετε ακραίες δυσκολίες, δεν θα μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση ή, αν τη δοκιμάσετε, ίσως καταλήξετε να τα βάλετε με τον εαυτό σας ή να νιώσετε χειρότερα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε