Από τη στιγμή που μπαίνουμε στην πρώτη μας σχολική τάξη, αναγκαζόμαστε να πορευτούμε μαζί με ανθρώπους. Πιεζόμαστε να μπούμε σε έναν κόσμο ομάδων και κοινωνικοποιήσεων. Ένας στους τέσσερις, παλεύουν να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον που δεν διάλεξαν. Δεν χρειάζεται διδακτορικό στην κοινωνιολογία για να αντιληφθεί κανείς την κοινωνική προκατάληψη ενάντια στους μοναχικούς ανθρώπους, δηλαδή στους εσωστρεφείς. Στην ουσία, καταδικάζονται επειδή έχουν διαφορετική νευροχημική συμπεριφορά. Προσδιορίζονται ως «περίεργοι», «αντικοινωνικοί» ή και «φρικιά».
Τι λέει η επιστήμη για όσους προτιμούν να περνούν χρόνο μόνοι τους;
1. Αγαπούν τους ανθρώπους
Σίγουρα υπάρχουν και οι μισάνθρωποι, εκείνοι που απεχθάνονται την κοινωνία. Αλλά αποτελούν εξαιρέσεις στον κανόνα. Οι εσωστρεφείς αγαπούν τους ανθρώπους, αν τους δοθεί αρκετός χρόνος για να τους καταλάβουν. Και το αντίθετο βέβαια. Οι πιο εξωστρεφείς έχουν το ταλέντο να πιάνουν εύκολα κουβέντα με τον κόσμο γύρω τους, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να κάνει κανείς φίλους και γνωριμίες.
Advertisment
2. Είναι ανοιχτόμυαλοι
Είναι πολύ εύκολο να υποθέσουμε ότι κάποιος που κάθεται ήσυχος και απομονωμένος, είναι και επικριτικός. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να περνούν χρόνο μόνοι τους, δεν σημαίνει ότι είναι περισσότερο ή λιγότεροι ανοιχτόμυαλοι από τους άλλους. Όταν αποφασίζουν να πλησιάσουν κάποιον, το κάνουν με ανοιχτόμυαλη περιέργεια να τον γνωρίσουν.
Διαβάστε: Μοναχικό Ταξίδι: 11 λόγοι που αξίζει να το κάνετε
3. Είναι εξαιρετικοί ακροατές
Η Nancy Ancowitz, συγγραφέας του βιβλίου Self Promotion for Introverts: The Quiet Guide to Getting Ahead γράφει: «Ένα μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από τους εσωστρεφείς είναι η εξάσκηση και η βελτίωση των δεξιοτήτων ακρόασης, που σίγουρα θα μας βοηθήσουν σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Θα μας βοηθήσουν επίσης να μαγνητίσουμε το ενδιαφέρον ενός κοινού, είτε αυτό αφορά δημόσια ομιλία, παρουσίαση σε μια δουλειά, διαπραγμάτευση ή σε μια διαπροσωπική σχέση, γιατί θα έχουμε αυξημένη μεταδοτικότητα». Αυτή η ικανότητα φαίνεται να υποστηρίζεται και από διαφορές στη χημεία του εγκεφάλου, καθώς ο εσωστρεφής τείνει να επεξεργάζεται καλύτερα τις πληροφορίες σιωπηλά, παρά φωναχτά.
Advertisment
4. Η επιβεβαίωση έρχεται κυρίως από μέσα τους
Και εδώ πάλι έχουμε να κάνουμε με νευροχημικές διαδικασίες. Τα άτομα που απολαμβάνουν την μοναξιά παίρνουν ένα διαφορετικό «εγκεφαλικό» μονοπάτι από εκείνα που αναζητούν την κοινωνική σκηνή. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που μας παρέχει τα κίνητρα, ανάμεσα σε άλλα πολλά πράγματα, για να αναζητήσουμε ανταμοιβή από εξωτερικούς παράγοντες, να ανελιχθούμε στον κοινωνικό κόσμο, να προσελκύσουμε ερωτικά κάποιον ή να κυνηγήσουμε μια προαγωγή στην εργασία μας. Αυτό το δίκτυο ντοπαμίνης- ανταμοιβής είναι πιο ενεργό στους εγκεφάλους των εξωστρεφών, παρά στων εσωστρεφών».
Για τους εσωστρεφείς και μοναχικούς ανθρώπους, υπάρχει η ακετυλοχολίνη, η οποία, σαν την ντοπαμίνη, συνδέεται με την ανταμοιβή, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Η διαφορά είναι ότι η πρώτη ενεργοποιείται όταν οι άνθρωποι στρέφονται προς τον εαυτό τους.
Photo: Author/Depositphotos