,

Ξεφλουδίζοντας το παρελθόν

Όσο καθηλωνόμαστε στο παρελθόν, περιμένοντας μάταια την αποδοχή από αυτό, αδικούμε τον εαυτό μας και προσδοκούμε στην επιβεβαίωση από τους άλλους.

Εικόνα ενός κοριτσιου που ξεσκονίζει παλιά αντικείμενα για το άρθρο της Αγγελικής Μπολουδάκη "Ξεφλουδίζοντας το παρελθόν"

Ξεφλουδίζοντας το παρελθόν

Της Αγγελικής Μπολουδάκη

Advertisment

Για να ζήσεις αληθινά, ένα μέρος από αυτό που φανταζόσουν ότι ήσουν στο παρελθόν πρέπει να πεθάνει και να το αποχωριστείς ολοκληρωτικά.

Πεποιθήσεις για αυτό που θα μπορούσες να ήσουν, να είχες κάνει ή να είχες πει, στερεότυπα που η εφαρμογή τους κάνουν την πορεία σου ανελεύθερη, αν παραμείνεις εναγκαλισμένος με αυτά, χάνεις την ουσία της ζωής. Θα πρέπει ν’ αποδεχτείς ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τις εμπειρίες του παρελθόντος, γνώμες άλλων για σένα που σε επηρέασαν, καταστάσεις όπου δεν ήσουν ο εαυτός σου και σε στιγμάτισαν, επιλογές που σε κράτησαν στάσιμο.

Ξεφλουδίζοντας το παρελθόν

Advertisment

Είναι αλήθεια ότι κάθε εμπειρία έχει το νόημά της όπως αλήθεια είναι πως υπήρξαν εμπειρίες που, αν τις απέφευγες, δεν θα αναλωνόσουν τόσο πολύ στην επούλωση των πληγών από αυτές. Αν καταφέρουμε ν’ αποχωριστούμε την ιδέα που έχουμε γι’ αυτό το κομμάτι ζωής, όχι πετώντας το στη λήθη ή εξιδανικεύοντάς το ή υποτιμώντας το με την επίκρισή μας, αλλά με το να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας για αυτό, μπορούμε να κάνουμε όνειρα και να καλωσορίσουμε το σήμερα.

https://enallaktikidrasi.com/2016/05/xefloudizontas-parelthon/

Όσο μένουμε καθηλωμένοι στο παρελθόν, περιμένοντας μάταια την αποδοχή από αυτό, αδικούμε τον εαυτό μας και προσδοκούμε στην επιβεβαίωση από τους άλλους, εξαρτημένοι από εκείνους, για να προχωρήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις. Στην πραγματικότητα όμως, όπως μας λέει ο Ελύτης, «κάθε καθρέφτης έχει κι από ‘να δικό του είδωλο που, μόλις πάω να κοιταχτώ, με αλλοιώνει. Κατά λάθος μαθαίνει κανείς και μυστικά που περνούν γι’ αλήθεια».

Όταν λοιπόν καταφέρουμε και συνειδητοποιήσουμε αυτήν την αλήθεια, έρχεται η δύναμη της κατανόησης του εαυτού μας και μας απελευθερώνει οριστικά. Κοιτάζουμε στον εαυτό μας και αυτό που βλέπουμε είναι η ολότητά μας. Μια ολότητα που εμπεριέχει τη χαρά και το δάκρυ, την ομορφιά και τη φθορά, την πληρότητα και την έλλειψη, τον θάνατο και τη ζωή, τον αποχωρισμό και το καλωσόρισμα.

Διαβάστε όλα τα άρθρα από την Αγγελική Μπολουδάκη

Latest posts by Αγγελική Μπολουδάκη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση