Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία: Η σύνδεση με το τραγούδι της καρδιάς

«Το χρώμα θα σε βοηθήσει να ευθυγραμιστείς με αυτό που κάνει την καρδιά σου να τραγουδά» Πρόσφατα ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου στη ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεία,

Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία: Η σύνδεση με το τραγούδι της καρδιάς

«Το χρώμα θα σε βοηθήσει να ευθυγραμιστείς με αυτό που κάνει την καρδιά σου να τραγουδά»

Πρόσφατα ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου στη ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεία, ένα αντικείμενο, το οποίο με έχει ενθουσιάσει, καθώς ασχολούμαι με τα χρώματα από δύο χρονών και η αφήγηση των ιστοριών μέσα από τα χρώματα καθώς και η θεραπευτική τους επίδραση είναι κάτι που συνδέεται με τον βαθύτερο πυρήνα της ύπαρξής μου. Οι πρακτικές εδώ και ενάμισι χρόνο σχεδόν σε καθημερινή βάση έφεραν στην επιφάνεια ένα ολόκληρο πεδίο θαυμαστών δυνατοτήτων. Από σήμερα λοιπόν, θα μοιράζομαι μαζί σας και κάποια κείμενα σχετικά με την εμπειρία μου από το μαγικό ταξίδι των χρωμάτων.

Advertisment

Ο κόσμος γύρω μας αποτελείται από χρώματα που μιλάνε και λένε πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε. Με τα χρώματα που χρησιμοποιούμε ή δεν χρησιμοποιούμε, αφηγούμαστε ολόκληρη την ιστορία της ζωής μας, έστω κι αν δεν έχουμε επίγνωση γι΄αυτό. Γιατί το πορτοκαλί σε έναν συγκεκριμένο τόνο σου φέρνει απέχθεια και γιατί το πράσινο σε κάνει να ηρεμείς; Γιατί το ροζ το βλέπεις σαν κόκκινο και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το μπλε από το πράσινο; Γιατί το μπλε για κάποιον λειτουργεί ως παυσίπονο και σε κάποιον άλλον εντείνει την αγωνία του;

Τι ιστορίες έχουν τα χρώματα να σου πουν για το κρυμμένο δημιουργικό δυναμικό σου, για τις δυσκολίες και τα εμπόδια ως προς την υλοποίηση των ονείρων σου, για τη διαχείριση των δυσκολιών, για τον σκοπό της ζωής σου και την αποστολή σου;

Όταν αρχίσεις να εργάζεσαι με τα χρώματα, τα χρώματα έρχονται και σου μιλάνε, είναι ας πούμε οι αγγελιοφόροι, οι κομιστές μιας γνώσης που μπορεί να αφορά ιστορίες που κυοφορούνται καλά κρυμμένες πολλές γενιές πριν, ιστορίες της ψυχής που σαν νότες συνθέτουν τα μονοπάτια των τραγουδιών. Και τα μονοπάτια των τραγουδιών για την κάθε ψυχή είναι διαφορετικά, μα ταυτόχρονα συναντώνται, τέμνονται ή ενώνονται κάποιες φορές. Το κάθε χρώμα έχει μια ιδιαίτερη ιστορία να αφηγηθεί για τον καθένα από εμάς, τα χρώματα είναι προκλήσεις που κρατάνε τα κλειδιά για τη διάνοιξη κάποιων πυλών, όπου εκεί μια κρυμμένη δυνατότητα σαν σπόρος περιμένει υπομονετικά να εδηλωθεί ή ένα θραύσμα της ψυχής ετοιμάζεται να αποκαλυφθεί, να φωτιστεί και να ενωθεί με την ολότητα, απ΄όπου έχει αποχωριστεί. Σαν χρωματοθεραπευτές διευκολύνουμε και διαχειριζόμαστε τον διάλογο ανάμεσα στα χρώματα και στο άτομο.

Advertisment

Κι επειδή τα χρώματα είναι δονήσεις φωτός, κινούνται με αυτή τη συχνότητα και ταχύτητα και φέρουν θαυμαστά αποτελέσματα και επιδράσεις σχεδόν θαυματουργές στη ζωή μας. Το χρώμα έχει τη δύναμη να ενεργοποιήσει θέματα αδιευθέτητα που υπάρχουν σε διάφορους τομείς της ζωής ή εκκρεμότητες που η ψυχή φέρει στη ζωή και καλείται να διαχειριστεί εκπληρώνοντας την αποστολή της.

Αν χρειάζεσαι δουλειά για παράδειγμα, τι χρώμα θα της δώσεις; Αν χρειάζεσαι έναν σύντροφο και αισθάνεσαι την έλλειψή του, τι χρώμα θα έδινες στον σύντροφο που χρειάζεσαι και τι χρώμα θα έδινες στην απουσία του; Παραπονιέσαι ότι τα χρήματα που βγάζεις, δεν είναι ποτέ αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες σου. Τι χρώμα έχουν τα χρήματα για σένα; Τι χρώμα θα έδινες στην ύπαρξη της αφθονίας στη ζωή σου; Γιατί κάθε φορά που κάνεις μια αρχή στη ζωή, παρουσιάζονται εμπόδια που δεν σου επιτρέπουν την ολοκλήρωση των διεργασιών για την υλοποίηση του νέου στόχου σου;

Το χρώμα είναι σοφό, γνωρίζει σε βάθος και ως οδηγός μπορεί να σου δώσει απαντήσεις για τα ερωτήματά σου και ταυτόχρονα να σου προσφέρει το κλειδί για να μπορέσεις να ξεδιπλώσεις όλες τις κρυμμένες πινελιές του ψυχικού δυναμικού σου. Το χρώμα σου δίνει ένα είδος άδειας για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, για να πραγματώσεις την πληρότητά σου, για να συνδεθείς με τον εκπληρωμένο σου εαυτό. Το χρώμα σε βοηθά να γειωθείς και σου υπενθυμίζει την αποστολή σου στη ζωή.

Κάθε άτομο έχει το χρώμα του μονοπατιού της ζωής του, το χρώμα της συχνότητας της ψυχής του, το χρώμα που το βοηθά να θυμηθεί τον σκοπό της ψυχής του, μα ακόμα και προηγούμενες ζωές. Η ψυχοδυναμική με το χρώμα έχει ως στόχο να αφυπνίσουμε κάτι που βρίσκεται ήδη εκεί, να μας επαναφέρει στο σώμα μας και κάποιες φορές να μας οδηγήσει σε ημιτελείς κύκλους που καλούμαστε να κλείσουμε ή σε τραύματα λησμονημένα, να λάβουμε αποφάσεις για τη ζωή μας, μα κυρίως έχει ως στόχο να ξαναθυμηθούμε το τραγούδι της καρδιάς μας.

Και πώς συνδέεται το χρώμα με το τραγούδι της καρδιάς μας;

Στις σαμανικές παραδόσεις που παραμένουν ζωντανές σε φυλές της Ν. Αμερικής, αφού γεννηθεί το παιδί ζωγραφίζουν πάνω στο ηλιακό του πλέγμα ένα σύμβολο και ένα χρώμα και έπειτα το σκεπάζουν με ένα φύλλο. Έπειτα από πέντε ημέρες το ξεσκεπάζουν και βλέπουν πως το χρώμα και το σύμβολο δεν υπάρχουν πια. Θεωρούν ότι ο Σπόρος έχει ήδη μπει μέσα. Στην πορεία της ζωής, κάθε φορά που αναδύεται μια δυσκολία, το ξαναζωγραφίζουν πάνω του για να το καθοδηγήσει, για να το συμβουλεύσει και για να το θεραπεύσει. Στο τέλος της ζωής του καίνε το χρώμα και το σύμβολό του, κι έτσι πιστεύουν πως το επιστρέφουν στο Σύμπαν.

Το χρώμα θα σου πει ξεκάθαρα ποιο είναι το αποτύπωμα, με το οποίο έχεις έρθει ως ψυχή, την προσωπική σου σφραγίδα και θα σε βοηθήσει να ευθυγραμμιστείς με το μονοπάτι των τραγουδιών σου, με αυτό ακριβώς που θα κάνει την καρδιά σου να τραγουδά. Ο καθένας βλέπει το χρώμα μέσα από το δικό του μονοπάτι και ανάλογα με το σημείο θέασής του, βλέπει την αλήθεια. Ως ψυχοδυναμικοί χρωματοθεραπευτές γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να ξέρεις το χρώμα και να το σκέφτεσαι, από το να το νιώθεις στο σώμα σου και να μπορείς να το ακούς να σου μιλάει.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση