Μανιτάρι Reishi: Καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, ενισχύει το ανοσοποιητικό, αποτοξινώνει το ήπαρ

Γνωρίστε τις εκπληκτικές ιδιότητες του μανιταριού ρέισι, καθώς και πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Μανιτάρι Reishi

Του Dr. Josh Axe,

Το μανιτάρι Reishi (Ganoderma lucidum), ένας φαρμακευτικός μύκητας που έχει χρησιμοποιηθεί για τις διάφορες ιαματικές του ιδιότητες για χιλιάδες χρόνια, είναι μία πραγματική “υπερτροφή”. Επίσης γνωστό ως “Ling Zhi” στην κινεζική γλώσσα, αυτά τα μανιτάρια έχουν ισχυρή αντι-φλεγμονώδη δράση και ενισχύουν τη μακροζωία, την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την πνευματική διαύγεια. Ίσως για αυτούς τους λόγους του έχουν δώσει το προσωνύμιο «βασιλιάς των μανιταριών.”

Advertisment

Όπως περιγράφεται στο βιβλίο “Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects”, στην Κίνα το όνομα του μανιταριού Reishi αποτελεί “ένα συνδυασμό πνευματικής δύναμης και την ουσία της αθανασίας. Συνδέεται με την επιτυχία, την ευημερία, τη θεία δύναμη και τη μακροζωία”. Μεταξύ των καλλιεργημένων μανιταριών, το μανιτάρι Ganoderma lucidum είναι μοναδικό περισσότερο για την φαρμακευτική του αξία (και όχι τόσο για την θρεπτική του), η οποία είναι εξαιρετικά υψηλή. (1)

Σε όλη την ιστορία, στις ολιστικές ιατρικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ), το μανιτάρι Reishi θεωρείται ότι είναι προσαρμογόνο βότανο, δηλαδή ουσία που μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές επιδράσεις του στρες όπως :

-αυξημένη φλεγμονή,

Advertisment

-μειωμένα επίπεδα ενέργειας,

-κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία, και

-διαφόρων ειδών ορμονικές ανισορροπίες.

Μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι το μανιτάρι Reishi έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού κατά:

-των καρκινικών κυττάρων,

-αυτοάνοσα νοσήματα,

-καρδιακές παθήσεις,

-αλλεργίες,

-μολύνσεις και άλλα.

Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που έχει το μανιτάρι Reishi. Aς ρίξουμε μια ματιά γιατί θα σας βοηθήσει να χρησιμοποιείτε αυτό το θρεπτικό, ευεργετικό μανιτάρι.

Πώς λειτουργεί το Μανιτάρι Reishi

Τι είναι το μανιτάρι Reishi

Το μανιτάρι Reishi είναι ένα είδος μύκητα που είναι εγγενές σε περιοχές της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Κορέας και της Ιαπωνίας. Ενώ είναι βρώσιμο (μερικοί άνθρωποι περιγράφουν την γεύση ως πικρή και έχουν μια σκληρή υφή), είναι πολύ πιο πιθανό να το βρείτε σε συμπλήρωμα, βάμμα ή σε μορφή σκόνης.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική το πλήρως ανεπτυγμένο μανιτάρι Reishi το στέγνωναν, το έκοβαν σε φέτες, το έβραζαν και στη συνέχεια το χρησιμοποιούσαν ως ιαματικό τσάι ή σούπα. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, δεκάδες διαφορετικές μελέτες που έγιναν στην Ιαπωνία, στην Κίνα, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποδείξει ότι το μανιτάρι Reishi είναι σε θέση να προσφέρει προστασία έναντι πολλών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων: (2)

-φλεγμονή
-κόπωση (συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης)
-συχνές λοιμώξεις (του ουροποιητικού συστήματος, βρογχίτιδα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, κλπ)
-ηπατικές διαταραχές
-τροφικές αλλεργίες και άσθμα
-πεπτικά προβλήματα, έλκος στομάχου και το σύνδρομο διαρροής εντέρου
-ανάπτυξη του όγκου και καρκινικών κυττάρων
-διαταραχές του δέρματος
-αυτοάνοσες διαταραχές
-διαβήτη
-ιούς, συμπεριλαμβανομένων της γρίπης, του ιού HIV / AIDS ή ηπατίτιδα
-καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη
-διαταραχές του ύπνου και αϋπνία
-άγχος και κατάθλιψη

Επειδή λειτουργεί ως “ανοσορυθμιστής”, το μανιτάρι Reishi μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας, επαναφέρει το σώμα στην ομοιόσταση και ρυθμίζει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των όγκων και των καρκινικών κυττάρων. Η έρευνα δείχνει ότι τα μανιτάρια Reishi ενεργούν σαν μια ουσία εξισορρόπησης, που ρυθμίζουν διάφορες κυτταρικές λειτουργίες και συστήματα, συμπεριλαμβανομένων του ενδοκρινικού (ορμονικό), του ανοσοποιητικού, του καρδιαγγειακού, του κεντρικού νευρικού και του πεπτικού συστήματος.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με τη χρήση των μανιταριών Reishi είναι ότι είναι ικανά να κάνουν τόσο πολλά αλλά παράλληλα είναι μη τοξικά και έχουν σχεδόν μηδενικές παρενέργειες. Στην πράξη, οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν μια γρήγορη βελτίωση στα επίπεδα ενέργειας τους, στις διανοητικές ικανότητες και στη διάθεση τους ενώ παράλληλα βιώνουν μια μείωση σε πόνους, αλλεργίες, πεπτικά προβλήματα και λοιμώξεις.

Το μυστικό πίσω από τις ιαματικές δυνατότητες τους

Είναι τα διάφορα ενεργά συστατικά που το μανιτάρι Reishi περιέχει, τα οποία περιλαμβάνουν:

-σύνθετα σάκχαρα γνωστά ως βήτα-γλυκάνες,

-φυτικές στερόλες που μπορούν να δράσουν ως πρόδρομες ουσίες για ορμόνες στο σώμα,

-πολυσακχαρίτες που καταπολεμούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, και

-όξινες ουσίες που ονομάζονται τριτερπένια και απενεργοποιούν την αντίδραση του σώματος σε αλλεργίες. (3)

Πρόσφατα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα μανιτάρια Reishi μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να αυξήσουν τα φυσικά κύτταρα-φονείς (ή κυτταροτοξικότητα), τα οποία εργάζονται για την απομάκρυνση διαφόρων τύπων μεταλλαγμένων κυττάρων. Αυτό καθιστά το μανιτάρι Reishi ιδανικό ως μια φυσική αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων και για πρόληψη καρδιακών διαταραχών. Μερικοί από τους μηχανισμούς δράσης με τους οποίους το μανιτάρι Reishi επιτυγχάνει αυτήν την δράση περιλαμβάνουν (4):

-ενεργοποίηση κυτταροτοξικών υποδοχέων (NKG2D / NCR)
-αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού
-καταστέλλει τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα
-αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος
-ενίσχυση της ανοσοαπόκρισης
-μετατροπή της περίσσεια τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη

Μανιτάρι Reishi: 6 αποδεδειγμένα οφέλη

1.Προστατεύει από την ανάπτυξη όγκων και καρκινικών κυττάρων

Ακριβώς όπως και άλλα αντι-φλεγμονώδη τρόφιμα, τα μανιτάρια Reishi περιέχουν διάφορους τύπους σημαντικών θρεπτικών συστατικών με δράση κατά των καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών (όπως οι πολυσακχαρίτες και τα τριτερπενοειδή), β-γλυκάνες και αμινοξέα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα από τα πιο ευεργετικά συστατικά του μανιταριού reishi είναι oi πολυσακχαρίτες του, γνωστοί για τις ιδιότητες του ενάντια των όγκων.

Οι πολυσακχαρίτες (βρέθηκαν επίσης και σε άλλα ευεργετικά φυτικά τρόφιμα όπως γλυκοπατάτες ή πατζάρια) μαζί με τα τριτερπενοειδή είναι ουσίες ανοσο-διαμόρφωσης που φαίνεται ότι προστατεύουν το DNA και σταματάνε τις μεταλλάξεις των κυττάρων, προστατεύοντας παράλληλα τα υγιή κύτταρα. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, συγκεκριμένα φαρμακευτικά μανιτάρια καταπολεμάνε τα καρκινικά κύτταρα επειδή οι πολυσακχαρίτες έχουν σημαντικές βιολογικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, νευρο-προστατευτικών, ραδιο-προστατευτικών, κατά του διαβήτη, κατά της οστεοπόρωσης και κατά της κόπωση. (5)

Επιπλέον, εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα τριτερπένια έχουν ιδιότητες καταπολέμησης των καρκινικών κυττάρων, τα οποία είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα τρόφιμα με έντονα χρώματα ή πικρή γεύση, είναι εξαιρετικές αντιοξειδωτικές τροφές όπως η κολοκύθα, τα μούρα και το μαύρο ρύζι και έχουν μια φήμη για την προαγωγή της υγείας. Τα τριτερπένια φαίνεται να αναστέλλουν την εισβολή του όγκου και των μεταστάσεων, περιορίζοντας την προσκόλληση των καρκινικών κυττάρων στα ενδοθηλιακά κύτταρα. Οι β-γλυκάνες είναι επίσης κύτταρα φυσικοί φονείς αφού σταματάνε την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων ενώ ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να γίνει πιο ενεργό.

Τα μανιτάρια Reishi έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων του στήθους, των ωοθηκών, του προστάτη, του ήπατος και των πνευμόνων και μερικές φορές συνδυάζονται με άλλες θεραπείες (6). Για τους ασθενείς που αναρρώνουν από καρκίνο ή υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, το μανιταρι Reishi έχει προστατευτικές επιδράσεις που μπορούν να κάνουν τα φάρμακα πιο αποτελεσματικά. Έρευνα σε ασθενείς με καρκίνο δείχνουν ότι το μανιτάρι Reishi έχει αντιπολλαπλασιαστικά και χημειοπροληπτικά αποτελέσματα, βοηθάει στην ανακούφιση από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, όπως χαμηλό ανοσοποιητικό και ναυτία, και ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας – καθιστώντας το μανιτάρι Reishi ένα από τα πιο ισχυρά, διαθέσιμα τρόφιμα που καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα.

2.Βελτιώνει την Ηπατική Λειτουργία και Αποτοξίνωση

Η ΠΚΙ διαφέρει από την “δυτική ιατρική» σε ορισμένα σημεία διότι δίνει έμφαση στην πρόληψη των ασθενειών αντί απλώς την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων όταν αυτά εμφανίζονται. Μέσα στο σώμα, ένα από τα κύρια σημεία εστίασης της ΠΚΙ είναι το ήπαρ, δεδομένου ότι το ήπαρ είναι υπεύθυνο για την παροχή βοήθειας στον καθαρισμό, στην επεξεργασία, στην αποθήκευση και στην κυκλοφορία του υγιούς αίματος και των θρεπτικών συστατικών.

Τα προσαρμογόνα βότανα ή συμπληρώματα σαν τα μανιτάρια Reishi είναι ένα κομμάτι του παζλ, όταν πρόκειται για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας μέσα στο σώμα (άλλες σημαντικές πτυχές περιλαμβάνουν μια υγιεινή διατροφή, άσκηση και διαλογισμό) διότι πιστεύεται ότι συμβάλει στην ενίσχυση του πεπτικού συστήματος, όπου γίνεται η διάσπαση και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Τα προσαρμογόνα βότανα μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του ήπατος και την πρόληψη ηπατικών διαταραχών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά οφέλη στο σώμα διότι αυτό επιτρέπει να απομακρυνθούν πιο αποτελεσματικά οι τοξίνες και άλλες μη θετικές ουσίες, βελτιώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι ασθενειών που μπορούν να αναπτυχθούν με το χρόνο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο περιοδικό International Journal of Medicinal Mushrooms έδειξε ότι το μανιταρι Reishi έχει ηπατοπροστατευτικά αποτελέσματα σε οξείες ηπατικές βλάβες, διότι περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καταπολεμά τις βλαβερές ανοσολογικές αποκρίσεις που επιβραδύνουν τη λειτουργία του ήπατος. (7)

3.Προάγει την Υγεία της Καρδιάς και Εξισορροπεί την Πίεση του Αίματος

Τα τριτερπένια που έχουν βρεθεί στο μανιτάρι Reishi φαίνεται να έχουν ιδιότητες μείωσης της πίεσης του αίματος καθώς και οφέλη στην πήξη του αίματος και στη χοληστερόλη, πιθανώς επειδή βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών, ενώ παράλληλα αποκαθιστά και την ορμονική ισορροπία (8). Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υψηλή χοληστερόλη μπορεί μερικές φορές να προκαλείται από ορμονικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του θυρεοειδούς ή υψηλά επίπεδα στρες, αλλά τα μανιτάρια Reishi βοηθάνε στην επαναφορά των βέλτιστων ορμονικών επιπέδων και επίσης ενισχύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. (9).

Εκτός από την μείωση της αρτηριακής πίεσης, το μανιτάρι Reishi μπορεί να βελτιώσει τη συνολική κυκλοφορία, φλεγμονές που επιδεινώνουν προβλήματα στην καρδιά, και την πρόληψη σε φραγμένες αρτηρίες ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Έρευνα σε αρχικά στάδια υποδεικνύει ότι η λήψη συμπληρωμάτων Reishi μειώνει τα συμπτώματα των φραγμένων αρτηριών, πόνους στο στήθος και δύσπνοια.

4.Βοηθάει στην Εξισορρόπηση των Ορμονών και Καταπολεμά τον Διαβήτη

Η έρευνα δείχνει ότι πολλές αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ενώσεις που βρίσκονται στα μανιτάρια Reishi αλλάζουν τον τρόπο που τα νεύρα μεταδίδουν μηνύματα στον εγκέφαλο, βελτιώνουν τις διαφόρες λειτουργίες εντός του ενδοκρινικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος και εξισορροπούν τις ορμόνες με φυσικό τρόπο. Το μανιτάρι Reishi χρησιμοποιείται για να μειώσει τα συμπτώματα του διαβήτη, της κόπωσης και τις ορμονικές ανισορροπίες, βελτιώνοντας παράλληλα τη γονιμότητα και την αναπαραγωγική υγεία (10).

Το μανιτάρι Reishi μειώνει την ποσότητα τοξινών ή βαρέων μετάλλων που συσσωρεύονται στο σώμα και προκαλούν νωθρότητα, το οποίο είναι και ο λόγος που αυτά τα μανιτάρια συνδέονται με βελτίωση των επιπέδων ενέργειας, καλύτερη συγκέντρωση, βελτιωμένη μνήμη και ακόμα καλύτερη ποιότητα ύπνου. Κλινικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το μανιτάρι Reishi έχει ήπια αντι-διαβητικά αποτελέσματα και βελτιώνει την δυσλιπιδαιμία. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη Reishi για 12 εβδομάδες μειώνει τη σοβαρότητα και τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης, αλλά όχι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

5.Καταπολεμά τις Αλλεργίες και το Άσθμα

Ένα από τα δραστικά συστατικά του Reishi είναι τα τριτερπένια, ένας τύπος γανοδερικών οξέων που συνδέεται με μείωση σε αλλεργίες και αντιδράσεις στην ισταμίνη που σχετίζονται με το άσθμα. Είναι ο λόγος για τον οποίο το μανιτάρι Reishi είναι μία φυσική ίαση για το άσθμα (11). Τα τριτερπένια είναι ικανά να ελαττώνουν τις αλλεργικές αντιδράσεις, λόγω του τρόπου που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να ενισχύουν τα πεπτικά όργανα, να προστατεύουν το βλεννογόνο του εντέρου, να μειώνουν τη φλεγμονή, να αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμίνης, να βελτιώνουν την αξιοποίηση του οξυγόνου και τη βελτίωση των λειτουργιών του ήπατος.

6.Μειώνει τον κίνδυνο για Λοιμώξεις και Ιούς

Το μανιτάρι Reishi θεωρείται μία φυσική αντι-ιική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιασική ουσία. Εκτός από τη μείωση των αλλεργιών, τα τριτερπένια προσφέρουν προστασία έναντι των μικροβιακών λοιμώξεων, των ιών και των μύκητων. Τα τριτερπενοειδή βρίσκονται σε πολλά φυτικά τρόφιμα με γεύση ελαφρώς πικρή, ένα σημάδι ότι έχουν προστατευτική φύση και υπερασπίζονται το φυτό από τα αρπακτικά. Σε μελέτες, μεμονωμένα τριτερπένια έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν το πεπτικό σύστημα, την καταπολέμηση των “κακών βακτηριδίων”, βοηθούν την ανασύσταση των καλών βακτηριδίων και την προστασία έναντι κυτταρικών μεταλλάξεων.

Λόγω του ότι τα μανιτάρια Reishi βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν τη φλεγμονή, μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη αντιμετώπιση των λοιμώξεων, να μειώσουν τον πόνο και να καταπολεμήσουν την κόπωση. Τα μανιτάρια Reishi έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τα βαθύτερα αίτια των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, στην ηπατίτιδα, στην βρογχίτιδα, ακόμη και στους ιούς HIV και στο AIDS.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα Μανιτάρια Reishi

Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες στα μανιτάρια Reishi, το πιο αποτελεσματικό ίσως είναι εάν τα λαμβάνετε το πρωί με άδειο στομάχι. Το πόσιμο νερό μαζί με το Reishi φαίνεται να βοηθάει στην καλύτερη απορροφήση, όπως και η παράλληλη λήψη με τρόφιμα που έχουν βιταμίνη C. Η βιταμίνη C φαίνεται να βοηθά με την κατάλληλη απορρόφηση των δραστικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων αρκετών τύπων αντιοξειδωτικών.

Κατά την αγορά Reishi, ιδανικά αναζητήστε προϊόντα που είναι πιστοποιημένα, παράγονται σε ασιατικές χώρες, και είναι εκχύλισμα ή κονιορτοποιημένο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προϊόντων Reishi, τα οποία έχουν διαφορετικά επίπεδα δραστικών συστατικών που επηρεάζονται από παράγοντες, όπως το μητρικό φυτό, οι συνθήκες καλλιέργειας και η μέθοδος επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή του Reishi. Ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος για το όνομα του είδους (Ganoderma lucidum), αναλογία εκχυλίσματος, χώρα προέλευσης και, εάν έχουν προστεθεί οποιεσδήποτε πρόσθετες ουσίες.

Πιθανώς θα συναντήσετε μανιτάρι Reishi σε εκχύλισμα, κάψουλες ή σκόνη σε καταστήματα υγιεινής διατροφής ή σε online καταστήματα. Να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες προσεκτικά, δεδομένου ότι η δοσολογία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πόσο συμπυκνωμένο είναι το προϊόν και η πιθανότητα να έχετε παρενέργειες ανεβαίνει όταν λαμβάνετε μεγάλη δοσολογία.

Είναι τα Μανιτάρια Reishi ασφαλή και υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες;

Τα μανιτάρια Reishi έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια σε όλα τα είδη των ασθενών, και είναι εκπληκτικό ότι πολύ λίγες (εάν υπάρχουν) ανεπιθύμητες παρενέργειες έχουν ποτέ καταγραφεί. Το μανιτάρι Reishi έχει χαρακτηριστεί ως “Κλάση 1:. βότανα που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια, όταν χρησιμοποιούνται σωστά”. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ήπιες πεπτικές διαταραχές και δερματικά εξανθήματα έχουν συμβεί, αλλά αυτές οι παρενέργειες φαίνεται να σταματάνε και αποτελούν κίνδυνο μόνο σε ευαίσθητα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. (12)

Ενώ τα μανιτάρια Reishi είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και πολύ καλά ανεκτά από τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου θα πρέπει να μιλήσετε με τον ιατρό σας πριν από τη χρήση τους. Σύμφωνα με μελέτες, το μανιτάρι Reishi φαίνεται να είναι ασφαλές για τους ενήλικες όταν λαμβάνεται από το στόμα σε κατάλληλη δοσολογία για μέχρι ένα έτος. Είναι δυνατόν το Reishi σε σκόνη να είναι ισχυρότερo ή να έχει μολυνθεί σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τοξικότητας, οπότε να είστε προσεκτικοί και να αγοράσετε σκόνη Reishi από αξιόπιστη εταιρεία.

Εάν παρατηρήσετε κάποιες από τις παρακάτω ανεπιθύμητες παρενέργειες, σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα μανιτάρια Reishi και επισκεφθείτε τον ιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι ο οργανισμός σας δεν αντιδρά άσχημα ή ότι έχει αλλεργική αντίδραση ή ότι αντιμετωπίζει ηπατική τοξικότητα:

-ξηρότητα του στόματος

-ξηρότητα ή φαγούρα στο λαιμό

-φαγούρα στη ρινική περιοχή

-ισχυρή δυσπεψία ή το στομαχική αναστάτωση

-ρινορραγίες

-κόπρανα με αίμα

-δερματικά εξανθήματα

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, καλύτερα να αποφύγετε τα μανιτάρια Reishi, εκτός εάν ακολουθείτε οδηγίες του ιατρού σας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πολλή έρευνα που γίνεται στις έγκυες γυναίκες. Αν έχετε οποιαδήποτε τύπου αιμορραγική διαταραχή, υποβληθήκατε μόλις σε χειρουργική επέμβαση, λαμβάνετε φάρμακα πίεσης του αίματος, αντιπηκτικά, φάρμακα χημειοθεραπείας ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ή έχετε πρόβλημα με την πήξη του αίματος, μην λαμβάνετε τα μανιτάρια Reishi, δεδομένου ότι μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, να έχουν επίπτωση στην πήξη του αίματος (που ονομάζεται θρομβοπενία) και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας

Αν θέλετε να φάτε μανιτάρια, τα μανιτάρια Reishi ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή, αν και είναι βρώσιμα. Ωστόσο, εάν αγαπάτε το τσάι ή τις σούπες, το Reishi είναι τέλεια επιλογή. Βρίσκεται ως επί το πλείστον σε βάμμα, σε τσάι, σκόνη ή εκχύλισμα, και τα μανιτάρια Reishi αποτελούν ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό τρόφιμο που βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο αγαπημένος μου τρόπος για να τα καταναλώνω είναι σε μορφή τσαγιού, το οποίο βοηθάει στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, αποτοξίνωση του ήπατος, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, εξισορροπεί τις ορμόνες, καταπολέμηση των αλλεργιών και άλλων διαταραχών. Μπορεί να είναι ένας μύκητας αλλά ανήκει στους καλούς μύκητες. Γι ‘αυτό μην φοβάστε να προσθέσετε το μανιτάρι Reishi στην καθημερινή ρουτίνα σας!

Μετάφραση – Επιμέλεια: Ιωάννης Κιούσης

[toggle title="Πηγές"]

https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-905-reishi%20mushroom.aspx?activeingredientid=905&activeingredientname=reishi%20mushroom

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23557365

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23468988

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23200976

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14713328

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23796220

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072281/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22329512

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24948193

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22593926

https://www.reishi.com/faq.htm

https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/reishi-mushroom

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση