Φιλοσοφία: Πόσο «ανάγκη» την έχουν τα παιδιά;

Πώς βοηθά η φιλοσοφία στη βελτίωση των δεξιοτήτων των παιδιών.

Photo: Author/Depositphotos

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η διδασκαλία της φιλοσοφίας στα παιδιά ενισχύει τις δεξιότητές τους, ενώ φάνηκε να έχει σημαντικά οφέλη στις επιδόσεις τους στα μαθηματικά και στη γλώσσα.

Advertisment

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Education Endowment Foundation, μία μη κερδοσκοπική ομάδα στην Αγγλία, η οποία θέλησε να δοκιμάσει τη διδασκαλία της φιλοσοφίας στα παιδιά, με σκοπό να διερευνήσει το κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματική στην εκπαίδευσή τους.

Πλάτωνας: Ολόκληρη η φιλοσοφία του συγκεντρωμένη σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 2000 παιδιά από 48 σχολεία σε όλη την Αγγλία, τα οποία μία φορά την εβδομάδα για έναν ολόκληρο χρόνο συμμετείχαν σε μαθήματα φιλοσοφίας, στα οποία συζητούσαν για έννοιες όπως η αλήθεια, η δικαιοσύνη, η φιλία και η γνώση, ενώ έκαναν ερωτήσεις μεταξύ τους και εξέφραζαν τις σκέψεις τους και τις ιδέες τους.

Advertisment

Όπως σημειώνεται στο Quartz οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν πως τα παιδιά που συμμετείχαν στα μαθήματα φιλοσοφίας παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά και στην ανάγνωση, παρόλο που τα μαθήματα φιλοσοφίας δεν είχαν σχεδιαστεί για να βελτιωθεί η πορεία τους στα άλλα μαθήματα.

Πλούταρχος: Η φιλοσοφία θα πρέπει να είναι η κεφαλή της παιδείας

Τα παιδιά τα οποία συμμετείχαν στην έρευνα και προέρχονταν από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση στα μαθήματα του σχολείου, ενώ οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν πως η διδασκαλία της φιλοσοφίας είναι ευεργετική για τα παιδιά, καθώς υπήρχε θετική επίδραση στην απόκτηση εμπιστοσύνης στους εαυτούς τους, αλλά και στην ικανότητα να ακούν τους συμμαθητές τους. Ο Kevan Collins από το Education Endowment Foundation δήλωσε σχετικά: “Δόθηκαν στα παιδιά νέοι τρόποι σκέψης και έκφρασης, σκέφτονταν πιο λογικά και με πιο συνδεδεμένες ιδέες”.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας της φιλοσοφίας δεν επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην ανάγνωση κειμένων φιλοσόφων όπως του Πλάτωνα και του Kant, αλλά στην ανάγνωση ποικίλων κειμένων, ποιημάτων και στην προβολή ταινιών, τα οποία συνολικά παρακινούσαν συζητήσεις για φιλοσοφικά θέματα. Ο στόχος, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ήταν τα παιδιά να μάθουν να διατυπώνουν ερωτήσεις, να αναπτύσσουν επιχειρήματα και να επιδίδονται σε εποικοδομητικές συζητήσεις.

www.pathfinder.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι οι άνθρωποι που στολίζουν για τα Χριστούγεννα πιο ευτυχισμένοι;
WISDOM OF HAPPINESS fb cover 851x360 px2 (1)
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
EULEXIA: The Gift of Reading για την αποκατάσταση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών 

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση