,

Τι είναι η περιτονία και ποια η σχέση της με το Bowtech;

Τι είναι η περιτονία Πολύ απλά, περιτονία είναι ο συνδετικός ιστός. Περιτονία είναι ένα λεπτό ύφασμα από μαλακό συνδετικό ιστό που σχηματίζει ένα δίκτυο

Τι είναι η περιτονία και ποια η σχέση της με το Bowtech;

Τι είναι η περιτονία

Πολύ απλά, περιτονία είναι ο συνδετικός ιστός.
Περιτονία είναι ένα λεπτό ύφασμα από μαλακό συνδετικό ιστό που σχηματίζει ένα δίκτυο σε όλο το σώμα. Κατοικεί κάτω από το δέρμα μας. Σχηματίζει μια θήκη γύρω από τους μυς, καθώς και ομάδες των μυών. Περιτυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα. Περιβάλλει τον εγκέφαλο, την σπονδυλική στήλη και τα περιφερικά νεύρα.
Είναι ένα πλαίσιο που προστατεύει τους μυς και τα όργανα. Είναι ένα πλαίσιο που παρέχει στον οργανισμό τόσο τη σταθερότητα όσο και την κίνηση.
Είναι η κόλλα που μας κρατάει.

Από τι είναι κατασκευασμένη η περιτονία;

Η περιτονία είναι ένα τρισδιάστατο ύφασμα από ίνες και τζελ που αποτελείται από τρία κύρια μέρη – το κολλαγόνο, την ελαστίνη και μια ουσία, το μεσοκυττάριο υγρό.
Το πιο κυρίαρχο υλικό είναι το κολλαγόνο. Οι ίνες κολλαγόνου είναι ισχυρές και σχηματίζουν σφιχτά υφασμένες δέσμες που δημιουργούν ένα ινώδη ιστό.
Η ελαστίνη είναι ένας τύπος ίνας που είναι σε θέση να διαταθεί και να επανέλθει. Αυτή παρέχει ένα μεγάλο μέρος της ελαστικότητας σε κάποια σημεία της περιτονίας, ειδικά σε περιοχές όπως το δέρμα, το αυτί και σε μερικούς συνδέσμους.
Επίσης σημείο-κλειδί σε αυτό το σύστημα είναι ένα υδαρές τζελ που αναφέρεται ως μεσοκυττάριο υγρό. Το υλικό αυτό παρέχει λίπανση στις ίνες του κολλαγόνου, καθώς και απορρόφηση των κραδασμών (όπως το αρθρικό υγρό στις αρθρώσεις). Περιέχει γλυκοαμινογλυκάνες, οι οποίες περιλαμβάνουν μια ουσία μπορεί να έχετε ακούσει από διαφημίσεις προιόντωνπεριποίησης της επιδερμίδας – το υαλουρονικό οξύ.
Μαζί σχηματίζουν ένα δίκτυο που είναι ισχυρό και ευέλικτο.

Advertisment

Η περιτονία έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως ένα αδρανές υλικό. Αλλά έκτοτε έχουμε μάθει ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή επικάλυψη των μυών και των οργάνων. Έχει βρεθεί ότι περιέχει αιμοφόρα αγγεία και αισθητήρια νεύρα υποδοχείς. Αυτοί οι υποδοχείς αποκρίνονται σε χειρονακτική πίεση, και με απαλή διέγερση μέσω κινήσεων Bowen συνδέουν ολόκληρο το σώμα με το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Διαβάστε αναλυτικά

Bowtech – Τεχνική Bowen: Τι είναι, πως λειτουργεί, τι θεραπεύει;

Advertisment

Η περιτονία επηρεάζει το πώς κινείται το σώμα μας

Όταν η περιτονία είναι υγιής και ενυδατωμένη, είναι μαλακή και εύκαμπτη. Είναι σε θέση να κινείται και να γλιστρά χωρίς περιορισμούς και έχει τη δυνατότητα να τεντώνεται.
Η υγιής περιτονία βοηθά να διατηρηθεί η καλή στάση του σώματος. Η περιτονία μέσα στο σώμα βρίσκεται σε εφελκυστική ισορροπία, εξασφαλίζοντας να είναι τα πάντα όπου πρέπει να είναι. Το σώμα είναι ευέλικτο και ικανό να κινηθεί καλά όταν οι μυς είναι σε θέση να γλιστρούν εύκολα ο ένας πάνω από τον άλλο.
Ωστόσο, η περιτονία μπορεί να αλλάξει όταν το σώμα βιώνει βλάβη ή τραυματισμό κάποιου είδους. Η βλάβη αυτή μπορεί να είναι μια σωματική βλάβη, χειρουργική επέμβαση ή φλεγμονή. Όμως μπορεί επίσης να αλλάξει με την έλλειψη δραστηριότητας, ή μια συσσωρευτική επίδραση μιας κακής στάσης του σώματος.
Το μεσοκυττάριο υγρό στην περιτονία είναι κάτι που αλλάζει συνεχώς με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σώματος. Το «χρησιμοποίησε το ή θα το χάσεις» είναι ο κατάλληλος όρος για την περίπτωση, καθώς το μεσοκυττάριο υγρό τείνει να αφυδατώνεται και να πυκνώνει ως αντίδραση σε ένα τραύμα ή στην αδράνεια μιας περιοχής.
Καθώς αυτή η ουσία πυκνώνει, η τριβή μεταξύ των μυών αυξάνεται – αυτοί οι μυς δεν μπορούν γλιστρούν ο ένας πάνω από τον άλλο εύκολα. Η περιοχή μετατρέπεται σε πηγή εσωτερικής έντασης, με τους μύες να απαιτούν περισσότερη προσπάθεια για να ξεπεραστεί η τριβή. Το σώμα γίνεται δύσκαμπτο και έχει πρόβλημα να κινηθεί με ευκολία.
Με τον καιρό αυτή η ακαμψία σε μια περιοχή θα εμποδίσει άλλες περιοχές από το να κινούνται ομαλά, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη τριβή και ένταση και σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα πάντα είναι συνδεδεμένα

Όλη αυτή η περιτονία αποτελεί ένα ύφασμα μέσα στο σώμα, σαν ένα γιγάντιο ινώδες κοστούμι, συνυφασμένη πάνω από τους μύς και τα όργανά μας.
Ας φανταστούμε την περιτονία μας σαν ένα πραγματικό κοστούμι. Ή ένα εφαρμοστό πουκάμισο.
Προσπαθήστε να σηκώσετε το χέρι σας. Πιθανώς να διαπιστώσετε ότι όλο το πουκάμισο κινείται. Το μανίκι κινείται επάνω στο χέρι. Το στρίφωμα κινείται επάνω στα πλευρά σας. Και όταν κατεβάσετε το χέρι, το πουκάμισο θα επιστρέψει στην αρχική του θέση. Η υγιής περιτονία λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Ενώ το χέρι κινείται, άλλα μέρη του σώματος κινούνται επίσης και τεντώνονται αρμονικά.
Τώρα, τι γίνεται εάν το στρίφωμα του πουκαμίσου είναι χωμένο στο παντελόνι σας και δεν μπορεί να μετακινηθεί; Μπορεί το χέρι σας να κινηθεί ελεύθερα; Είναι σε θέση να σηκωθεί εύκολα; Ή το ύφασμα κάτω εμποδίζει την πλήρη κίνηση;
Η περιτονία κινείται και αντιδρά με παρόμοιο τρόπο. Όταν είναι σε θέση να κινείται ελεύθερα, ολόκληρο το σώμα μπορεί να κινηθεί. Όταν η περιτονία είναι περιορισμένη κάπου, ο αντίκτυπος μπορεί να γίνει αισθητός σε κάποιο εντελώς διαφορετικό σημείο.
Έτσι, αν εφαρμόσουμε το παράδειγμα με το πουκάμισο και το χέρι παράδειγμα στην πραγματική ζωή … συχνά όταν ο βραχίονας δεν κινείται ελεύθερα, ο ώμος κατηγορείται ως υπαίτιος. Ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στον ώμο, και έτσι σε κείνο το σημείο αναμένεται να εστιαστεί η επικείμενη θεραπεία.
Τι γίνεται όμως αν το πρόβλημα δεν προέρχεται στην πραγματικότητα από τον ώμο, αλλά από το ισχίο; Θα βοηθήσει στο πρόβλημα η θεραπεία του ώμου; Ή θα μπορούσε η θεραπεία της περιοχής του ισχίου να αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα;
Είναι προτιμότερο να αντιμετωπίσουμε την αιτία του προβλήματος ή το αποτέλεσμα (δηλαδή το σύμπτωμα);

Η περιτονία του σώματος και η θεραπεία Bowen

Οι κινήσεις Bowen είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το σώμα μέσω της περιτονίας.
Οι περισσότεροι που κάνουν θεραπεία Bowen συνειδητοποιούν ότι οι αισθήσεις συχνά γίνονται αντιληπτές σε ένα πολύ διαφορετικό μέρος του σώματος από εκείνο στο οποίο έγινε η κίνηση. Και αυτό είναι συχνά μια ένδειξη για το πού το σώμα αισθάνεται περιορισμένο.

Μέσα από το έργο που τεκμηριώνεται στο βιβλίο Anatomy Trains, αναγνωρίζονται γνωστά μοτίβα και σχέδια της περιτονίας. Τραύματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να οδηγήσουν σε γραμμές έλξης, και στη συνέχεια συμπτώματα που εμφανίζονται κάπου αλλού. Αυτό μπορεί να εξηγήσει πώς κάποιος έχει πόνο στο γόνατο, μήνες μετά από αθεράπευτο χτύπημα στο λαιμό. Αυτό μπορεί να εξηγήσει πώς κάποιος έχει αναπτύξει καμπούρα χρόνια μετά από χειρουργική επέμβαση κάλλου.

Αυτές οι γραμμές περιτονίας χρησιμοποιούνται από πολλούς θεραπευτές Bowen για να συνδέσουν την περιοχή όπου ο ασθενής γνωρίζει ότι έχει ένα πρόβλημα, με άλλες περιοχές που ο θεραπευτής βλέπει ή αισθάνεται ότι είναι περιορισμένες. Ορισμένες από αυτές τις ενδιαφέρουσες επιπτώσεις των θεραπειών Bowen, όπου κινήσεις προκαλούν επιπτώσεις σε άλλα σημεία του σώματος, αποκτούν νόημα μέσα από την κατανόηση αυτών των διασυνδέσεων.
Οι γραμμές που διατρέχουν το σώμα μπορούν να εξηγήσουν πώς η θεραπεία που γίνεται σε μια ωμοπλάτη επιτρέπει την απελευθέρωση ενός μπλοκαρίσματος στους οπίσθιους μηριαίους. Μπορούν να εξηγήσουν πώς η θεραπεία που εστιάζει στην επανεξισορρόπηση της λεκάνης επιτρέπει σε ένα ώμο να επιστρέψει στη σωστή θέση με βελτιωμένο εύρος κίνησης. Μπορούν να εξηγήσουν πώς η δουλειά που κάνει ο θεραπευτής στη γνάθο μπορεί να βοηθήσει την επιστροφή του σώματος σε όρθια θέση.

Η περιτονία είναι θαυμάσια όταν το σώμα κινείται ελεύθερα. Αλλά όταν αισθάνεται περιορισμούς, η θεραπεία στην περιοχή του πόνου δεν μπορεί να είναι η λύση – το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται αλλού.
Είναι όλα συνδεδεμένα.

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου: Βερόνικα Μαρτζέλη
Σωματείο Bowtech Ελλάδας
Πηγή : https://simplybowentherapy.com.au/fascia/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι 4 νέες εξετάσεις που θα αλλάξουν το μέλλον της υγείας
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Έτοιμο το Google Earth της ανθρώπινης καρδιάς που εντοπίζει την πρώτη αιτία θανάτου (βίντεο)
Μαστογραφία: Πότε πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση