Το γεγονός ότι βγάζετε πολλές selfies, δεν σας κάνει αυτόματα εγωμανή- η εγωμανία είναι μια ψυχολογική διαταραχή που μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα άτομα στον κόσμο. Η εγωμανία συνδέεται επίσης στενά με μια άλλη διαταραχή της προσωπικότητας που έχουμε συζητήσει στο παρελθόν: την Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες σημαντικές διαφορές ανάμεσα στον εγωκεντρισμό (ή αλλιώς εγωμανία), στον ναρκισσισμό και σε άλλες συμπτωματολογίες. Και αυτό είναι σημαντικό να το αναφέρουμε, διότι οι λάθος «ετικέτες» μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε κάποια άτομα, ειδικά σε εκείνα που ήδη υποφέρουν ψυχολογικά.
Για παράδειγμα, ένα άτομο που αντιμετωπίζει μείζονα κατάθλιψη μπορεί να στρέφεται πολύ στον εαυτό του, αλλά αυτή η συμπεριφορά βασίζεται σε μια διαφορετική νευροβιολογική αιτία (δεν μπορεί να ξεφύγει από τις άσχημες σκέψεις για τον εαυτό και τη ζωή του και ίσως ο τρόπος που αναφέρεται στον εαυτό του να αποτελεί μια απεγνωσμένη έκκληση για βοήθεια). Η κατάθλιψη σε κάθε μορφή πάντως αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται θεραπεία.
Advertisment
Η εγωμανία από την άλλη πλευρά, συχνά εμπεριέχει έναν απροκάλυπτο, εμφανή εγωκεντρισμό· η ναρκισσιστική διαταραχή συχνά ταιριάζει σε αυτή την περιγραφή επίσης. Επιπλέον, ένα τέτοιο άτομο σπάνια αναζητά κάποια βοήθεια.
10 συχνές συμπεριφορές ενός εγωμανούς ατόμου
1. Ακραίος εγωκεντρισμός
Αναμενόμενο χαρακτηριστικό τους αυτό, οι εγωμανείς έχουν στραμμένη την προσοχή τους σχεδόν εξ ολοκλήρου στον εαυτό τους. Δεν νοιάζονται για τις ανάγκες ή τις επιθυμίες των άλλων- η ιδέα αυτή μπορεί να μην τους περνά καν από το νου. Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε «εγωιστές» ως ένα βαθμό, ως προς το ότι πρώτα νοιαζόμαστε για τον εαυτό και την επιβίωση μας, αλλά αυτός είναι βέβαια ένας φυσικός τρόπος σκέψης. Η ανικανότητα φροντίδας του εαυτού μας- ή έστω η ικανοποίηση των βασικών μας αναγκών- θα μας δυσκόλευε τρομερά να βοηθήσουμε οποιονδήποτε άλλο. Οι εγωιστές όμως δεν έχουν καμία επιθυμία ή πρόθεση να βοηθήσουν τους άλλους, ασχέτως των συνθηκών.
2. Έντονη τάση βιαιότητας
Τα ιστορικά βιβλία βρίθουν μεγαλομανών εγωιστών που επέδειξαν ακραία βιαιότητα: ο Χίτλερ, ο Στάλιν, ο Χουσεΐν και άλλοι. Είναι σχεδόν δεδομένο ότι όσοι φτάνουν σε ακραία επίπεδα απανθρωπιάς είναι εγωμανείς. Ως εκ τούτου, οι εγωμανείς δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη και την κοινωνική ευημερία των άλλων. Γι’ αυτό, είναι κοινό στοιχείο η επίδειξη παράλογης κακίας.
Advertisment
3. Αφελής αυτοπεποίθηση
Ο Κάρολος Δαρβίνος, θεμελιωτής της εξελικτικής θεωρίας, κάποτε έγραψε: «Η αμάθεια συχνά γεννά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση απ’ ότι η γνώση». Η αυτοπεποίθηση αποτελεί ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό· ωστόσο, αυτό ισχύει αν έχει κερδηθεί και όχι αν προέρχεται από κάποια διαστρεβλωμένη αίσθηση ανωτερότητας, κάτι που συμβαίνει κυρίως στους εγωμανείς.
4. Έλλειψη ενσυναίσθησης
Όπως προαναφέρθηκε, οι εγωμανείς δεν είναι γνωστοί για το (συναισθηματικό) ενδιαφέρον τους για τους άλλους. Με τον ίδιο τρόπο, δεν συγχρονίζουν τις δικές τους απόψεις και σκέψεις με των άλλων ανθρώπων, ούτε και μπαίνουν στη θέση του άλλου. Ένας εγωμανής θα φανερώσει την απουσία ενσυναίσθησης πάνω στη συζήτηση· θα διακόψει μια συζήτηση αμέσως μόλις υπάρξει αντίσταση και διαφωνία.
5. Αίσθηση ανωτερότητας
Η αίσθηση ανωτερότητας ενός εγωμανούς συμπίπτει με εκείνη ενός ναρκισσιστή. Οι εγωμανείς ναρκισσιστές παραπλανητικά πιστεύουν ότι οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους απαιτούν ειδική μεταχείριση. Έτσι, μια διαφορετική αντίδραση ή και καθόλου αντίδραση από την άλλη πλευρά θα φέρει σίγουρα οργή και περιφρόνηση.
6. Έλλειψη ωριμότητας
Ο Σίγκμουντ Φρόυντ, όπως και η πλειοψηφία των ψυχολόγων και ψυχιάτρων, πίστευε ότι οι άνθρωποι γεννιόμαστε μέσα σε μια κατάσταση εγωμανίας. Ένας ειδικός αναφέρει ότι «τα βρέφη είναι αρχικά απασχολημένα με το να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες και τα πολύ μικρά μωρά μπορεί να μην έχουν καν αντίληψη των άλλων (όπως στο χαρακτηριστικό της παντοδυναμίας)… τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά όμως αναπτύσσουν σταδιακά ενσυναίσθηση και ενδιαφέρον για τους άλλους». Οι εγωμανείς δεν φαίνεται να περνούν από αυτά τα στάδια ψυχολογικής ανάπτυξης, κάτι που συνδέεται άμεσα μετά με τον ανώριμο τρόπο σκέψης τους.
7. Υπολογιστικοί και ψυχροί
Οι περισσότεροι εγωμανείς κατέχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με των ατόμων που εμφανίζουν ναρκισσιστική διαταραχή. Ένα όμως συγκεκριμένο είναι αυτό που ξεχωρίζει: η σκόπιμη και υπολογισμένη χειραγώγηση. Οι εγωμανείς που ταιριάζουν σε αυτή την περιγραφή αντιλαμβάνονται τους άλλους ως απλά μέσα για τον σκοπό τους. Θα χρησιμοποιήσουν και θα εκμεταλλευτούν οτιδήποτε βρίσκεται στη διάθεση τους, ώστε να πάρουν αυτό που θεωρούν ότι τους «αξίζει» και ύστερα θα απορρίψουν εκείνο το άτομο χωρίς τύψεις.
8. Αντιπαθητική ιδιοσυγκρασία
Εξαιτίας του εγωμανούς, ανώριμου τρόπου σκέψης, αυτά τα άτομα γενικά διαθέτουν μια μη αναπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη. Η παρορμητικότητα τους, σε συνδυασμό με την περιορισμένη ικανότητα τους να διαχειρίζονται ή να προσαρμόζουν τα συναισθήματα τους, συχνά εκφράζεται μέσα από λεκτικές εκρήξεις και ξεσπάσματα. Οι εγωιστές μπορεί να γίνουν πολύ επιθετικοί, ακόμα και σωματικά.
9. Πάντα μόνοι
Οι εγωκεντρικοί έχουν τόσο υψηλό βαθμό αλαζονείας και υπεροψίας που θεωρούν ότι οι άλλοι είναι χάσιμο χρόνου. Αν κάποιος ψάξει το προφίλ του Facebook τους, πολύ πιθανό να βρει ελάχιστες (ή και καθόλου) φωτογραφίες με άλλους ανθρώπους. Στον επαγγελματικό χώρο, είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι εγωμανείς να απομακρύνονται ηθελημένα από τους συναδέλφους τους και να μην ανέχονται τις συνεργασίες.
10. Ένα πάθος για σπατάλη και υπερβολή
Δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι υποκύπτουν στην πολυτέλεια, είναι και εγωμανείς· αλλά αποτελεί ένα από τα συνήθη χαρακτηριστικά τους. Το περίεργο στοιχείο με αυτή τους την τάση για υπερβολή είναι ότι λαμβάνουν περισσότερη ικανοποίηση από την προσοχή που καταφέρνουν να τραβήξουν, παρά από την απόκτηση και κατοχή του κάθε πράγματος ή των πολλών χρημάτων.