Οι επιπτώσεις της «βιομηχανίας του κρέατος» σε υγεία και περιβάλλον με αριθμούς!

Η ποσότητα και η συχνότητα με την οποία σήμερα τρώμε κρέας και αλλαντικά έχουν πλέον χτυπήσει κόκκινο.

Οι επιπτώσεις της «βιομηχανίας του κρέατος» σε υγεία και περιβάλλον με αριθμούς!

Οι επιπτώσεις της «βιομηχανίας του κρέατος» σε υγεία και περιβάλλον με αριθμούς!

Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες είναι, ίσως, οι χειρότερες στην ιστορία του ανθρώπου, με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος να έχει αγγίξει επίπεδα ρεκόρ. Η παχυσαρκία, και ειδικά η παιδική, αλλά και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, αποτελούν πλέον τη σύγχρονη μάστιγα. Για να φτάσει όμως αυτό το κρέας στα πιάτα μας, ακολουθείται μια διαδικασία που είναι άκρως ανησυχητική, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες, όχι μόνο στην υγεία του ανθρώπου, αλλά και στο περιβάλλον.

Advertisment

Στο παρακάτω κατατοπιστικότατο άρθρο που είδαμε στο www.greenpeace.org, θα δείτε με αριθμούς την πραγματική κατάσταση και την ανάγκη να αλλάξει κάτι άμεσα.


Η ποσότητα και η συχνότητα με την οποία σήμερα τρώμε κρέας και αλλαντικά έχουν πλέον χτυπήσει κόκκινο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα ανακοίνωσε ότι κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας στα καρκινογόνα και το κόκκινο κρέας στα «πιθανώς καρκινογόνα».

Υπάρχει λύση; Φυσικά, και μάλιστα είναι φυσική: τρώμε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εποχικά και τοπικά, και μειώνουμε την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών τουλάχιστον στο μισό, για αρχή. Ακόμα όμως και αν δεν υπήρχαν οι λόγοι υγείας ή οι ηθικοί λόγοι (άθλιες συνθήκες εκτροφής, καταπάτηση δικαιωμάτων ζώων, βιομηχανικός σταβλισμός, κοκ), η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος επιβάλλεται και από σοβαρότατους περιβαλλοντικούς λόγους: κατασπατάληση φυσικών πόρων, ρύπανση νερού και εδάφους, επιδείνωση κλιματικών αλλαγών, κοκ.

Advertisment

NASA: Η δραματική μείωση του πάγου της Αρκτικής από το 1984 έως σήμερα

Ξέρεις ότι:

– Για να καλυφθεί η σημερινή ζήτηση σε κρέας και αλλαντικά εκτρέφονται παγκοσμίως περισσότερα από 1 δις γουρούνια, 19 δις κοτόπουλα και 1,4 δις βοοειδή.

– Η μαζική εκτροφή βοοειδών ευθύνεται για το 80% των αποψιλωμένων περιοχών του Αμαζονίου.

– Η εκτροφή ζώων ευθύνεται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από όσο ο τομέας των μεταφορών.

– Το 80% της παγκόσμιας καλλιέργειας σόγιας (κυρίως μεταλλαγμένης) προορίζεται για ζωοτροφή των ζώων που παράγουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα και μόλις το υπόλοιπο 20% για ανθρώπινη κατανάλωση. Η καλλιέργεια της σόγιας απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και χημικών (φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων).

– Η ποσότητα νερού (403.000 λίτρα) που χρησιμοποιείται για να παράγουμε κρέας και γαλακτοκομικά που θα καταναλωθούν σε διάστημα ενός χρόνου ισοδυναμεί με το νερό που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να κάνει ντους 17 φορές την ημέρα ή 6.190 ντους το χρόνο!

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/epiptoseis-viomixanias-kreatos-ygeia-perivallon-arithmous/

– Το 2011 πουλήθηκαν 8.481 τόνοι αντιβιοτικών για χρήση στην κτηνοτροφία σε σύνολο 25 χωρών της ΕΕ, ποσότητα που ισοδυναμεί με το βάρος 706 βρετανικών διώροφων λεωφορείων!

Τι μπορείς να κάνεις

Ξεκίνα με το να προσπαθήσεις να μειώσεις την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος στο μισό και προσκάλεσε τους φίλους σου να κάνουν το ίδιο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νορβηγία: Απίστευτες εικόνες από το Βόρειο Σέλας που μάγεψε τον ουρανό με τα χρώματά του!
Ο Αμαζόνιος έπεσε στη χαμηλότερη στάθμη του εδώ και έναν αιώνα από την ακραία ξηρασία
Η στιγμή που καταρρέει ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην Παταγoνία (βίντεο)
Έρευνα βόμβα: Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουμε τοξικό αέρα | Η κατάσταση στην Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση