, ,

Τεστ: Ποια είναι η σχέση σας με το σώμα σας;

Τεστ: Ποια είναι η σχέση σας με το σώμα σας; Μπορεί να συμφωνούμε με τα κλισέ όπως το “Δεν μπορείς να κρίνεις ένα βιβλίο

Τεστ: Ποια είναι η σχέση σας με το σώμα σας;

Τεστ: Ποια είναι η σχέση σας με το σώμα σας;

Μπορεί να συμφωνούμε με τα κλισέ όπως το “Δεν μπορείς να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του” αλλά οι περισσότεροι από εμάς νοιαζόμαστε πολύ για το πως φαινόμαστε. Και δυστυχώς, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν βλέπουν καθόλου με αγάπη τα σώματά τους όταν χρειάζεται να μιλήσουν για αυτά. Από διάφορες έρευνες, έχει φανεί ότι περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο με το σώμα τους – μερικοί μάλιστα το απεχθάνονται – και τουλάχιστον το 50% των ανθρώπων δεν είναι ικανοποιημένο τουλάχιστον με μία πλευρά του.

Advertisment

Ο ψυχολόγος Tom Cash που ανέπτυξε το τεστ στο οποίο βασίζεται αυτό που θα κάνετε παρακάτω, έχει συγκεντρώσει αδιάσειστα στοιχεία ότι πολλοί άνθρωποι βιώνουν βαθιά και έντονα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται από την εικόνα που έχουν για το σώμα τους. Η κακή εικόνα σώματος, όπως την αποκαλούν οι ερευνητές, οδηγεί σε σημαντικά μειωμένη ικανοποίηση στις ρομαντικές και σεξουαλικές σχέσεις καθώς και σε περιορισμένη ψυχοκοινωνική προσαρμογή.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η κακή εικόνα σώματος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές που αποκαλούνται Σωματικές δυσμορφικές διαταραχές. Όταν οι άνθρωποι φτάσουν σε αυτό το σημείο, τότε τα δυσάρεστα συναισθήματά για την εμφάνισή τους γίνονται τόσο έντονα που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις και εργασίες. Σε ακόμα πιο ακραίες περιπτώσεις, φτάνουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους με καλυμμένο το πρόσωπο διότι είναι πεπεισμένοι ότι είναι εξαιρετικά άσχημοι. Όλα αυτά βασίζονται σε πολυετείς έρευνες που έχουν διεξαχθεί στις Η.Π.Α.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα του Cash είναι ότι για τις γυναίκες, η εικόνα σώματος δεν σχετίζεται με την αντικειμενική πραγματικότητα. Δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε πανέμορφες γυναίκες οι οποίες εργάζονται ως μοντέλα αλλά παρόλα αυτά να έχουν κάκιστη εικόνα σώματος. Μία από αυτές είπε κάποτε “Κάθε φορά που κοιτάζομαι στον καθρέφτη, το μόνο που παρατηρώ είναι το λίπος που ξεπετάγεται παντού στο σώμα μου. Κάθε φορά εκπλήσσομαι όταν με παίρνουν τηλέφωνο για κάποια εργασία. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι είμαι υπερβολικά χοντρή για να με καλέσει οποιοσδήποτε για φωτογράφηση”. Αυτή όμως η αποσύνδεση από την αντικειμενική πραγματικότητα ισχύει και αντίστροφα. Κάποιες γυναίκες έχουν πολύ καλύτερη εικόνα σώματος από την αντικειμενική πραγματικότητα. Αυτές οι γυναίκες κοιτάζονται στον καθρέφτη και νιώθουν όμορφα ή εξαιρετικά ευχάριστα από αυτό που βλέπουν.

Advertisment

Τα συναισθήματα των ανδρών φαίνεται ότι είναι πιο κοντά στην αντικειμενική πραγματικότητα. Φυσικά, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις. Σε γενικές γραμμές όμως, αν ένας άντρας νιώθει καλά με την εμφάνισή του, το πιο πιθανό είναι ότι και οι άλλοι θα τον βλέπουν ως ελκυστικό.

Ο Cash βρήκε ότι για τις γυναίκες, το βάρος ήταν η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας όσον αφορά την εμφάνισή τους. Και φυσικά η κοινωνία έχει κάνει τα πράγματα ιδιαιτέρως δύσκολα προβάλλοντας εξαιρετικά αδύνατα μοντέλα, ως πρότυπα του ιδανικού σώματος. Έχει παρατηρηθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που είναι κάτω από από το φυσιολογικό βάρος, συνεχίζουν να πιστεύουν ότι είναι υπέρβαρες. Αυτή η κακή αντίληψη με τη σειρά της πυροδότησε μια σειρά από διατροφικές διαταραχές όπως είναι η βουλιμία ή η ανορεξία οι οποίες επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες.

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, η εικόνα σώματος δημιουργείται κατά την παιδική μας ηλικία. Η αποδοχή, οι επικρίσεις και οι αντιλήψεις των γονιών τελικά θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη δική μας εικόνα. Εάν υπάρχουν όμως καλά νέα όσον αφορά το θέμα είναι ότι όσο μεγαλώνουμε φαίνεται να γινόμαστε πιο καλοί και πιο ευγενικοί με το σώμα μας. Ο Cash βρήκε ότι τα άτομα στο τέλος της εφηβείας και μέχρι 25 ετών είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από σοβαρά τέτοια συμπτώματα ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φαίνεται ότι είχαν προχωρήσει σε περισσότερη αποδοχή του εαυτού τους.

Σε αυτό το τεστ θα δείτε πως αισθάνεστε για το σώμα σας βαθμολογώντας τις απαντήσεις από το 1 έως το 5 όπου 1 = Διαφωνώ απόλυτα, 2 = Διαφωνώ, 3 = Ούτε διαφωνώ ούτε συμφωνώ, 4 Συμφωνώ και 5 = Συμφωνώ απόλυτα

[viralQuiz id=102]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση