,

10 συμπεριφορές που χτίζουν την εμπιστοσύνη μέσα σε μια σχέση

Οι καλές σχέσεις χτίζονται πάνω στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στον σεβασμό. Ανάλογα το άτομο και την κατάσταση βέβαια, η λέξη εμπιστοσύνη μπορεί να λάβει

10 συμπεριφορές που χτίζουν την εμπιστοσύνη μέσα σε μια σχέση

Οι καλές σχέσεις χτίζονται πάνω στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στον σεβασμό. Ανάλογα το άτομο και την κατάσταση βέβαια, η λέξη εμπιστοσύνη μπορεί να λάβει διάφορα νοήματα.

Για παράδειγμα, ένα άτομο με καλή καρδιά, που ποτέ δεν έχει βιώσει την προδοσία, είναι πιθανότερο να εμπιστευτεί κάποιον απ’ ότι κάποιος που προέρχεται από μια κακοποιητική σχέση. Ανάλογα με τις συνθήκες, σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, η εμπιστοσύνη συχνά αποδεικνύεται δυσκολότερο να κερδηθεί απ’ ότι σε μια διαπροσωπική σχέση.

Advertisment

Η Nan S Russell, συμπεριφοριστική ψυχολόγος, συνοψίζει τη σημασία της λέξης «εμπιστοσύνη»: «Οι άνθρωποι εννοούν διαφορετικά πράγματα, όταν χρησιμοποιούν τη λέξη εμπιστοσύνη. Ρωτήστε πέντε φίλους και θα πάρετε πέντε διαφορετικούς ορισμούς. Υπάρχουν διάφορα είδη εμπιστοσύνης- εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας, αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στη σχέση, αυθεντική, οργανωτική, εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, στην ηγεσία και στις συνθήκες, για να αναφέρουμε απλά μερικές».

Ωστόσο, αν και η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι ρευστή έννοια εξ ορισμού, υπάρχει μια σχεδόν απόλυτη αλήθεια: συγκεκριμένες συμπεριφορές χτίζουν γρηγορότερα την εμπιστοσύνη, σε σύγκριση με άλλες. Ποιες είναι αυτές;

Οι συμπεριφορές που οικοδομούν τις σχέσεις εμπιστοσύνης

1. Η παραδοχή των λαθών

Λάθη όλοι κάνουμε, αλλά δεν τα παραδέχονται όλοι. Αλλά αν στόχος σας είναι η εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης, η παραδοχή ενός λάθους είναι απαραίτητη και όχι απλά επιλογή. Η κάλυψη είναι χειρότερη από το ίδιο το έγκλημα. Και είναι κάτι που σίγουρα θα πρέπει να αποφεύγεται, αν θέλουμε να κάνουμε τους άλλους να μας εμπιστευθούν.

Advertisment

2. Η ακεραιότητα

Κάντε αυτό που είπατε ότι θα κάνετε. Η σύμφωνη, αξιόπιστη και φερέγγυα συμπεριφορά είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους απόκτησης εμπιστοσύνης. Αν υποσχεθήκατε κάτι, κρατήστε το λόγο σας και ακολουθήστε τον όσο μπορείτε και έχετε τη δυνατότητα. Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε, αλλά πολλές φορές τα πράγματα δυσκολεύουν και δεν τα καταφέρνουμε. Ελαχιστοποιήστε τα λάθη σας και σύντομα θα χτίσετε την εμπιστοσύνη που θέλετε.

3. Δούναι και λαβείν

Η αφοσίωση και η εμπιστοσύνη αποτελούν μια αμοιβαία πράξη. Χρειάζονται και τα δύο μέρη να συμβάλλουν σε αυτό. Αν ο ένας είναι ειλικρινής, τότε χρειάζεται να είναι και ο άλλος, για να μπείτε στον κύκλο της εμπιστοσύνης. Δεν θα είναι πάντα ευχάριστο, αλλά σίγουρα θα ωφελήσει τη σχέση σας μακροχρόνια.

4. Παρόντες χωρίς κριτική διάθεση

Η ενσυνειδητότητα είναι παρατήρηση χωρίς κριτική διάθεση. Ενδεικτικά, σκεφτείτε τους ανθρώπους στη ζωή σας που θεωρείτε ότι είναι οι πιο έμπιστοι. Το πιο πιθανό είναι ότι θα νιώθετε επίσης πως είναι πρόθυμοι να σας ακούσουν, ασχέτως της κατάστασης σας. Η ενεργή, ενσυνείδητη ακρόαση είναι σπάνια αυτές τις μέρες- και κάνει αυτή την πρακτική ανεκτίμητη για την εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης.

5. Πραγματικό ενδιαφέρον

Η επίδειξη προσοχής βοηθά στη γερή οικοδόμηση των σχέσεων και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας στην ανάπτυξη και διατήρηση της καλής οικειότητας. Δείξτε ενδιαφέρον για τον άλλο, ρωτώντας τον με περιέργεια και απορία για τη μέρα, τα σχέδια και τη ζωή του. Αν διαισθανθεί την ειλικρίνεια σας, θα κερδίσετε γρήγορα την εμπιστοσύνη του.

6. Αυτεπίγνωση

Η αυτεπίγνωση ορίζεται ως «η συνειδητή γνώση του χαρακτήρα σας, των συναισθημάτων, των κινήτρων και των επιθυμιών». Η ψυχολόγος Nan S. Russell θεωρεί ότι είναι «το χαμένο συστατικό» στη διαδικασία οικοδόμησης της εμπιστοσύνης. «Πολλοί συχνά οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τα μηνύματα που οι πράξεις τους στέλνουν», αναφέρει η Russell, «Δεν μπορούμε να προσαρμόζουμε τις πράξεις μας για να επικοινωνήσουμε αυτό που θέλουμε χωρίς να έχουμε αυτεπίγνωση» και δεν μπορούμε να εγκαθιδρύσουμε την εμπιστοσύνη, όταν τα σήματα που στέλνουμε είναι λανθασμένα.

7. Καλή διαχείριση του χρόνου

Η χρόνια κακή διαχείριση του χρόνου πρέπει να θεωρείται αδικαιολόγητη. Δείχνει επίσης και ασέβεια προς τους τυχόν εμπλεκόμενους. Το θέμα είναι ότι αν δεν είστε εσείς υπεύθυνοι για τις πράξεις και τη ζωή σας, τότε κάποιος άλλος θα πάρει την ευκαιρία να το κάνει για εσάς. Στο μεταξύ, θα δημιουργήσετε αμφιβολίες στους άλλους και μπορεί να αρχίζουν να αμφισβητούν ό,τι λέτε ή κάνετε- ασχέτως της καλής σας πρόθεσης.

8. Ανοιχτή επικοινωνία

Ορισμένες φορές το να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς μπορεί να είναι λίγο άβολο, όπως προείπαμε. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους αποφεύγουν τη σύγκρουση, κάτι που πολλοί άνθρωποι κάνουν και πραγματικά δεν πειράζει. Η ανοιχτή επικοινωνία όμως είναι ευκολότερη, όταν θέλετε να προσδιορίσετε τις προθέσεις σας στους άλλους, να πράξετε ευγενικά και να ακούσετε με προθυμία. Η αποτελεσματική επικοινωνία ίσως είναι η πιο σημαντική έκφανση της διαδικασίας εγκαθίδρυσης εμπιστοσύνης.

9. Άμεση επίλυση των συγκρούσεων

Η σύγκρουση, σε κάθε μορφή, είναι σίγουρα αντιπαραγωγική ως προς την εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνθλίψετε πραγματικά κάθε σύγκρουση που κάνει την εμφάνισή της σύντομα και αποτελεσματικά. Δηλαδή δεν χρειάζεται να απαντάτε σε κάθε πρόκληση με την ίδια πρόθεση. Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που κάποιος θα θυμώσει μαζί σας- είτε είναι στο δρόμο, είτε στη δουλειά- χαμογελάστε ευγενικά και γνέψτε καταφατικά. Θα εκπλαγείτε από κάποιες από τις αντιδράσεις που θα πάρετε (οι περισσότερες θετικές)!

10. Υποδειγματική συμπεριφορά

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δημιουργήσετε μια κουλτούρα εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση από την υποδειγματική συμπεριφορά. Εδώ επαναφέρουμε ξανά τον «Κύκλος της εμπιστοσύνης». Θέτοντας το απλά, αν παίρνετε πάντα τη συνειδητή απόφαση να λέτε την αλήθεια, να είστε ειλικρινείς, υπεύθυνοι, να απέχετε από το κουτσομπολιό κλπ., θα επικοινωνήσετε στους άλλους ότι μπορούν να σας εμπιστευθούν. Σε αντάλλαγμα, θα δείτε ότι και για εσάς θα είναι ευκολότερο να τους εμπιστευθείτε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση