, ,

Το πληγωμένο παιδί στο γονιό

Ο γονιός στην προσπάθειά του να μην πληγωθεί το παιδί του όπως πληγώθηκε εκείνος στην παιδική του ηλικία, μετατρέπει το παιδί του σε ένα

Της Αγγελικής Μπολουδάκη

Κάποιοι γονείς, που έχουν μέσα τους ένα πληγωμένο παιδί που τα συναισθήματά του παραμελήθηκαν, υπερπροστατεύουν τα παιδιά τους κανακεύοντάς τα, υποχωρώντας στα χατίρια τους για να μη βιώσουν τα παιδιά τους συναισθήματα στέρησης που βίωσαν και εκείνοι.

Advertisment

Ενώ το παιδί χρειάζεται όρια για να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και να οριοθετεί τις παρορμήσεις του, κάθε φορά που εκείνοι πρέπει να βάλουν όρια στη συμπεριφορά του, επειδή εκείνο για ευνόητους λόγους αντιδρά, ταυτίζονται μαζί του, υποφέροντας στην ιδέα ότι θα βιώσει τον ίδιο πόνο που βίωσαν εκείνοι στο παρελθόν. Έτσι όμως, μεγαλώνοντας εκείνα μαθαίνουν να ελέγχουν τους άλλους και να χειρίζονται τα συναισθήματά τους, όπως χειριζόντουσαν την ενοχή του γονιού τους στο παρελθόν.

Πιστεύουν επίσης πως για τα προβλήματά τους ευθύνονται πάντα οι άλλοι, επειδή από μικρά αναλάμβανε την ευθύνη ο γονιός τους για τις δικές τους πράξεις και για τα δικά τους συναισθήματα και έτσι δεν συμφιλιώθηκαν με τη ματαίωση και την έλλειψη, διαδικασίες απαραίτητες στην ωρίμανσή του.

Δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους, γιατί σε κάθε λάθος έτρεχε ο γονιός να καλύψει τη στενοχώρια που ένιωθαν, από ενοχή στην ιδέα ότι το καθετί μπορεί να προκαλέσει στενοχώρια στο παιδί τους. Καταφεύγουν στην παντοδυναμία, μην αναλαμβάνοντας την ευθύνη για να επανορθώσουν όταν σφάλλουν, γιατί πιστεύουν πως πάντα κάποιος άλλος φταίει για τα λάθη τους.  Αναζητούν πάντα ιδιαίτερη μεταχείριση από τους άλλους και όταν δεν την έχουν, μετατρέπονται σε τυράννους που ξεσπούν σε άλλους.

Advertisment

Άθελα του, δηλαδή, ο γονιός στην προσπάθειά του να μην πληγωθεί το παιδί του όπως πληγώθηκε εκείνος στην παιδική του ηλικία, μετατρέπει το παιδί του σε ένα παραχαϊδεμένο παιδί, χωρίς όρια στη συμπεριφορά του. Όταν εκείνο εκδηλώνει τυραννικές συμπεριφορές, ο γονιός βλέπει στο πρόσωπο του τον γονιό που τον έκανε να υποφέρει συναισθηματικά και το παιδί μοιραία προσαρμόζει στον εαυτό του και φορά τον ρόλο που υποσυνείδητα μεταφέρει ο γονιός του σε εκείνον.

Latest posts by Αγγελική Μπολουδάκη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση