Το πιο… πολύχρωμο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας!

Η Καθαρά Δευτέρα έφτασε και τα διάφορα έθιμα ανά την Ελλάδα, έχουν την τιμητική τους. Ένα από αυτά είναι και το “Αλευρομουτζούρωμα”, ένα έθιμο γεμάτο χρώμα και διασκέδαση που αξίζει να αναδειχτεί. Το παρακάτω κείμενο του καλού μου φίλου Γιώργου Πλάκου, πλαισιώνει άριστα μερικές από τις πιο ενδεικτικές φωτογραφίες που έχω τραβήξει βρισκόμενος στο Γαλαξίδι για το τριήμερο.

Σε μια από τι πιο γνωστές, όμορφες και κυρίως γραφικές πόλεις της Ελλάδας, διοργανώνεται κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρά Δευτέρας, το γνωστό έθιμο με το αλευρομουτζούρεμα. Ο διατηρητέος οικισμός με τα παλιά ψηλοτάβανα σπίτια, το Ναυτικό Μουσείο και η εκκλησία, μαρτυρούν τον αρχοντικό χαρακτήρα της τότε ναυτικής πολιτείας. Το έθιμο αυτό κρατεί για αιώνες στο χωριό του Νομού Φωκίδας, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι ναυτικοί αποχαιρετούσαν τις οικογένειες τους.

Σήμερα ο πόλεμος αυτός με το αλεύρι ξεκινάει με τη διανομή του από τον Δήμο, όπου παρέχεται δωρεάν σε όλους, σε συγκεκριμένο σημείο που ορίζεται από την προηγούμενη μέρα. Έτσι ξεκινά η αλλεπάλληλη μάχη από τα στενά του Γαλαξιδίου, όπου πολλές φορές μαζί με την πρόσμιξη χρώματος κόκκινου, μπλε, πορτοκαλί (συνήθεια που υιοθετήθηκε αργότερα από τους νέους) αλευρώνουν και χρωματίζουν παράλληλα, ολάκερο το χωριό και τους περαστικούς που θα συναντήσουν.

Στόχος τους να φτάσουν στο τέρμα, δηλαδή κάτω στο λιμάνι, όπου και ολοκληρώνεται η “αλευροχυσία”. Χοροί, μουσική και πολύ καλή διάθεση είναι αυτό που θα συναντήσει κανείς παντού, εάν παρεβρεθεί την ημέρα εκείνη. Προσοχή, εάν θέλετε να παρακολουθήσετε απλά το έθιμο, συστήνεται η απέναντι πλευρά της προβλήτας του λιμανιού (ΠΕΡΑ ΠΑΝΤΑ), όπου και θα απολαύσετε το έθιμο, σίγουρα λιγότερο λερωμένοι.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, λερωμένος, όπως ορίζει το έθιμο, βρίσκεται ο φωτογράφος Άγγελος Μητρόπουλος, όπου και αποθανατίζει από κοντά αυτόν τον χρωματιστό σαν καμβά πόλεμο.

-Sponsored Ad-

Συγγραφέας Άγγελος Μητρόπουλος

Σπουδάζω στο Τ.Ε.Ι Αθήνας στο τμήμα φωτογραφίας και οπτικοακουστικών τεχνών. Λατρεύω τη ζωγραφική (όταν δεν ζωγραφίζω εγώ), τη μουσική (όταν δεν τραγουδάω εγώ) και τη φωτογραφία (όταν την τραβάω εγώ)!

Δείτε όλα τα άρθρα
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε