Σκάκι για τρεις παίκτες; Κι όμως υπάρχει και είναι όσο τρελό φαίνεται!

Αν είστε λάτρεις του σκακιού και θεωρείτε ότι το κανονικό σκάκι είναι αρκετά εύκολο πλέον για εσάς, τότε δοκιμάστε αυτό το σκάκι για τρεις

Σκάκι για τρεις παίκτες; Κι όμως υπάρχει και είναι όσο τρελό φαίνεται!

Αν είστε λάτρεις του σκακιού και θεωρείτε ότι το κανονικό σκάκι είναι αρκετά εύκολο πλέον για εσάς, τότε δοκιμάστε αυτό το σκάκι για τρεις παίκτες. Ναι, είναι τόσο περίεργο και τόσο τρελό όσο σας φαίνεται.

Το σκάκι για τρεις παίκτες είναι ουσιαστικά ένα κανονικό σκάκι με έναν επιπλέον παίκτη. Η σκακιέρα έχει συνήθως το σχήμα εξαγώνου, αλλά υπάρχουν κι άλλα σχήματα. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί «στρατοί», που ξεκινούν όλοι από μια διαφορετική πλευρά. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα τετράγωνα στη σκακιέρα δεν είναι ακριβώς τετράγωνα στο σχήμα, οπότε όταν κινείται ένα πιόνι, στην ουσία καταλήγει να παίρνει μια πιο καμπυλωτή, θα λέγαμε, πορεία.

Advertisment

Οι κανόνες του σκακιού με τρεις παίκτες

Ίσως αναρωτηθείτε, πόσο δίκαιο μπορεί να είναι το σκάκι για τρεις παίκτες; Δεν μπορούμε απλά να στοχεύσουμε τον κάθε παίκτη ξεχωριστά και να τους καταρρίψουμε; Ναι, αλλά μόνο θεωρητικά, γι’ αυτό και το σκάκι με τρεις παίκτες ήταν τόσο δύσκολο να σχεδιαστεί δίκαια και σωστά. Στις πιο συνηθισμένες εκδοχές του σκακιού με τρεις παίκτες, ο νικητής είναι απλά ο παίκτης που πρώτος θα κάνει ματ, με τον άλλο παίκτη να έρχεται δεύτερος. Με άλλα λόγια, ο πρώτος που θα κάνει πρώτος ματ είναι ο νικητής, δεύτερος έρχεται ο άλλος παίκτης που ακολουθεί και τρίτος εκείνος που ηττήθηκε (δέχτηκε την επίθεση).

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα threechess.com, όπου μπορεί κανείς να παίξει με άλλους παίκτες ή απλά με τον υπολογιστή. Στο σκάκι για τρεις, όχι μόνο είστε σε συνεχή επιφυλακή επειδή τα πιόνια σας καταδιώκονται από 2 άλλους παίκτες, αλλά έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και τις επιθέσεις των άλλων παικτών μεταξύ τους. Συνδυάζει στην ίδια παρτίδα τόσο την παρακολούθηση, όσο και το παιχνίδι.

Ιστορικά μιλώντας, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να παίξει κανείς αυτό το παιχνίδι από τον τρόπο «του πρώτου ματ». Είναι ευρέως γνωστός ανάμεσα στους λάτρεις του παιχνιδιού, ο «κανόνας της ουδετερότητας» που εισήχθη στα μέσα της δεκαετίας του 2000 από τον Ilshat Tagiev. Σύμφωνα με αυτόν, όποιος έχει σειρά, μπορεί να επιτεθεί στον αντίπαλο, αν εκείνος του είχε επιτεθεί στην προηγούμενη κίνηση ή αν ο αντίπαλος δεν είχε δεχτεί επίθεση από τον τρίτο παίκτη στην προηγούμενη ακολουθία κινήσεων. Αυτός ο κανόνας εμποδίζει 2 παίκτες από το να κυνηγήσουν τον τρίτο και αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους για να παιχτεί το σκάκι για 3 παίκτες.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση