Γιατί τα κατοικίδια μας κάνουν πιο υγιείς σε σώμα και μυαλό

Τα οφέλη που αποκομίζουν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων, στην γενικότερη κατάσταση της υγείας τους αλλά και στην λειτουργία του μυαλού.

5 λόγοι που τα κατοικίδια μας κάνουν πιο υγιείς σε σώμα και μυαλό

Γιατί τα κατοικίδια μας κάνουν
πιο υγιείς σε σώμα και μυαλό

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έρχονται στο φως τα τελευταία χρόνια οι οποίες τονίζουν τα οφέλη που αποκομίζουν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων, κυρίως όσοι έχουν σκύλους και γάτες, στην γενικότερη κατάσταση της υγείας τους αλλά και στην λειτουργία του μυαλού.

Advertisment

Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς από τους λόγους που τα αγαπημένα μας ζώα μας κάνουν πιο υγιείς:

1. Διώχνουν τη μοναξιά

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/logoi-katoikidia-kanoun-ygieis-soma-mualo/

Σύμφωνα με έρευνες, οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων δηλώνουν λιγότερο μόνοι από όσους δεν έχουν, ενώ παρουσιάζουν και ποιοτικότερες κοινωνικές συναναστροφές. Τα συναισθήματα και η αγάπη που μοιράζεται κανείς με το κατοικίδιό του, είναι ικανό να αντιμετωπίσει την αίσθηση της μοναξιάς, η οποία έχει συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες, όπως η καρδιαγγειακές παθήσεις και το Αλτσχάιμερ.

Advertisment

2. Καταπολεμούν το στρες

Μια βόλτα ή λίγο παιχνίδι με το σκύλο σας, μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη που συσχετίζεται με το στρες), ενώ ταυτόχρονα ανεβάζει την οξυτοκίνη (ορμόνη της χαράς και της ευχαρίστησης), σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Αφιερώστε λίγο χρόνο με το σκύλο σας και απολαύστε την αυθορμητικότητα που μεταδίδει την ώρα που παίζετε μαζί του ή τον χαϊδεύετε. Θα δείτε πως μετά από λίγη ώρα, θα χαμογελάτε χωρίς καν να το καταλαβαίνετε.

3. Μας ωθούν στη γυμναστική

Εκ των πραγμάτων, όταν έχετε σκύλο, θα τον βγάλετε βόλτα τακτικά. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι ικανό να σας χαρίσει μερικές ώρες περπατήματος την εβδομάδα, που θα σας ωφελήσουν σημαντικά στη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας.

4. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό κατά των αλλεργιών

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/logoi-katoikidia-kanoun-ygieis-soma-mualo/

Είναι πλέον γνωστό πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα παρουσιάζουν πολύ μικρότερες πιθανότητες εκδήλωσης αλλεργιών στην παιδική ηλικία, αλλά και στην μετέπειτα ζωή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός από μικρός αναπτύσσει αντισώματα για να προσαρμοστεί στο περιβάλλον που δημιουργείται από τη συμβίωση με ένα ζώο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται σημαντικά με το χρόνο. Εννοείται πως τα κατοικίδια θα πρέπει να είναι καθαρά και πλήρως εμβολιασμένα όταν ζουν στο σπίτι, για την καλύτερη υγεία όλων, αλλά πάνω από όλα των παιδιών.

5. Μας κάνουν πιο υπεύθυνους

Τα κατοικίδια μπορεί να είναι χαριτωμένα και αξιολάτρευτα, έχουν όμως και πολλές ευθύνες. Η βόλτα και η καθαριότητα είναι μερικές από αυτές. Όταν κάποιος έχει να φροντίσει ένα ζώο, θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη υπευθυνότητα ώστε να είναι συνεπής και να μην θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ζώου αλλά και των υπολοίπων μέσα στο σπίτι. Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια, γίνονται στην πορεία πιο υπεύθυνα άτομα, αναλαμβάνοντας ορισμένες υποχρεώσεις απέναντι στον αγαπημένο τους φίλο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)
Το προσδόκιμο ζωής των κατοικιδίων αυξάνεται. Και υπάρχει λόγος για αυτό...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση