, ,

Γιατί οι άνθρωποι που γράφουν είναι εξαιρετικά ευφυείς (σύμφωνα με την επιστήμη)

Ο κόσμος πιστεύει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με επαγγέλματα τεχνολογίας, μαθηματικών και μηχανικής είναι πολύ έξυπνοι, ενώ όσοι κινούνται περισσότερο στο χώρο των

Γιατί οι άνθρωποι που γράφουν είναι εξαιρετικά ευφυείς (σύμφωνα με την επιστήμη)

Ο κόσμος πιστεύει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με επαγγέλματα τεχνολογίας, μαθηματικών και μηχανικής είναι πολύ έξυπνοι, ενώ όσοι κινούνται περισσότερο στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών, του πολιτισμού και της τέχνης δεν λαμβάνουν την ίδια αναγνώριση εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, συχνά, ως συγγραφείς ή αρθρογράφοι, νιώθουμε ότι η επαγγελματική μας πρακτική (ή ακόμα και το χόμπι μας να γράφουμε) τελικά τονώνει την ευφυΐα μας. Πλέον, υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που αποδεικνύουν ότι όσοι αγαπούν να γράφουν είναι αρκετά έξυπνοι.

Οι συγγραφείς έχουν υψηλότερο EQ (συναισθηματική νοημοσύνη)

Οι άνθρωποι που γράφουν, διαθέτουν κίνητρα, ενσυναίσθηση, αυτορρύθμιση, επίγνωση και υψηλά επίπεδα κοινωνικών δεξιοτήτων, όλα δηλαδή τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε ένα άτομο με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι τώρα πια ένας ακριβέστερος δείκτης της συνολικής νοημοσύνης σε σχέση με το IQ των μέσων της δεκαετίας του ’90. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι- με ικανότητα κατανόησης, αναγνώρισης και αξιολόγησης των δικών τους συναισθημάτων, αλλά και άλλων- είναι συνήθως πιο περιζήτητοι από τους εργοδότες και τους υπεύθυνους πρόσληψης προσωπικού σε σχέση με όσους έχουν υψηλό IQ.

Advertisment

Όσοι γράφουν, μαθαίνουν ευκολότερα

Σε μια διεθνή έρευνα που συνέκρινε φοιτητές που κρατούσαν σημειώσεις στον υπολογιστή με εκείνους που εκείνους που το έκαναν χειρόγραφα, οι πρώτοι διαπιστώθηκε ότι συγκρατούσαν λιγότερες πληροφορίες από εκείνες που λάμβαναν. Επίσης δεν σκέφτονταν κριτικά πάνω στις γνώσεις που λάμβαναν, όσο εκείνοι που σημείωναν σε χαρτί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι σημειώσεις στο laptop ήταν περίπου όπως υπαγορεύονταν: οι φοιτητές εστίαζαν πιο πολύ στο να καταγράψουν αυτολεξεί αυτά που άκουγαν.

Αντιθέτως, οι φοιτητές που σημείωναν χειρόγραφα, γνώριζαν ότι δεν θα μπορούσαν να καταγράψουν ακριβώς όσα λέγονταν, έτσι επέλεγαν αυτόματα τις πληροφορίες που λάμβαναν. Αυτό απαιτούσε έναν πιο κριτικό τρόπο σκέψης, όπως επίσης οργάνωση και ικανότητα σύνοψης.

Οι συγγραφείς μπορούν να επεξεργάζονται ευκολότερα τα αρνητικά συναισθήματα

Τρεις ομάδες άνεργων μηχανικών συμμετείχαν σε μια έρευνα που έδειξε ότι εκείνοι που έπρεπε να καταγράψουν τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους σε σχέση με την οικονομική αστάθεια και ανεπάρκεια ήταν πιο πιθανό να έχουν βρει θέση εργασίας οκτώ μήνες μετά την μελέτη, έχοντας παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες (53% σε αντίθεση με το 24%). Η θεωρία που αναδύεται είναι ότι η γραφή προσφέρει μια αίσθηση διευθέτησης των συναισθημάτων που σχετίζονταν με την ανεργία, κάνοντας τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας λιγότερο τρομακτική και πιο διαχειρίσιμη.

Advertisment

Στην πραγματικότητα, όσοι γράφουν, μπορούν να επεξεργάζονται ευκολότερα τα πάντα!

Το γράψιμο τους δίνει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να οργανώσουν το νου τους και να σκεφτούν πιο καθαρά. Αυτοί είναι οι λόγοι που όσοι γράφουν, επεξεργάζονται τα πράγματα πιο αποτελεσματικά και αναλυτικά. Σχεδόν όλοι οι συγγραφείς έχουν την εμπειρία του να έχουν κάποια στιγμή γράψει κάτι τελείως διαφορετικό από την ιστορία που είχαν στο μυαλό τους. Χρειάζονται πολλά προσχέδια και προσπάθειες για να καταφέρουν να φτάσουν σε αυτό που επιθυμούσαν αρχικά. Η συνεχής επιμέλεια και επεξεργασία των πληροφοριών τους προσφέρει την εξαιρετική ικανότητα όχι μόνο οργάνωσης των σκέψεων τους, αλλά και την αποτελεσματικότερη χρήση τους.

[toggle title="Πηγές"]

https://amj.aom.org/content/37/3/722.short

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797614524581

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση