, ,

Αλαίν Ρατιέ: Το Τσι Κονγκ είναι μια εσωτερική Αλχημεία

Ο εξηνταεξάχρονος Αλαίν Ρατιέ είναι Γάλλος υπήκοος που τα τελευταία 37 χρόνια ζει στο Benin, μια χώρα της Δυτικής Αφρικής – πρώην γαλλική αποικία

Αλαίν Ρατιέ: Το Τσι Κονγκ είναι μια εσωτερική Αλχημεία

Ο εξηνταεξάχρονος Αλαίν Ρατιέ είναι Γάλλος υπήκοος που τα τελευταία 37 χρόνια ζει στο Benin, μια χώρα της Δυτικής Αφρικής – πρώην γαλλική αποικία – με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού. Έχοντας ένα ανήσυχο πνεύμα από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε παράλληλα με τις πολεμικές τέχνες για πάνω από 45 χρόνια ενώ πριν 22 χρόνια οδηγήθηκε στο μονοπάτι του Τσι Κονγκ. Ο Αλαίν Ρατιέ έρχεται τακτικά στην Ελλάδα όπου διδάσκει το Qi Gong Shen Dao σε ανοικτές ομάδες. Ευλύγιστος, με μάτια γεμάτα ζωντάνια, είχαμε την χαρά να τον ακούσουμε στα γραφεία της Εναλλακτικής Δράσης όπου μας μίλησε για το Τσι Κονγκ, τη σημασία του, τα οφέλη του, καθώς και τον τρόπο που μας βοηθά να βελτιώσουμε τη ζωή και την αντίληψή μας.

Συνέντευξη του Αλαίν Ρατιέ στην Σωτηρία Κακαγιά για την Εναλλακτική Δράση

Ο Αλαίν Ρατιέ και η διερμηνέας του, Καρολίνα Στεφανοπούλου, στην Εναλλακτική Δράση
Ο Αλαίν Ρατιέ και η διερμηνέας του, Καρολίνα Στεφανοπούλου, στην Εναλλακτική Δράση

Ποια είναι τα σωματικά και ψυχολογικά θεραπευτικά οφέλη του Τσι Κονγκ

Κατ’ αρχάς οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά είδη Τσι Κονγκ. Κάθε δάσκαλος έχει τη δική του προσέγγιση. Υπάρχουν όμως δύο μεγάλες κατηγορίες: το ένα εντάσσεται στις πολεμικές τέχνες και το άλλο είναι θεραπευτικό. Το θεραπευτικό διδάσκεται και πολλές φορές ασκείται στα νοσοκομεία – στο εξωτερικό βέβαια – στους ασθενείς που νοσηλεύονται με χρόνιες ασθένειες. Περιλαμβάνει απαλές κινήσεις που επιδρούν στο σύστημα των μεσημβρινών.

Advertisment

Πέρα από αυτή την πρώτη μορφή υπάρχει και μια δεύτερη που είναι πολύ πιο κοντά στις πολεμικές τέχνες και χρησιμοποιήθηκε τα παλαιότερα χρόνια από πολεμιστές έτσι ώστε να ενδυναμωθούν εξωτερικά και εσωτερικά. Η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόστηκε πολύ περισσότερο από τους μεταλλουργούς. Αυτοί ήθελαν να φτιάξουν πολύ ισχυρά σπαθιά, τα οποία αποτελούνταν από ένα μείγμα από διάφορα μέταλλα. Για να γίνει σκληρό και ισχυρό το συγκεκριμένο όπλο, έπρεπε να συμβεί μια μορφή εσωτερικής «αλχημείας», έτσι ώστε να μεταφερθεί και στο μέταλλο.

Σήμερα, έχει παραμείνει αυτό το μέρος της δουλειάς στους μεταλλουργούς, αλλά όχι στην Κίνα. Υπάρχει στην Ιαπωνία και οι μεταλλουργοί χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα αυτή τη μέθοδο. Η γνώση αυτή μεταφέρθηκε από την Κίνα στην Ιαπωνία χιλιάδες χρόνια πριν. Σε μια μάχη ανάμεσα στις δυο χώρες πριν από 4000 χρόνια τα περισσότερα κινεζικά πλοία βυθίστηκαν λόγω καιρικών συνθηκών. Οι Γιαπωνέζοι ανακάλυψαν τα όπλα και παρατήρησαν ότι πραγματικά δεν ήταν καθόλου συνηθισμένα, είχαν κάτι το πολύ ιδιαίτερο. Έτσι, μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν αναδρομή και να ψάξουν πώς απέκτησαν αυτή τη δύναμη. Έπειτα, η δύναμη των πολεμιστών ενώθηκε με τη γνώση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής – δύο προσεγγίσεις όπου η μια εμπλουτίστηκε από την άλλη.

Στο θεραπευτικό Τσι Κονγκ λοιπόν, κάνουμε μια κίνηση και η ενέργεια κυκλοφορεί ομαλά στο μήκος των μεσημβρινών. Αυτό θεραπεύει κάποιες ασθένειες ή βοηθά συμπληρωματικά μαζί με κάποια άλλη προσέγγιση. Με το Τσι Κονγκ το οποίο ασκώ και διδάσκω» γίνεται ολοκληρωτική αναδόμηση του σώματός μας έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε και να λειτουργούμε ολόκληρη την υπόστασή μας – το φυσικό σώμα, το συναισθηματικό και το πνευματικό.

Advertisment

Άρα έχουμε το θεραπευτικό Τσι Κονγκ το οποίο ουσιαστικά συνδέεται με την κινεζική ιατρική και το Τσι Κονγκ ως άσκηση που δεν συνδέεται;

Δεν είναι αυτούσια η προσέγγιση των μεταλλουργών, αφού ούτως ή άλλως εμπλουτίστηκε από την κινεζική ιατρική. Εντάχτηκε στη γνώση τους γενικά όλη η γνώση που αφορούσε τους μεσημβρινούς, τα σημεία κτλ. Κατά κάποιο τρόπο η συγκεκριμένη προσέγγιση μας κάνει να γινόμαστε εμείς οι ίδιοι «μεταλλουργοί» του σώματός μας.

Άρα και τα δύο είδη προέρχονται από την Κίνα;

Οι μεταλλουργοί ήταν από την Κίνα, αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν και πολλά συστήματα με παρόμοια στοιχεία με την προσέγγιση των μεταλλουργών, ακόμα και στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η παράδοση της αλχημείας έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία με το Τσι Κονγκ των μεταλλουργών. Ούτως ή άλλως, σκοπός των αλχημιστών ήταν η μετατροπή του μολύβδου σε χρυσό. Η μετατροπή δεν μπορούσε να γίνει αν δεν συνέβαινε η εσωτερική μετουσίωση.

Μάθηυμα Τσι Κονγκ με τον Αλαίν Ρατιέ
Μάθημα Τσι Κονγκ με τον Αλαίν Ρατιέ

Ποια είναι η διαφορά του Τσι Κονγκ από το Τάι Τσι;

Το Τάι Τσι μας προετοιμάζει για το Τσι Κονγκ, με την έννοια ότι η εκμάθηση της ρευστότητας στην κίνηση προετοιμάζει για τη μετάβαση στο Τσι Κονγκ. Στην Κίνα και την Ιαπωνία υπάρχουν πολλές τέτοιες τελετουργίες. Ακόμα και στην Ιαπωνία η τελετή του τσαγιού είναι μια πράξη που μας οδηγεί στο εσωτερικό Τσι Κονγκ. Σήμερα, όλες οι πολεμικές τέχνες οδηγούν στον πρωταθλητισμό και συνεπώς έχουν αλλοιωθεί παντελώς. Κανονικά, όταν εκτελούμε μια κίνηση συμμετέχει όλο το σώμα. Όταν παρακολουθούμε τους αθλητές βλέπουμε να κινείται ένα χέρι, ένα πόδι αλλά όχι όλο το σώμα. Επίσης, έχει χαθεί η προσέγγιση των πολεμικών τεχνών. Ο τρόπος που εκτελείται σήμερα έχει χάσει τελείως το φιλοσοφικό υπόβαθρο που υπάρχει στις πολεμικές τέχνες. Ακόμα κι όταν οι αθλητές μπαίνουν στον χώρο του dodjo, δεν το χαιρετούν (δεν χαιρετιούνται ούτε μεταξύ τους) παρ’ όλο που αποτελεί πολύ ουσιαστικό τελετουργικό των πολεμικών τεχνών.

Παρατηρούμε ότι δίπλα από το Τσι Κονγκ το οποίο διδάσκετε υπάρχει η λέξη Shen Dao. Τι σημαίνει Shen Dao;

Αρχικά, εγώ και ο δάσκαλός μου μάθαμε το Τσι Κονγκ από έναν Κινέζο δάσκαλο. Μάθαμε λοιπόν κάποιες ασκήσεις, οι οποίες μας παρουσιάστηκαν με τρόπο μαγικό. Ο δάσκαλός μου είναι ο Bernard Chanterelle Sautarel, επικεφαλής αυτής της προσέγγισης. Όταν παρακολουθούσαμε τον κινέζο δάσκαλο βλέπαμε μεν ότι είναι ενδιαφέρον αυτό που κάνει στα σεμινάριά του, αλλά το εκπαιδευτικό κομμάτι έμενε στάσιμο και εμείς δεν εξελισσόμασταν. Επίσης, εγώ και ο δάσκαλός μου ασκούμε και τις πολεμικές τέχνες, και συγκεκριμένα το καράτε. Κανονικά, όταν κάνεις μια εσωτερική άσκηση βλέπεις τα αποτελέσματα εξωτερικά, για παράδειγμα στην απόδοσή σου ή τη φυσική σου κατάσταση. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής μας με τον κινέζο δάσκαλο δεν βλέπαμε κάποιο απτό αποτέλεσμα. Πέρα από αυτό, υπήρχε γύρω του ένα πολύ εμπορικό κομμάτι. Δεν μας άρεσε αυτό, οπότε αποστασιοποιηθήκαμε κι αρχίσαμε να δουλεύουμε όσα μας είχε διδάξει. Ο Bernard είναι επαγγελματίας στις πολεμικές τέχνες κι άρχισε να δουλεύει το Τσι Κονγκ σε πνεύμα εξερεύνησης. Έκανε 8 ώρες προσωπική προπόνηση και μετά παρέδιδε μαθήματα. Εγώ έκανα 4 ώρες την ημέρα επειδή είχα κι άλλη δουλειά!

https://enallaktikidrasi.com/2017/11/alain-ratie-chi-kong-esoteriki-alximeia/
Το σύμβολο του Qi Gong Shen Dao

Ποια είναι η άλλη σας δουλειά;

Είμαι πολιτικός μηχανικός και εργαζόμουν σε εργοτάξια σε διάφορες χώρες της Αφρικής.

Συνεχίζετε την ίδια εργασία;

Όχι, τώρα ασχολούμαι μόνο με το Τσι Κονγκ.

Ξεκινήσατε ως πολιτικός μηχανικός και μετά ασχοληθήκατε με το καράτε. Πώς προέκυψε το Τσι Κονγκ;

Ο λόγος που άφησα την πρώτη μου δουλειά είναι ότι είμαι πλέον 66 χρονών και έχω πάρει σύνταξη. Είναι γύρω στα 10 χρόνια που έχω πάρει την απόφαση να σταματήσω την ενασχόλησή μου ως πολιτικός μηχανικός. Το Τσι Κονγκ και οι πολεμικές τέχνες αποτελούσαν μέρος της ζωής μου από πολύ παλιά και νομίζω ότι τώρα μπορώ να πεθάνω με αυτά! Εκείνο που οδήγησε εμένα και τον Bernard στο Τσι Κονγκ είναι ότι παρατηρήσαμε πως μετά τα 40 όποιος ασκείται στις πολεμικές τέχνες δεν μπορεί να έχει την ίδια απόδοση γιατί είναι πολύ απαιτητικές. Δεν είμαστε πια 20 χρονών και το σώμα δεν μπορεί να ανταποκρίνεται. Στην ουσία, από τα 30 αρχίζουμε αυτή τη φθίνουσα πορεία όταν ασκούμε τις πολεμικές τέχνες. Χάνουμε ταχύτητα και δύναμη. Ονειρευτήκαμε ότι το Τσι Κονγκ θα μας επιτρέψει να ασχολούμαστε με το καράτε μέχρι μια πολύ προχωρημένη ηλικία. Αποστασιοποιηθήκαμε από τον κινέζο δάσκαλο γιατί δεν βλέπαμε αποτέλεσμα από τα εργαλεία έτσι όπως μας τα παρέδιδε. Όταν λοιπόν μπήκαμε στη φάση εξερεύνησης της διδασκαλίας του Κινέζου, την εξερευνήσαμε ενδελεχώς και βγάλαμε κάποια εργαλεία τα οποία μπορούμε να μεταδώσουμε στους μαθητές μας ώστε να αναπαράξουν τις ασκήσεις. Στο πλαίσιο των σεμιναρίων δίνουμε κάποια εργαλεία – κλειδιά. Ο ασκούμενος, αν τα δουλέψει και ο ίδιος, μπορεί σε 6 μήνες να κερδίσει όσα εμείς κερδίσαμε σε 10 χρόνια.

Ποιο είναι το όφελος για κάποιον που δεν έχει καμία προηγούμενη επαφή και τι προσδοκίες μπορεί να έχει όσον αφορά την υγεία του και κατ’ επέκταση στο σώμα του από άποψη δύναμης και αντοχής;

Στο σεμινάριο των αρχαρίων έρχονται άτομα που έχουν κάνει γιόγκα ή χορό, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν καμία επαφή ή εξάσκηση. Το πρώτο όφελος είναι ότι αν κάποιος δουλέψει τα εργαλεία που του δίνουμε, μπορεί πολύ γρήγορα να ξεπεράσει το συναίσθημα του φόβου που στις μέρες μας κυριαρχεί στους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, διότι θα τον ενδυναμώσει πολύ εσωτερικά. Επίσης, κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη, μπορεί να βγει από αυτή. Εξαρτάται βέβαια και από τη σοβαρότητα της ασθένειας, μπορεί να χρειαστεί και περισσότερος χρόνος.

Ποιο είναι το όριο ηλικίας από το οποίο κάποιος μπορεί να ξεκινήσει να ασχολείται με το Τσι Κονγκ;

Προς τα πάνω δεν υπάρχει όριο. Συνήθως το όριο είναι προς τα κάτω και συνήθως δεν δουλεύουμε με άτομα που είναι κάτω από 25-30 χρονών γιατί είναι σε μια ηλικία που ο άνθρωπος πρέπει να ασκήσει τη φυσική του δύναμη και το φυσικό του σώμα. Μία από τις κόρες μου είναι 18 χρονών και τώρα μόλις αρχίζουμε σιγά σιγά να δουλεύουμε το Τσι Κονγκ αλλά μόνο σε φυσικό επίπεδο κι όχι σε ενεργειακό. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε ότι οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με την πνευματική διάσταση σε όλο και μικρότερη ηλικία. Εμείς αυτό οφείλουμε να το λάβουμε υπόψη και να τους υποστηρίξουμε στην αναζήτησή τους.

Μιλήσατε πριν για θεραπευτικό και για πολεμικό Τσι Κονγκ. Τώρα βλέπουμε την έννοια του ενεργειακού. Τι περιλαμβάνει το ενεργειακό κομμάτι μια και προφανώς δεν μιλάμε για μια απλή άσκηση;

Η δουλειά που κάνουμε εδώ είναι πολύ λογικά δομημένη. Βασιζόμαστε πάνω σε ό,τι γνωρίζουμε για το σώμα και τον νου μας. Στην ουσία βασιζόμαστε στα εργαλεία που γνωρίζουμε ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε. Η ενέργεια βρίσκεται παντού, για παράδειγμα το βάρος ενός φλιτζανιού δημιουργεί μια αντίθετη ενέργεια από το ίδιο το τραπέζι. Στην κβαντική φυσική, το φλιτζάνι δεν ακουμπάει πάνω στο τραπέζι. Υπάρχει η χημική ενέργεια, η ηλεκτρική, η κινητική, όπου η ίδια η κίνηση δημιουργεί ενέργεια. Σημασία έχει να έχουμε την ικανότητα να νιώσουμε την ενέργειά μας. Εφαρμόζουμε μια πολύ συγκεκριμένη τεχνική για να νιώσουμε την ενέργεια που υπάρχει ανάμεσα στις παλάμες μας, κάτω από τα πέλματά μας ή στο εσωτερικό του σώματός μας. Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να ρέει ομαλά μέσα στο σώμα. Προσθέτοντας μια εξωτερική ενέργεια γίνεται συμπύκνωση της δικής μας ενέργειας.

https://enallaktikidrasi.com/2017/11/alain-ratie-chi-kong-esoteriki-alximeia/
Ασκώντας το θεραπευτικό QI GONG SHEN DAO

Η ενέργεια που έχουμε στο σώμα κι αυτή που λαμβάνουμε κι ενσωματώνουμε από έξω είναι η ίδια;

Το σώμα μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά συμπυκνωμένη ενέργεια. Εξωτερικά υπάρχει ενέργεια η οποία δεν είναι τόσο συμπυκνωμένη όσο του σώματος, αποτελεί όμως κομμάτι του εαυτού μας. Ανάμεσα στα στοιχεία που έχουμε γύρω μας υπάρχει άλλης μορφής ενέργεια η οποία είναι πιο λεπτοφυής.

Δηλαδή είμαστε όλοι συνδεδεμένοι;

Σαφώς και είμαστε. Για παράδειγμα, αν εγώ σκέφτομαι κάτι, κανονικά θα πρέπει να κάνετε κι εσείς την ίδια σκέψη. Το πνευματικό σώμα επεκτείνεται πολύ πιο έξω από το φυσικό, οπότε αναμειγνύεται ούτως ή άλλως με των άλλων γύρω μας. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα όταν δεν καταλαβαίνουμε μια γλώσσα. Αναγκαζόμαστε να την καταλάβουμε με άλλο τρόπο. Στην ουσία, όλοι θα μπορούσαμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο αν αφήναμε αυτή την πόρτα ανοιχτή.

Υπάρχει θετική και αρνητική ενέργεια;

Δεν υπάρχει θετική και αρνητική ενέργεια. Η ενέργεια είναι μία. Ένα μαχαίρι παραμένει μαχαίρι. Αυτός που το χρησιμοποιεί θα καθορίσει τι θα είναι το μαχαίρι. Πρόκειται απλώς για μια μορφή ενέργειας. Τη λαμβάνουμε και τη διαχειριζόμαστε με τον τρόπο που θέλουμε εμείς, αλλά στην ουσία δεν υπάρχει αρνητική ενέργεια. Θα έλεγα ότι αν κάποιος εκφράσει μια αρνητική σκέψη εναντίον μου, εγώ θα το προσλάβω ως μια εμπειρία η οποία θα με εμπλουτίσει, θα δομήσω περισσότερο τον εαυτό μου και δεν θα με καταβάλλει. Αν εγώ την εκλάβω ως αρνητική, τότε θα με επηρεάσει και θα με καταβάλλει. Η σκέψη απλώς θα υπάρχει. Αν της δώσω προσοχή, θα την ενδυναμώσω είτε είναι θετική είτε αρνητική.

Άρα σημασία έχει η εστίαση της σκέψης;

Εδώ εντάσσεται ο όρος Shen Dao, που σημαίνει «μονοπάτι της Συνειδητότητας ή του πνεύματος». Ο όρος Τσι Κονγκ κυριολεκτικά σημαίνει «δουλεύω την ενέργεια» κι έτσι οδηγούμαι προς τη Συνειδητότητα. Η Συνειδητότητα βρίσκεται παντού και πάντα και δεν υπάρχει τίποτα που να μην τη διαθέτει.

Η Συνειδητότητα και η ενέργεια είναι το ίδιο πράγμα;

Είναι μια μορφή ενέργειας η οποία συνδέει τα πάντα και κατά κάποιο τρόπο αποτελεί πηγή. Οι Μάγια είχαν ένα σύμβολο που εξέφραζε αυτή την πηγή ενέργειας των πάντων και κατά κάποιο τρόπο η γνώση των Μάγια ενσωματώνεται στην τωρινή μας γνώση. Οι σημερινοί αστρονόμοι έχουν συνδέσει το κέντρο του Σύμπαντος με τις μαύρες τρύπες. Αν ήταν εφικτό να εισέλθουμε στη Συνειδητότητα, θα μπορούσαμε να εκτελέσουμε 10, 20 ακόμα κι 100 πράγματα συγχρόνως. Αν πράττουμε μέσω του νου μας, ακόμα και 2 πράγματα μας είναι δύσκολο να τα κάνουμε συγχρόνως. Αυτή η μορφή του Τσι Κονγκ μας οδηγεί προς τη Συνειδητότητα δουλεύοντας με ένα συγκεκριμένο τρόπο ούτως ώστε σταδιακά να καθοδηγούμαστε από εκείνη και όχι από τον νου μας.

Η Συνειδητότητα αποτελεί κάτι ξεχωριστό από τον νου; Δεν πρόκειται δηλαδή για μια υψηλότερη νοητική κατάσταση; Είναι μια ενέργεια με την οποία συντονιζόμαστε;

Είναι κάτι διαφορετικό. Οι ερευνητές έχουν ασχοληθεί με τη Συνειδητότητα και δεν την βρήκαν στο κεφάλι και σίγουρα πουθενά αλλού στο σώμα, είναι όμως παρούσα. Οπότε η άσκησή μας μας κάνει να πορευόμαστε προς τη Συνειδητότητα. Στη συνέχεια, η Συνειδητότητα χρησιμοποιεί τον νου ως εργαλείο για να εκφράζεται. Αν παρατηρήσουμε την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, αρχικά χρησιμοποιούσαμε τον ερπετοειδή εγκέφαλο. Τα άλλα μέρη του εγκεφάλου δεν χρησιμοποιούνταν με τον ίδιο τρόπο που τα χρησιμοποιεί ο σημερινός άνθρωπος. Σήμερα, επειδή δεν βρισκόμαστε στις ίδιες συνθήκες απειλής, χρησιμοποιούμε απειροελάχιστα τον ερπετοειδή εγκέφαλο και περισσότερο το δεξί και αριστερό ημισφαίριο. Κατά κάποιο τρόπο η μηχανή έχει ξεπεράσει τον άνθρωπο. Ο εγκέφαλος στην ουσία είναι σαν ηλεκτρονικός υπολογιστής. Από τη μια υπάρχει το photoshop, από την άλλη το excel κι ο κόσμος μας σταματά εκεί. Βλέπουμε λοιπόν ότι πορευόμαστε προς τη Συνειδητότητα και σταδιακά, στο μέλλον αυτό που θα μας κυβερνά δεν θα είναι ο εγκέφαλος αλλά εκείνη.

Ο Αλαίν Ρατιέ κάνοντας Τσι Κονγκ
Το Τσι Κονγκ μπορεί να γίνει και ατομικά και ομαδικά

Βρισκόμασταν κάποτε στη Συνειδητότητα και διαχωριστήκαμε ή δεν ήμασταν ποτέ και οδηγούμαστε εκεί;

Ισχύουν και τα δύο. Το σημαντικό για εμένα είναι ότι ο καθένας έχει τη δική του εμπειρία και όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Το άσχημο είναι όταν ο καθένας αρχίζει να ανταγωνίζεται τους άλλους επιμένοντας στη δική του θέση μη αποδεχόμενος τις διαφορετικές απόψεις και ισχυριζόμενος ότι εκείνος μόνο κατέχει την αλήθεια.

Ποιος είναι ο σκοπός του Τσι Κονγκ;

Μέσα από το Τσι Κονγκ αυτό που ψάχνουμε είναι η ζωή. Στο Τάι Τσι βασιζόμαστε στο γιν και στο γιανγκ. Αν όμως αρκούμαστε σε αυτά, δεν εξελισσόμαστε. Στην ουσία αυτά τα δύο δεν είναι αντίθετα, είναι απλώς δύο αρχές. Η μία πλευρά στηρίζεται πάνω στην άλλη. Δεν είναι διαχωρισμένες από τη φύση τους. Εμείς οι ίδιοι αποτελούμε αυτή τη δυαδικότητα.

Αν αρκεστούμε στον διαχωρισμό του γιν και του γιανγκ έχουμε την έκφραση του θανάτου ή της γέννησης. Η ζωή δεν έχει αντίθετο, είναι όλο αυτό. Αν, για παράδειγμα, βάλω όλο το βάρος του σώματός μου στο ένα πόδι, σύμφωνα με τις αρχές του γιν και του γιανγκ το ένα πόδι θα είναι γιν και το άλλο γιανγκ. Στο Τσι Κονγκ το βάρος βρίσκεται στο πίσω μέρος του ποδιού, ανεξαρτήτως όμως από το πόδι στο οποίο βρίσκεται το βάρος θα υπάρχει πίεση ίση και στα δύο πόδια. Οπότε τα πόδια θα είναι συγχρόνως και γιν και γιανγκ. Για να αναζωογονηθεί το σώμα πρέπει να αντλεί ενέργεια από τη γη. Η ενέργεια αυτή ανεβαίνει προς τα πάνω. Επίσης, αντλεί ενέργεια από τον ουρανό, η οποία κατεβαίνει προς τα κάτω. Η συνάντησή τους τους παράγει τη ζωή. Ουσιαστικά η κάθε κίνηση είναι μια εσωτερική κίνηση ενέργειας που τροφοδοτείται από τη γη και τον ουρανό και εκφράζεται μέσω της σωματικής εξωτερικευμένης κίνησης. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι παρά μόνο λέξεις και πρέπει να το βιώσουμε για να μπορέσουμε να το καταλάβουμε και να το αντιληφθούμε.

Το σεξ είναι μια ιερή πράξη ή σπατάλη ενέργειας;

Εξαρτάται από το πώς εμείς το αντιλαμβανόμαστε και τι κάνουμε για να είναι ιερή πράξη ή σπατάλη ενέργειας.

Τι πρέπει να κάνουμε για να είναι ιερή πράξη;

Πρέπει να έχουμε μια στάση σεβασμού, ταπεινότητας και να έχουμε και μέσα μας την έννοια του ιερού. Για εμένα, οποιοδήποτε άγγιγμα είναι μια ιερή πράξη. Υπάρχει μόνο η άνευ όρων αγάπη, την οποία ενσαρκώνουμε με ένα συγκεκριμένο άτομο που μας έχει διαλέξει ή το έχουμε διαλέξει ή έχει διαλεχτεί για μας. Η συνάντηση δύο ανθρώπων μπορεί να συμβεί μόνο σε πνευματικό επίπεδο αλλά μπορεί να ενσαρκωθεί και μέσω ενός παιδιού. Θεωρώ ότι το να είσαι ερωτευμένος δεν είναι περιοριστικό. Αν καλλιεργήσουμε αυτή τη στάση με έναν σύντροφο, θα είμαστε ερωτευμένοι με τη ζωή ή με οτιδήποτε άλλο. Έτσι, αλλάζει η διάσταση όλων των πραγμάτων. Κανονικά, όταν ανάμεσα σε δύο άτομα έχουν τελειώσει τα πράγματα, έχουν τελειώσει.

Πέρα από αυτό πάντως, παρατηρούμε συγχρόνως ότι υπάρχει όλο και περισσότερος κόσμος που ψάχνει κάτι καλύτερο και μπαίνει σε διαδικασία εξερεύνησης και αυτογνωσίας. Αυτό που προκαλεί τέτοιου είδους κινήματα είναι το γεγονός ότι ο κόσμος δεν νιώθει καλά. Πολλές φορές οι άνθρωποι λένε ότι φταίνε οι άλλοι για τη δική τους κατάσταση. Είτε ισχύει ανάμεσα σε δύο άτομα είτε σε δύο κράτη, είναι ακριβώς το ίδιο. Αν δούμε το πρόβλημα αλλιώς και δουλέψουμε με τον εαυτό μας για να είναι καλά, τότε μπορούμε να είμαστε καλά παντού. Τώρα, οπουδήποτε και να πάω, είτε στην Ευρώπη είτε στην Αφρική, είμαι καλά ασχέτως από τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω. Πέρα από αυτό, αν εγώ νιώθω καλά, οι άνθρωποι γύρω μου θα είναι κι εκείνοι καλά γιατί υπάρχει αντίκτυπος. Όσο καλύτερα είμαι, τόσο περισσότερη δύναμη θα έχω και τόσο καλύτερα θα είναι και το περιβάλλον μου.

Πρόκειται για αμφίδρομη σχέση;

Κάτι τέτοιο ενισχύει το εγώ. Δεν ασχολούμαστε με ό,τι συμβαίνει γύρω μας παρά μόνο με εμάς. Η επίδραση στους άλλους είναι απλώς το αποτέλεσμα. Ο εαυτός μου είναι η πηγή της δύναμής μου. Αλλιώς, καταλήγει ένα παιχνίδι του εγώ. Για παράδειγμα, όταν παραδίδω μαθήματα πολλές φορές οι μαθητές μου δείχνουν κάτι που με βοηθά να δομήσω τον εαυτό μου ακόμα πιο σταθερά. Στην ουσία δεν ξέρουμε ποιός είναι ο δάσκαλος και ποιός ο μαθητής.

Επειδή λοιπόν έχουν εξαφανιστεί τα ιδεώδη, γι’ αυτό εμφανίζεται ο εξτρεμισμός. Έρχεται κάποιος και προτείνει ένα ιδεώδες που στην ουσία είναι ιδεολογία κι επειδή οι άνθρωποι νιώθουν κενό, αγκιστρώνονται από αυτό.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε στον κόσμο;

Ότι είμαστε μαγικοί, αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε. Ψάχνουμε τα πράγματα εκεί έξω, ενώ στην ουσία η μαγεία βρίσκεται μέσα μας. Τα πολύ απλά πράγματα είναι που μας δείχνουν τη μαγεία. Όλα είναι μαγικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

…Φλούδες μανταρίνι
«Το 2013 πέθανα και ξαναγεννήθηκα» | Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη
«Μην έρχεσαι κοντά» σου λέγανε κάθε φορά που άπλωνες το χέρι σου...
Οι "αόρατοι άνθρωποι" που ζουν ανάμεσά μας, δεν είναι απλά νούμερα… είναι άνθρωποι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση