,

Η Κλίμακα διαχείρισης της κακής διάθεσης

Η Κλίμακα διαχείρισης της κακής διάθεσης Όλοι έχουμε μέρες στις οποίες αισθανόμαστε περισσότερο ευάλωτοι ή στρεσαρισμένοι. Είναι απλά μέρος της ζωής. Αφού αυτές οι

Η Κλίμακα διαχείρισης της κακής διάθεσης

Όλοι έχουμε μέρες στις οποίες αισθανόμαστε περισσότερο ευάλωτοι ή στρεσαρισμένοι. Είναι απλά μέρος της ζωής. Αφού αυτές οι δύσκολες μέρες είναι αναπόφευκτες, είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε ικανοί να τις ξεπερνούμε και να πηγαίνουμε μπροστά. Οι Salvatore Catanzaro και Jack Mearns ανέπτυξαν αυτό το τεστ για να μάθουν περισσότερα για τους ανθρώπους που μπορούν με ευκολία να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν δύσκολες περιόδους στη ζωή τους που συνοδεύονται από κακή διάθεση.

Advertisment

Η ικανότητα διαχείρισης της διάθεσης, φαίνεται ότι ξεκινά νωρίς στη ζωή. Τα παιδιά, από την ηλικία των έξι ετών ακόμα αρχίζουν να παρουσιάζουν διαφορές στον τρόπο αντιμετώπισης της διάθεσής τους. Κάποια παιδιά φαίνεται να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι πρέπει να κάνουν ούτως ώστε να ξεπεράσουν συναισθήματα όπως ο φόβος, η θλίψη ή ο θυμός, την ίδια ώρα που άλλα νιώθουν αβοήθητα όταν έρχονται αντιμέτωπα με αυτές τις καταστάσεις. Στην απέναντι πλευρά του κύκλου της ζωής, ο Catanzaro βρήκε ότι οι ώριμες γυναίκες που διαχειρίζονταν ικανοποιητικά το στρες της φροντίδας κάποιου ατόμου με Αλτσχάιμερ, πετύχαιναν αρκετά υψηλό σκορ σε αυτό το τεστ.

Ο Catanzaro, o Mearns και πλήθος άλλων ερευνητών έχουν συγκεντρώσει εντυπωσιακές αποδείξεις ότι οι άνθρωποι πετυχαίνουν υψηλό σκορ σε αυτό το τόσο απλό τεστ, έχουν πολύ καλύτερη ικανότητα διαχείρισης του στρες.

Οι Catanzaro και Mearns έχουν διεξαγάγει έναν αριθμό μελετών για να κατανοήσουν καλύτερα τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που είναι αποτελεσματικοί στη διαχείριση της κακής τους διάθεσης και εκείνων που δεν είναι. Έχουν καταφέρει να αποκλείσουν πολλές πιθανές εξηγήσεις. Για παράδειγμα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά στην προσωπικότητά ή το ταμπεραμέντο των δύο ομάδων. Επίσης, η ομάδα με το υψηλότερο σκορ δεν φάνηκε να έχει βιώσει λιγότερα στρεσογόνα γεγονότα από την άλλη.

Advertisment

Η κρίσιμη διαφορά είναι ότι η ομάδα με το υψηλό σκορ είχε την πεποίθηση ότι ήταν ικανή να επηρεάσει τη διάθεσή της ενώ η άλλη ομάδα ένιωθε αβοήθητη και αδύναμη. Έτσι, δεν έχει κανένα νόημα να δώσει κανείς συμβουλές στους ανθρώπους της δεύτερης ομάδας γιατί πολύ απλά εάν δεν πειστούν ότι έχουν δύναμη πάνω στη διάθεσή τους, δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα γι αυτό.

Έτσι, οι ερευνητές, δεν πρότειναν μια μεθοδολογία αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης παρά απευθύνθηκαν στους θεραπευτές για να τους τονίσουν ότι αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να προσπαθήσουν να πείσουν τους πελάτες τους ότι έχουν δύναμη πάνω στη διάθεσή τους. Εάν συνέβαινε αυτό, τα υπόλοιπα ήταν πολύ πιο εύκολα.

Προσπαθήστε να απαντήσετε στο παρακάτω τεστ όσο πιο ειλικρινά μπορείτε. Φανταστείτε ότι στο μέλλον έρχεστε αντιμέτωποι με μια πολύ κακή διάθεση. Απαντήστε στις ερωτήσεις σύμφωνα με αυτά που πιστεύετε ότι θα ίσχυαν για εσάς

ΠΡΟΣΟXH: Το ζητούμενο του τεστ δεν είναι να διερευνήσει τι πράγματι θα συνέβαινε αλλά ποιες είναι οι πεποιθήσεις σας για την κακή διάθεση. Άρα, απαντήστε με βάση τα πιστεύω σας και όχι κατ’ ανάγκη με αυτό που πραγματικά θα κάνατε.

[viralQuiz id=155]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση