Ελκώδης Κολίτιδα: Συμπτώματα και
διατροφικές συμβουλές για την αντιμετώπισή της
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία μορφή φλεγμονώδους εντερικής νόσου. Τα συμπτώματά της είναι χαρακτηριστικά έλκη ή ανοιχτές πληγές και συνεχής διάρροια αναμεμειγμένη με αίμα.
Advertisment
Η ελκώδης κολίτιδα παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τη νόσο του Crohn, μια άλλη ασθένεια του παχέος εντέρου. Παλαιότερα πίστευαν ότι επρόκειτο για την ίδια ασθένεια. Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι δύο διαφορετικές ασθένειες που ανήκουν στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου και παρόλο που έχουν αρκετές ομοιότητες έχουν και αρκετές διαφορές. Η σημαντικότερη διαφορά τους είναι ότι ενώ στην ελκώδη κολίτιδα πάσχει μόνο το παχύ έντερο, στη νόσο του Crohn μπορεί να υπάρχουν βλάβες και στο λεπτό έντερο, το στομάχι και στο στόμα.
Νόσος του Crohn: Συμπτώματα, διατροφή και συμβουλές
Συμπτώματα
– Πόνος στην κοιλιακή χώρα
Advertisment
– Διάρροια με παρουσία αίματος
– Αναιμία
– Κούραση
– Απώλεια βάρους
– Ανορεξία
– Απώλεια αίματος από τον πρωκτό
– Απώλεια υγρών του σώματος και θρεπτικών ουσιών
– Δερματικές αλλοιώσεις
– Πόνοι στις αρθρώσεις
– Στα παιδιά μπορεί να παρουσιαστεί πρόβλημα με την ανάπτυξή τους.
Αν και γνωρίζουμε ότι η ελκώδης κολίτιδα δεν οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες, γνωρίζουμε επίσης ότι κάποιες διατροφικές αλλαγές μπορούν να μειώσουν την ταλαιπωρία του ασθενούς. Δείτε παρακάτω ορισμένες γενικές συμβουλές αλλά και κάποιες συνήθειες που καλό θα ήταν να εντάξετε στη διατροφή σας.
Δίαιτα
– Περιορίστε τις φυτικές ίνες (όσπρια, φρούτα, λαχανικά, όχι όμως τις πατάτες), ιδιαίτερα τις εποχές έξαρσης της νόσου, όταν δηλαδή έχετε πόνο ή διάρροια
– Φάτε πολλές πρωτεΐνες, όπως, π.χ., κρέας, γάλα (εάν το ανέχεστε)
– Μαγειρεμένα φρούτα επιτρέπονται
– Το γάλα, η φέτα, τα μαλακά λευκά τυριά και τα γαλακτερά επιτρέπονται μόνο αν γίνονται ανεκτά. Για να δοκιμάσετε αν ανέχεστε τα γαλακτερά, πιείτε νηστικός ένα ποτήρι κρύο πλήρες γάλα. Αν μέσα σε δύο ώρες παρατηρήσετε φουσκώματα στην κοιλιά ή και διάρροια, τότε είναι καλό να τα αποφεύγετε.
Στην περίοδο που δεν έχετε συμπτώματα δεν χρειάζεται αυστηρή δίαιτα.
Αλκοόλ
Σε περιορισμένη χρήση. Η μπίρα, το κόκκινο κρασί ή το τζιν μπορεί να σας προκαλέσουν διάρροια.
Στρες
Το στρες μπορεί να προκαλέσει έξαρση (κρίση) της νόσου. Να αποφεύγετε τις έντονες συγκινήσεις, να ξεκουράζεστε καλά και να αθλείστε τακτικά.
Βάρος
Να ζυγίζεστε τακτικά και σε περίπτωση μείωσης του βάρους σας να ενημερώνετε το γιατρό σας. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρονται στο γιατρό σας προβλήματα όρασης, δερματολογικά, πόνοι αρθρώσεων, θρομβώσεις, προβλήματα νεφρών και ήπατος.
Φάρμακα
Πρέπει να αποφεύγετε τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως τα Voltaren, Mesulid, Indocid, Feldene, Reumacid κ.ά.
* Πάντοτε να συμβουλεύεστε το γιατρό που σας παρακολουθεί πριν αλλάξετε κάτι στη διατροφή σας και να εξετάζεστε τακτικά