, , ,

Η Σέριφος είναι το πρώτο νησί που απέκτησε παραλία για αντικαπνιστές

Η Σέριφος βρίσκεται λίγες μόνο ώρες μακριά από τον Πειραιά, οπότε είναι μία από τις καλύτερες λύσεις για μια διήμερη καλοκαιρινή απόδραση. Αν είστε

Η Σέριφος είναι το πρώτο νησί που απέκτησε παραλία για αντικαπνιστές

Η Σέριφος βρίσκεται λίγες μόνο ώρες μακριά από τον Πειραιά, οπότε είναι μία από τις καλύτερες λύσεις για μια διήμερη καλοκαιρινή απόδραση. Αν είστε αντικαπνιστές, έχετε έναν ακόμη λόγο να επισκεφθείτε αυτό το πανέμορφο νησί: μόλις απέκτησε την πρώτη παραλία για αντικαπνιστές.

Η παραλία «Βαγιά» δεν θα είναι απαγορευμένη βέβαια για τους καπνιστές• απλά θα υπάρχει μια ειδική ζώνη γι’ αυτούς. Η πρώτη smoke-free παραλία της Ελλάδας ήταν πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και του Δήμου της Σερίφου. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα σε δέκα νησιά των Κυκλάδων.

Advertisment

Στην παραλία θα υπάρχει ειδική ζώνη για τους καπνιστές, ειδικά σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα αλλά και την αντίστοιχη σήμανση ενημέρωσης.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, το νησί θα εγκαινιάσει την πρώτη αντικαπνιστική παραλία της. Η δράση είναι αρχικά πιλοτική, καθώς ακολουθεί ανάλογες πρακτικές, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής δοκιμαστεί μόνο στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Οι λόγοι είναι πολλοί γι’ αυτή την κίνηση: αρχικά, αφορά στους αντικαπνιστές, οι οποίοι επιθυμούν να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς να χρειαστεί να μετατραπούν σε παθητικούς καπνιστές. Επιπροσθέτως, δυστυχώς τα αποτσίγαρα είναι από τα πιο συνηθισμένα σκουπίδια στις παραλίες. Γι΄ αυτό και τα νησιά Σίκινος, Αμοργός, Κουφουνήσια, Ηρακλειά, Δονούσα, Σχοινούσα, Φολέγανδρος, Κίμωλος, Σέριφος και Ανάφη συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια σε προγράμματα που σχετίζονται με καθαρισμούς ακτών.

Advertisment

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η όμορφη παραλία της Σερίφου «Βάγια» αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και γι’ αυτό είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura. Ο δήμαρχος Σερίφου, Αντώνης Αντωνάκης δήλωσε γι’ αυτή την πρωτοβουλία: «Η διετής συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στο νησί μας, τη Σέριφο, οδήγησε σε κοινές δράσεις. Στηρίζουμε με θέρμη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προωθεί τον στόχο τουριστικής ανάπτυξης της Σερίφου».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση