Πεποιθήσεις – Καλούπια

Δεν είναι κατάλληλο για εμάς να ζήσουμε μια ζωή που εμποδίζεται από περιορισμούς ή αρνητικές πεποιθήσεις.

Πεποιθήσεις - Καλούπια

Πεποιθήσεις – Καλούπια

Γράφει η Βασίλεια Παστελλά

Advertisment

Από τα παιδικά μας χρόνια μεγαλώνουμε με κάποιες αρχές και αντιλήψεις τις οποίες φροντίζει η οικογένεια, το σχολείο, η κοινωνία και άλλοι φορείς να μας ριζώνουν καλά στο κεφάλι. Μερικές από αυτές θεωρούνται ωφέλιμες αρχές για την επιτυχή εξέλιξη του ανθρώπου και κάποιες άλλες θεωρούνται καταστροφικές. Τα πιστεύω μας είναι οι πεποιθήσεις μας, είναι η σταθερή γνώμη, η άποψη, η βεβαιότητα ότι αυτό που θεωρούμε σωστό ισχύει στην πραγματικότητα.

Οι πεποιθήσεις μας διαμορφώνονται από τα συμπεράσματά μας για τον κόσμο γύρω μας, από τις εμπειρίες που έχουμε και είχαμε στην ζωή και από το ό,τι διδαχτήκαμε από το περιβάλλον που ζούμε και ερχόμαστε σε επαφή. Μπορεί κανείς να πει ότι οι πεποιθήσεις μας είναι οι βάσεις για την ζωή μας, είναι τα θεμέλια της ευτυχίας και της δυστυχίας μας. Ίσως να πρέπει να στραφούμε στον εαυτό μας και ψάχνοντας ειλικρινής απαντήσεις να τον ρωτήσουμε: “Μήπως ευθύνεσαι εσύ για τις αρνητικές καταστάσεις που βιώνεις, λόγο του ότι έχεις επιλέξει μια ζωή με αρνητικές πεποιθήσεις“;

Η ευγνωμοσύνη βρίσκεται παντού!

Advertisment

Οι γυναίκες έχουν υιοθετήσει και ζήσει για αιώνες με αρνητικές πεποιθήσεις, περισσότερο από τους άντρες. Γενιές και γενιές κρύβουν πίσω τους μιμίδια είτε για την φύση του γυναικείου σώματος είτε για την θέση της γυναίκας στην κοινωνία, την πολιτική ζωή, είτε για τις ικανότητές της. Για χρόνια υπήρξε η αντίληψη ότι η γυναίκα δεν ανήκει στην ίδια ανώτερη μοίρα που ανήκει ο άντρας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Το γυναικείο σώμα όπως και οι λειτουργίες του αντιμετωπίζονται με διακρίσεις πρώτα απ΄ όλα από την ίδια την εκκλησία. Ένα τρανό παράδειγμα είναι όταν μια γυναίκα είναι στον κύκλο της δεν μπορεί να επισκεφτεί την εκκλησία γιατί θεωρείται “λερωμένη”. Στην πραγματικότητα, το γυναικείο σώμα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τους θεσμούς μιας και αντανακλά τη φύση, τη γη, τη ζωή, αφού αναπαράγει ζωή.

Γενικότερα, η επικρατούσα άποψη, τις πλείστες φορές αποτελεί κατά συρροή μιμίδια που μαθαίνουμε να ζούμε με αυτά. Οι προπαππούδες έχουν μεγαλώσει τους παππούδες μας με αυτά, οι παππούδες τους γονείς μας, οι γονείς μας εμάς και συνεχίζουν κάπως έτσι να εξαπλώνονται από γενιά σε γενιά και μερικά από αυτά τα αρνητικά μιμίδια, συνεχίζουν να μολύνουν τις νεότερες γενιές. Τα κοινωνικά πρότυπα υποδεικνύουν στους ανθρώπους πώς είναι κατάλληλο να συμπεριφέρονται, να μην διαφέρουν από κανέναν και να είναι καλουπωμένοι. Έτσι, αρκετές φορές μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράματα που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και άλλες φορές από φόβο και μόνο είμαστε υπάκουοι σε νόμους, θεσμούς και θρησκείες.

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/pepithiseis-kaloupia/

Από την άλλη μεριά, βρίσκεται η εσωτερική μας καθοδήγηση, ο εσωτερικός μας κόσμος που τον συναντάμε αφού σιωπήσουμε το μυαλό και ακούσουμε την φωνή του ενστίκτου που βγαίνει από μέσα μας και έρχεται αντιμέτωπη με τις καλά ριζωμένες πεποιθήσεις μας. Η πίστη στον εαυτό μας και στην εσωτερική μας καθοδήγηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επιλογή που πάντα έχουμε για να δούμε την αλήθεια μας. Πάντα έχουμε επιλογές, μπορούμε να επιλέξουμε αν κάτι μας εξυπηρετεί και θέλουμε να το ακολουθούμε και να το πιστεύουμε και πότε όχι! Μπορούμε εμείς οι ίδιοι να επιλέξουμε την αλήθεια και την πραγματικότητα μας.

Δεν είναι κατάλληλο για εμάς να ζήσουμε μια ζωή που εμποδίζεται από περιορισμούς ή αρνητικές πεποιθήσεις, μπορούμε να την αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή, εμείς οι ίδιοι, μιας και εμείς είμαστε ο άνθρωπος που περιμένουμε να έρθει για να μας σπρώξει στην όμορφη ζωή που πάντα ποθούσαμε να ζήσουμε!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ντροπή «στοιχειώνει» τους εργαζόμενους γονείς που δίνουν μάχη να τα προλάβουν όλα
Συνείδηση: Η απώλεια της αλήθειας
Νέα μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει πώς ο εγκέφαλος επιτυγχάνει μια δημιουργική κατάσταση ροής
Τι συμβαίνει στην καρδιά και στο σώμα μας όταν νιώθουμε ευγνωμοσύνη;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση