Γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν και κάνουν τις ίδιες ανήθικες πράξεις ξανά και ξανά; Δεν μαθαίνουν από αυτές ή είναι θέμα καλού και κακού χαρακτήρα; Μια ενδιαφέρουσα μελέτη καταλήγει στον όρο “Ανήθικη Αμνησία”
Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του Harvard και του Northwestern, τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Η απάντηση είναι πιο απλή και ταυτόχρονα αναπάντεχη. Για όλα ευθύνεται ο εγκέφαλος του ανθρώπου ο οποίος «σβήνει» σταδιακά τις αναμνήσεις των κακών πράξεων που έχουμε κάνει ώστε να αποφευχθεί η λεγόμενη «ψυχολογική δυσφορία». Το φαινόμενο αυτό αφορά στη θύμηση των ανέντιμων πράξεων, στις οποίες έχουμε προβεί, και οι επιστήμονες το ονομάζουν «ανήθικη αμνησία».
Advertisment
Με λίγα λόγια, ο εγκέφαλός μας προτιμά την επιλεκτική μνήμη, όσον αφορά τις παρελθοντικές πράξεις, για αυτό και ανασύρει πιο εύκολα τις καλές προσπαθώντας να προστατεύσει, κατά κάποιον τρόπο, τη συνείδησή μας από τον πόνο που προκαλείται όταν θυμόμαστε έντονα τις ανήθικες πράξεις που έχουμε κάνει.
Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από 2000 άτομα, εξετάζοντας την καθαρότητα των αναμνήσεων των ανήθικων πράξεών τους αλλά και τις λεπτομέρειες με τις οποίες τις περιέγραφαν. Ακόμη, τους ζητήθηκε να πάρουν μέρος σε ένα παιχνίδι στο οποίο μπορούσαν εύκολα να «κλέψουν» ώστε να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Έπειτα, τους δόθηκε ένα γεύμα ως ανταμοιβή και τους ζητήθηκε εκ νέου να περιγράψουν την εμπειρία τους. Παρατήρησαν, λοιπόν, πως η ανάμνηση του γεύματος ήταν πιο έντονη και ακριβής από εκείνη του παιχνιδιού, ειδικά σε όσους είχαν κλέψει.
Εδώ, αξίζει να σημειωθεί, πως η εξασθένηση των αναμνήσεων των κακών πράξεων δεν ισχύει όταν καλούμαστε να θυμηθούμε ανήθικες πράξεις τρίτων, τις οποίες ο εγκέφαλος συγκρατεί και ανασύρει πιο εύκολα ώστε να λάβει ο ίδιος τον χαρακτήρα του καλού και ηθικού ατόμου.
Advertisment